Deze Oranje-internationals vrezen voor EK-deelname

Foto: Deze Oranje-internationals vrezen voor EK-deelname

Woensdag 29 mei is het zover. Dan maakt bondscoach Ronald Koeman zijn 26-koppige Oranje-selectie bekend voor het EK 2024 in Duitsland. Op dit moment heeft hij een trainingsstage met 17 spelers. De coach wil de laatste knopen doorhakken, maar wie moeten er echt vrezen voor deelname? SoccerNews zet die Oranje-internationals op een rijtje.

Inside: deze Oranje-internationals zitten op de schopstoel voor het EK

Koeman heeft 30 man geselecteerd voor zijn voorselectie. Oranje heeft nog tot 7 juni om last-minute-wijzigingen door te voeren. Dan moet namelijk de definitieve selectie binnen zijn bij de UEFA. Zelfs daarna kan nog tot 24 uur voor de eerste wedstrijd (zondag 16 juni 15.00 uur tegen Polen) geblesseerde spelers worden vervangen. De Oranje-bondscoach heeft al aangegeven dat hij woensdag 29 mei zijn selectie bekend zal maken. Een voorselectie is trouwens een typisch Hollands dingetje. Er zijn bijna geen landen die werken met een voorlopige en definitieve selectie. We duiken verder in deze Oranje-voorselectie en beginnen in rangvolgorde met de spelers die op de schopstoel zitten of eigenlijk al afgevallen zijn.

1. Marten de Roon (afgevallen door blessure)

We beginnen gelijk met de eerste afvaller. Marten de Roon had er op basis van ervaring en kwaliteit zeker bij gezeten, maar de Atalanta-middenvelder kampt met een blessure. In de bekerfinale tegen Juventus (1-0 verlies) sloeg het noodlot toe. Hij miste daardoor ook al de gewonnen Europa League-finale. De Roon was er nog bij op het WK in Qatar, maar zal nu moeten toekijken bij het EK in Duitsland.

2. Ryan Gravenberch

Dat biedt ‘hoop’ voor de middenvelders in de 30-koppige selectie. Jerdy Schouten mag na zijn uitstekende jaar bij PSV al zijn Duitsland-koffer gaan pakken. Dat geldt ook voor Teun Koopmeiners, Tijjani Reijnders, Xavi Simons, Joey Veerman en Frenkie de Jong. Die laatste moet nog wel even fit worden. Ryan Gravenberch is speciaal voor de trainingsstage naar Zeist gehaald. De Liverpool-middenvelder barst van het talent maar komt op Anfield weinig aan spelen toe. In zijn invalbeurten laat hij bij vlagen zijn kwaliteiten zien en dat maakte Koeman nieuwsgierig. De concurrentie bij Oranje op het middenveld is groot en zeker als De Jong weer fit is gaat er een streep door Gravenberch.

3. Quinten Timber

Op het overdrukke middenveld wordt het ook dringen voor Quinten Timber. De nummer 8 van Feyenoord kende een topseizoen en kan de voorselectie van Oranje als een echte beloning zien. Hij heeft ook een kans om zich in de definitieve selectie te spelen als hij zich snel weet aan te passen bij Oranje. Hij zal met Gravenberch op die trainingsstage er alles uit willen persen. Wie weet waar dat toe leidt? Koeman blijft Koeman en houdt graag vast aan een vaste voor hem bekende groep. Een speler als Georginio Wijnaldum heeft daarom een dikke streep voor op Timber en ook Gravenberch. Koeman heeft voor veel middenvelders gekozen en dat heeft te maken met de fitheid van zijn ‘zekerheidjes’ De Roon en De Jong. Een is er al afgevallen en alleen bij een afmelding van De Jong komen Timber en Gravenberch kijken. Of Wijnaldum moet echt door de hoeven zakken in Zeist.

4. Nick Olij

Nick Olij is de vierde keeper van Oranje en nog interlandloos. Zijn uitverkiezing was al een geweldige beloning voor de Sparta-doelman. Koeman en keeperstrainer Patrick Lodewijks hebben afgewisseld met Mark Flekken, Bart Verbruggen en Justin Bijlow. Die laatste was eigenlijk de nummer 1, maar de Feyenoord-goalie raakte te vaak geblesseerd. Voor Olij blijft het daarom bij een trainingsstage, of er moet weer een blessure bij de keepers de kop opsteken.

5. Steven Bergwijn

Koeman wil graag zijn posities dubbel bezet hebben en met het 5-3-2 en 4-3-3 dat hij wil spelen heeft hij dat ook zeker achterin. Waarbij we de multifunctionele verdediger Lutsharel Geertruida nog kunnen inzetten op het middenveld. Bij een doorschakeling naar 3 aanvallers (waarbij in het 5-3-2 eventueel aan aanvaller als Donyell Malen ook nog op 10 kan) zitten we ook goed bij de dubbele bezetting. Als Koeman alleen kritisch kijkt dan zal Steven Bergwijn ook moeten vrezen. Want als er op het middenveld door geschoven moet worden gaat dat in eerste instantie ten koste van een aanvaller. Van de aanvallers bij Oranje heeft Bergwijn het minste seizoen gedraaid en is hij ook vrij vergelijkbaar met spelers als Malen en ook Cody Gakpo. Brian Brobbey en Wout Weghorst hebben allebei weer andere kwaliteiten. Bergwijn wiebelt dus ook op die schopstoel.

6. Georginio Wijnaldum

Met Georginio Wijnaldum hebben we weer een middenvelder op het lijstje. Een speler die er meer op is gekomen door de buitenwacht dan door Koeman zelf. De bondscoach ziet in de middenvelder van Al-Ettifaq nog steeds meerwaarde en heeft hem in Oranje nog nooit teleurgesteld. Toch zal hij straks knopen moeten doorhakken als iedereen fit blijft en de trainingsstage hem en de technische staf op andere gedachten brengen. Want kan Wijnaldum na een jaren van weinig spelen en een seizoen in de zandback nog wel het EK-niveau aantikken? Is hij inmiddels niet voorbijgestreefd door nieuwe talenten als Timber en Gravenberch? Koemand kiest.

7. Ian Maatsen

Tot slot, al is de kans heel klein, kan Koeman er nog voor kiezen om te snijden in zijn verdediging. Aangezien hij inmiddels wel is overtuigd van het 5-3-2-systeem met wingbacks zou dat met 10 verdedigers in zijn selectie heel verrassend zijn. Alles is prima dubbelbezet, maar er zijn wel wat spelers die op meerdere posities achterin uit de voeten kunnen. Geertruida noemde we al (rechtsback, rechter centrale verdediger, verdedigende middenvelder, linksback), maar ook Nathan Aké (linker centrale verdediger, linksback) en Jeremy Frimpong (rechtsback, linksback) kan Koeman mee schuiven. Dat kan niet met Ian Maatsen. Een echte linksback voor een 5-3-2-systeem die zich bij Koeman bovendien nog niet bewezen heeft. We weten hoe Koeman leunt op zijn eerdere ervaringen. Maatsen heeft als groot voordeel dat hij met Borussia Dortmund een topseizoen beleeft en straks in de Champions League-finale staat. Gaat hij daarin schitteren of valt hij door de mand? Gelukkig voor hem maakt Koeman de selectie woensdag al bekend.

Wie van deze spelers moet sowieso afvallen?

  • Gravenberch
  • Timber
  • Olij
  • Bergwijn
  • Wijnaldum
  • Maatsen
752+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie