Marten de Roon

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Marten de Roon

Marten de Roon is een Nederlandse middenvelder, die sinds 2016 A-international is. Sinds 2017 draagt hij het shirt van de Italiaanse club Atalanta Bergamo.

  • De Roon speelt momenteel voor Atalanta Bergamo
  • De middenvelder draagt de bijnaam ‘Golfbreker van Bergamo’
  • Eerder speelde hij voor Sparta Rotterdam, sc Heerenveen en Middlesbrough
  • De Roon was jeugdspeler bij Feyenoord
  • In 2016 debuteerde hij voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

De Roon werd op 29 maart 1991 geboren in Zwijndrecht. In het aangrenzende Hendrik-Ido-Ambacht begon hij zijn carrière bij amateurclub ASWH, waar de middenvelder zich in de kijker speelde bij Feyenoord. Bij de club uit Rotterdam-Zuid speelde De Roon zes jaar in de jeugdopleiding. Naar eigen zeggen stonden ‘groeipijnen’ hem in de weg bij Feyenoord. “Een heel seizoen kon ik amper spelen, het jaar erop had ik heel veel moeite bij het niveau aan te haken. Ik worstelde met mezelf, met mijn lijf. Eerder was ik heel snel, na die groeispurt niet meer”, zo verklaarde hij tegenover Voetbal International.

Doorbraak bij Sparta

In tegenstelling tot Jordy Clasie kreeg De Roon niet het voordeel van de twijfel bij Feyenoord. De middenvelder vertrok daarom naar Sparta Rotterdam. Bij de stadsgenoot doorliep hij het laatste deel van de jeugdopleiding om in 2010 voor het eerst te worden opgenomen in de A-selectie. Op 27 maart debuteerde De Roon als basisspeler in de uitwedstrijd tegen FC Twente (3-0) nederlaag. Dat seizoen mocht hij nog twee keer opdraven in de Eredivisie om daar nog 34 speelminuten aan toe te voegen in de play-offs om promotie/degradatie.

Sparta degradeerde door toedoen van Excelsior uit de Eredivisie. Een grote domper voor de Spangenaren, maar het bezorgde De Roon wel een kans om definitief door te breken. In september mocht de middenvelder als invaller minuten maken en gaandeweg het seizoen werd hij een vaste waarde op Het Kasteel. De Roon speelde 28 officiële wedstrijden voor Sparta 1 in het seizoen 2010-2011, waar hij het daaropvolgende seizoen 33 optredens noteerde (twee doelpunten).

Overstap naar Heerenveen

Als basisspeler van Sparta speelde De Roon zich in de kijker bij verschillende clubs uit de Eredivisie. Hij verzilverde zijn transfervrije status door aan de slag te gaan bij sc Heerenveen, dat Marco van Basten had aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. In zijn eerste seizoen speelde De Roon meteen 32 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van de Friezen, waaronder vier wedstrijden in de kwalificatiefase van de Europa League. Scoren deed de oud-Spartaan twee keer dat seizoen: tegen het Roemeense Rapid Boekarest en PSV.

Van Basten besloot De Roon in het seizoen 2013-2014 te belonen met de aanvoerdersband. Met 35 optredens (drie doelpunten) werd de middenvelder een gevestigde waarde in het Abe Lenstra Stadion, waar hij in februari 2015 een contract tot medio 2017 tekende. Na ruim honderd officiële wedstrijden in Heerenveen vertrok hij echter al in de zomer van 2015. Het Italiaanse Atalanta Bergamo wist zijn handtekening te bemachtigen voor ongeveer 1,3 miljoen euro.

(Pro Shots)

Populair in Bergamo

De Roon werd gewaardeerd als steunpilaar in Heerenveen, maar de echte waardering volgde pas in Italiaanse dienst. Bij Atalanta Bergamo verdiende hij de bijnaam ‘golfbreker’. “Ze houden er in Italië van als je vaak ballen verovert. Het hebben van de bal is misschien niet zo belangrijk, maar daarom kijken ze juist vaak naar wat je zonder de bal doet”, zo vertelde hij in 2019 aan de BBC. “Ik denk dat ik het team kan helpen met het onzichtbare werk dat ik doe. Als ik er niet ben zal je dat missen.”

De Roon speelde 37 officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen bij Atalanta Bergamo. De Italiaanse club was dolgelukkig met de middenvelder, maar al na één seizoen nam hij alweer afscheid. Het Engelse Middlesbrough was ook onder de indruk geraakt van zijn prestaties en besloot hem over te nemen voor ruim tien miljoen euro.

Degradatie met Middlesbrough

Als speler van Middlesbrough wist De Roon te scoren in het uitduel met Manchester City, dat knap op 1-1 werd gehouden. Winnen deed de club dat seizoen echter nauwelijks en daardoor werd degradatie uit de Premier League onafwendbaar. Een grote domper voor De Roon, die met 35 gespeelde wedstrijden (vijf doelpunten) een stabiele factor vormde in Engeland. Opnieuw bleef zijn dienstverband beperkt tot één seizoen.

Terug naar Bergamo

In de zomer van 2017 haalde Atalanta Bergamo de Nederlander alweer terug naar Italië. Met 16,7 miljoen euro stond daar weliswaar een forse transfersom tegenover, maar de Serie A-club dacht met De Roon de ideale schakel in huis te hebben. Dat bleek een juiste gedachte. De middenvelder bleef een betrouwbare pion in het elftal van Atalanta, dat zich meermaals kwalificeerde voor de Champions League. In het seizoen 2019-2020 werd zijn werkgever zelfs pas in de kwartfinales van het miljoenenbal uitgeschakeld door de latere finalist Paris Saint-Germain, dat vlak voor tijd nog tegen een achterstand aankeek.

De Roon staat na het seizoen 2022-2023 op 299 officiële wedstrijden voor Atalanta Bergamo. Hierin wist hij zeventien keer te scoren en achttien keer fungeerde de middenvelder als aangever.


Interlandcarrière

De Roon maakte op 13 november 2016 zijn debuut als A-international van Nederland. Bondscoach Danny Blind gunde hem in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (1-3) vlak voor tijd een invalbeurt. De middenvelder kwam die kwalificatiefase verder niet meer in actie voor Oranje, dat zich niet kwalificeerde voor de eindronde in Rusland. Onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman keerde hij echter terug en werd hij zelfs een waardevolle pion in het elftal dat de Nations League-groep met Duitsland en Frankrijk in eigen voordeel besliste.

(Pro Shots)

De Roon speelde drie van de vier wedstrijden op het EK in 2021. Na de voortijdige uitschakeling maakte bondscoach Frank de Boer plaats voor Louis van Gaal, die de middenvelder als aanvulling bij de groep hield. Tussen september 2021 en april 2022 kwam De Roon nog twee keer in actie als Oranje-international: tweemaal ruim een kwartier in de WK-kwalificatieduels met Montenegro (4-0) en Noorwegen (2-0).

Op het WK van 2022 was De Roon andermaal actief. Hij speelde alle vijf WK-duels van Oranje in Qatar, al dan niet als basisspeler. In het daaropvolgende jaar, op 7 september 2023, maakte de middenvelder in het EK-kwalificatieduel met Griekenland zijn eerste interlanddoelpunt voor Nederland.

Laatste update: 7 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie