‘Vier Eredivisie-clubs op omvallen’

Foto: ‘Vier Eredivisie-clubs op omvallen’

Vitesse daalt na dit seizoen af naar de Keuken Kampioen Divisie, maar heeft ook nog financiële zorgen over het voortbestaan van de club. Trouw meldt dat nog eens vier clubs uit de Eredivisie zich zorgen moeten maken om hetzelfde schrikbeeld. Het zou gaan om Fortuna Sittard, FC Utrecht, FC Volendam en NEC.

Financieel riskant beleid bij Fortuna Sittard, FC Utrecht, FC Volendam en NEC

Trouw schrijft dat het viertal Eredivisie-clubs een financieel riskant beleid voert, wat volgens de krant komt omdat de clubs zich helemaal afhankelijk maken van de eigenaar. Dat komt naar voren uit het onderzoek van de Financiële Ranglijst Eredivisie. Toch gaat het gemiddeld helemaal niet zo slecht schetst de krant naar aanleiding van het onderzoek.

“Gemiddeld gaat het niet slecht. De gezamenlijke omzet steeg verder van 612 naar 658 miljoen euro. Vrijwel alle clubs geven meer geld uit dan er binnenkomt (totaal verlies: 56 miljoen) maar dit wordt alsnog omgebogen in winst door de opbrengsten uit de verkoop van spelers (totale opbrengst voor de eredivisie: 134 miljoen).”

Weinig vetten op de bot bij Feyenoord

Feyenoord deed het de laatste jaren niet slecht met inkomende transfers, maar heeft nog altijd weinig vet op de botten. “Ter vergelijking: Ajax (237 miljoen), AZ (58), PSV (31), Heerenveen (23) en FC Twente (20) hadden veel meer vet op de botten.” Er zijn echter vier clubs die worden gezien als echte zorgenkindjes. “Vitesse is daar niet in meegenomen, omdat die club geen cijfers heeft kunnen verstrekken. De Arnhemse club is volgens de onderzoekers wel hét schrikbeeld voor andere clubs die financieel boven hun stand leven: Fortuna Sittard, FC Utrecht, NEC en FC Volendam”, zo klinkt het in de krant.

Trouw schetst dat uit het onderzoek is gebleken dat het viertal clubs flink rode cijfers heeft geschreven. “Fortuna maakte vorig seizoen maar liefst 7,6 miljoen euro verlies. Bij FC Utrecht was dat 5,9 miljoen. Het negatieve eigen vermogen liep bij deze clubs op tot 15 miljoen euro. Ook NEC en Volendam hebben een negatief eigen vermogen.” Bij NEC en Utrecht is dat nog geen al te groot probleem, omdat beide clubs nog de vermogende suikerooms Marcel Boekhoorn en Frans van Seumeren achter de hand hebben. Toch spreken sporteconomen Job Gulikers en Willem de Boer van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), die het onderzoek uitvoerden, hun zorgen uit. “Wat als zij ineens wegvallen, waarschuwen Gulikers en De Boer. Fortuna leende geld van mede-eigenaar Principion Holding van Umut Akpinar en Atilla Aytekin en hoeft dat in principe niet terug te betalen, tenzij die op andere gedachten komen. In dat laatste geval kan Fortuna Sittard acuut in de problemen komen.”

Welke club zie jij het snelste in de problemen komen?

  • FC Utrecht
  • NEC
  • FC Volendam
  • Fortuna Sittard
10943+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:58
0+
Frans van Seumeren is woest en wilde opstappen
10:15
72+
Kieft voorspelt eerste doelman Oranje: “Ik denk dat hij gaat keepen”
10:00
72+
Vermoedelijke opstelling Real Madrid: Ancelotti schokt toch met wijziging
09:42
62+
‘Ten Hag met aanzienlijk kleiner budget de markt op’
09:15
38+
Koeman hoopvol over Oranje-ster: “Hij oogt heel fit”
08:42
321+
‘Feyenoord in wachtkamer voor succesvolle flankspeler’
23:41
67+
Olympiakos schrijft Griekse geschiedenis met Conference League-winst in extremis
23:18
513+
‘Bergwijn op weg naar uitgang bij Ajax’
22:50
595+
‘Na Feyenoord wilt ook PSV shoppen bij Ajax’
22:24
139+
Mbappé maakt over een aantal dagen zijn nieuwe club bekend
22:01
210+
‘Oranje-revelatie valt buiten EK-basis’
21:37
2074+
‘Eredivisie-samenvattingen weg bij NOS’
21:12
460+
Buitenlandse pers eensgezind over ‘Oranje-selectie met vraagtekens’
20:49
182+
‘Van Nistelrooij aan de slag in droomcompetitie’
20:24
15+
Dit zijn de opstellingen van de Conference League-finale tussen Olympiakos en Fiorentina
20:00
56+
Succescoach FC Dordrecht keert terug naar thuisland
19:35
290+
Henderson krijgt trap na uit Saudi-Arabië: “Schaadt hem meer dan ons”
19:12
384+
‘Barça zet Hansi Flick nu al voor schut’
18:55
176+
Koeman houdt vertrouwen: “maar ik kan hem zover krijgen”
18:27
2078+
‘Ronald Koeman bevestigd keuze eerste keeper’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie