Borussia Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach

Prijzenkast

bundesliga logo

5x landskampioen

3x DFB-Pokal

dfl supercup

1x Duitse Supercup

2x UEFA Cup

Het laatste nieuws over Borussia Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach is een Bundesliga-club uit de Duitse stad Mönchengladbach, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Borussia-Park (circa 54.000 plaatsen).

  • Borussia Mönchengladbach werd opgericht in 1900
  • De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Borussia-Park
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Fohlen’
  • Borussia Mönchengladbach werd vijf keer kampioen van Duitsland
  • Het team won de UEFA Cup tweemaal

Duitse topclub in de jaren zeventig

Op 1 augustus 1900 werd Fußballklub Borussia 1900 opgericht. In de beginjaren speelde de club alleen vriendschappelijke wedstrijden, maar uiteindelijk besloot men een aanvraag in te dienen om bij de West-Duitse voetbalbond in te stromen. Het team werd meermaals kampioen in regionale divisies en promoveerde daarmee naar de A-klasse, dat in die tijd als hoogst mogelijke podium diende voor de club uit Mönchengladbach.

In 1919 verhuisde de club naar het Bökelbergstadion, dat tot 2004 als thuisbasis zou fungeren. In 1920 werden Die Fohlen kampioen van West-Duitsland, maar de strijd om het algehele kampioenschap van Duitsland bleek geen succes. Onder druk van het Derde Rijk ontstonden in 1933 verschillende Gauliga’s, waarbij Borussia werd ingedeeld in de Niederrhein-regio. Onder dwang moest de club fuseren met SC Borussia München Gladbach, maar dat werd al na een jaar weer ongedaan gemaakt.

Borussia Mönchengladbach speelde na de Tweede Wereldoorlog in de Oberliga West. In 1965 werd de promotieronde in eigen voordeel beslist, waardoor de club op het hoogste niveau kwam te spelen: de Bundesliga. Sindsdien is de club welgeteld twee keer gedegradeerd: in 1999 (voor twee seizoenen) en 2008 (één seizoen). Op de eeuwige ranglijst van de Bundesliga staan Die Fohlen keurig in de subtop.

In de jaren zeventig behoorde Borussia Mönchengladbach tot de absolute top van Duitsland. Alle landstitels (vijf stuks) werden in dat decennium gewonnen: in 1970, 1971, 1975, 1976 en 1977. In 1973 werd ook de DFB-Pokal gewonnen door Gladbach, dat die prijs in 1960 en 1995 eveneens in de wacht wist te slepen.


Europees voetbal

Borussia Mönchengladbach maakte in de jaren zeventig niet alleen nationaal indruk. De Duitse club speelde in die periode maar liefst vier keer in de finale van het UEFA Cup-toernooi. In 1973 en 1977 bleek de Engelse grootmacht Liverpool beide keren te sterk, maar in 1975 en 1979 werd de eindstrijd wel in eigen voordeel beslist. Respectievelijk FC Twente en Rode Ster Belgrado werden geklopt.

Na de jaren zeventig bleef nieuw Europees succes uit. In 1987 werd nog wel de halve finales van de UEFA Cup bereikt, maar het Schotse Dundee United blokkeerde een nieuwe finale voor de Duitsers.


Nederlanders

Verschillende Nederlanders hebben door de jaren heen het shirt van Borussia Mönchengladbach gedragen. Het gaat hierbij om Roel Brouwers, Luuk de Jong, Max Huiberts, Quido Lanzaat, Marcel Meeuwis, Niels Oude Kamphuis, Patrick Paauwe, Berthil ter Avest, Arie van Lent en Erik Willaarts.

Laatste update: 22 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie