Marco Reus

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Marco Reus

Marco Reus is een aanvallend ingestelde middenvelder met de Duitse nationaliteit. De international van Duitsland speelt al sinds 2012 voor Borussia Dortmund.

  • Reus speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • Met deze club won de middenvelder tweemaal de DFB-Pokal
  • Hij kwam eerder uit voor Rot Weiss Ahlen en Borussia Mönchengladbach
  • Reus debuteerde in 2011 als Duits international
  • Hij ontbrak op het door Duitsland gewonnen WK van 2014

Clubcarrière

Reus werd op 31 mei 1989 geboren in het Duitse Dortmund. In zijn geboorteplaats zette hij zijn eerste stappen in het shirt van Post SV Dortmund, waar zijn potentie al snel werd ontdekt door Borussia Dortmund. De aanvallende middenvelder werd in 1996 opgenomen in de jeugdopleiding van BVB, maar na tien jaar verliet hij de club om aan de slag te gaan bij Rot Weiss Ahlen.

Doorbraak in Ahlen

In het seizoen 2006-2007 debuteerde Reus in het Duitse profvoetbal. De middenvelder speelde slechts zes wedstrijden voor het tweede team van Rot Weiss Ahlen, maar noteerde wel een ongekend moyenne in de Oberliga Westfalen: drie doelpunten. Zijn potentie bleef niet onopgemerkt. In zijn tweede contractjaar promoveerde Reus al naar de hoofdmacht van de club uit Ahlen.

Met de A-selectie van Rot Weiss Ahlen speelde Reus in de Regionalliga Nord. Hij speelde in het seizoen 2007-2008 in totaal zeventien wedstrijden voor de hoofdmacht, waarin hij één doelpunt en één assist opeiste. In het daaropvolgende seizoen beleefde de rechtspoot zijn definitieve doorbraak door 27 keer in actie te komen (vier doelpunten en drie assists).

Smaakmaker bij Gladbach

In de zomer van 2009 promoveerde Reus naar de Bundesliga door Rot Weiss Ahlen te verruilen voor Borussia Mönchengladbach. Hij debuteerde op 1 augustus in de bekerwedstrijd tegen FSV Frankfurt (1-2 zege), waarna hij acht dagen later tegen VfL Bochum (3-3) ook zijn eerste Bundesliga-minuten maakte. Reus scoorde op 28 augustus voor het eerst in de competitiewedstrijd tegen FSV Mainz 05 en had daarmee een aandeel in de 2-0 overwinning van Die Fohlen.

Reus verteerde de overstap naar de hoogste divisie van Duitsland uitstekend. In het seizoen 2009-2010 speelde de middenvelder meteen 35 officiële wedstrijden voor Borussia Mönchengladbach, waar hij zijn waarde bewees met doelpunten (acht) en assists (vier). In de daaropvolgende seizoenen groeide zijn aandeel nog verder. Tot zijn vertrek medio 2012 kwam Reus in totaal 109 keer in actie voor de club, met 41 doelpunten en 28 assists als rendement.

(Pro Shots)

Icoon in Dortmund

Als beste speler van de Bundesliga keerde Reus in de zomer van 2012 terug naar Borussia Dortmund. Zijn jeugdliefde was in de twee seizoenen daarvoor kampioen van Duitsland geworden en had de smaak derhalve te pakken, maar de middenvelder slaagde er ondanks uitstekende statistieken (negentien doelpunten en zestien assists in 49 wedstrijden) niet in om een prijs over te houden aan zijn debuutseizoen. Bayern München bleek zowel in de Duitse titelstrijd, de DFB-Pokal, de Duitse Supercup als de finale van de Champions League te sterk voor BVB.

Borussia Dortmund wacht sinds de komst van Reus nog steeds op een nieuwe landstitel. De grote concurrent van Bayern München deed een aantal hoopgevende pogingen, maar keer op keer ging Der Rekordmeister er met de landstitel vandoor. In 2023 ging Dortmund de laatste speelronde van het Bundesliga-seizoen in als koploper. Een 2-2 gelijkspel tegen FSV Mainz 05 en een overwinning van Bayern bij 1. FC Köln schoot de vurige wens van Reus en consorten echter aan gort.

(Pro Shots)

Met Borussia Dortmund heeft Reus wel degelijk een aantal trofeeën behaald. 2017 en 2021 won hij de DFB-Pokal met zijn jeugdliefde, waarmee hij tevens driemaal de Duitse Supercup aan zijn erelijst toevoegde. Zijn teller in Dortmund-shirt is de magische grens van 350 officiële wedstrijden en 150 doelpunten inmiddels ruim overschreden. Reus werd in 2014 en 2019 opnieuw verkozen tot beste speler van de Bundesliga.


Interlandcarrière

Reus doorliep verschillende jeugdelftallen van Duitsland. Bondscoach Joachim Löw liet de toenmalig Gladbach-middenvelder op 7 oktober 2011 debuteren in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (1-3 overwinning) door hem één minuut voor tijd te laten invallen voor Mario Götze. Reus toonde zich op 26 mei 2012 voor het eerst trefzeker als A-international, in de met 5-3 verloren oefeninterland tegen Zwitserland.

In de groepsfase van het EK van 2012 kreeg Reus geen speeltijd van Löw. Dat veranderde in de knock-outfase. De middenvelder mocht in de kwartfinalewedstrijd tegen Griekenland (4-2 overwinning) starten en tekende na ruim zeventig minuten spelen voor het vierde doelpunt van Duitsland. In de halve finale tegen Italië mocht Reus andermaal in actie komen, maar hij kon niet verhinderen dat de Mannschaft werd uitgeschakeld (1-2).

Door een blessure moest Reus het WK van 2014 aan zich voorbij laten gaan. Een grote domper voor de middenvelder, zeker in de wetenschap dat Duitsland in Brazilië furore maakte door de wereldtitel binnen te slepen. Ook de EK’s van 2016 en 2021 gingen aan zijn neus voorbij. Tussendoor debuteerde Reus alsnog op het wereldkampioenschap, maar de Duitsers blameerden zich in Rusland (2018) door al in de groepsfase te worden uitgeschakeld.

Reus staat al sinds 11 november 2021 op 48 A-interlands (vijftien doelpunten). Door blessures viel hij veelvuldig buiten de selectie van Duitsland, waardoor ook het WK van 2022 kon worden doorgestreept.

Laatste update: 20 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie