Julian Brandt

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Julian Brandt

Julian Brandt is een aanvallende middenvelder uit Duitsland, waarvoor hij A-international is. Sinds de zomer van 2019 komt hij uit voor Bundesliga-club Borussia Dortmund.

  • Brandt speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • Met die club won de middenvelder de DFB-Pokal en Duitse Supercup
  • Hij kwam eerder uit voor VfL Wolfsburg (jeugd) en Bayer Leverkusen
  • In 2016 debuteerde Brandt als A-international van Duitsland
  • Hij won de Confederations Cup van 2017

Clubcarrière

Brandt werd op 2 mei 1996 geboren in het Duitse Bremen. In zijn geboorteplaats speelde hij voor SC Borgfeld (2001-2009) en FC Oberneuland (2009-2011), maar hij werd niet opgenomen in de jeugdopleiding van de lokale trots Werder Bremen. In plaats daarvan koos de middenvelder in 2011 voor de jeugdopleiding van VfL Wolfsburg.

Bayer Leverkusen

Als talent van VfL Wolfsburg maakte Brandt in januari 2014 de overstap naar Bayer Leverkusen. In februari van dat jaar maakte de middenvelder als invaller zijn debuut als profvoetballer tijdens de Bundesliga-wedstrijd tegen Schalke 04 (1-2 nederlaag). Brandt mocht in de daaropvolgende maanden regelmatig minuten maken voor de A-selectie van de Werkself. Veertien officiële wedstrijden en twee doelpunten noteerde hij in zijn eerste half jaar in Leverkusen.

Brandt knokte zich in het seizoen 2014-2015 definitief in de basiself van Bayer Leverkusen. Tot de zomer van 2019 bleef hij actief voor de Duitse club, waarvoor hij in totaal 215 officiële wedstrijden speelde. Met 42 doelpunten en 51 assists groeide Brandt uit tot de absolute ster van het elftal.

(Pro Shots)

Borussia Dortmund

Brandt koos in de zomer van 2019 voor een overstap naar Borussia Dortmund, dat circa 25 miljoen euro neertelde voor diens handtekening. Door een blessure moest hij de wedstrijd tegen Bayern München om de Duitse Supercup aan zich voorbij laten gaan. BVB won deze wedstrijd met 2-0 dankzij Paco Alcácer en Jadon Sancho, waardoor hij zijn eerste prijs als profvoetballer binnen had. In 2021 won Brandt met Dortmund ook de DFB-Pokal door RB Leipzig in de finale met 4-1 te verslaan.

In het seizoen 2022-2023 leek Borussia Dortmund op weg naar de ultieme bekroning. Mede dankzij de negen doelpunten en acht assists van Brandt ging zijn team de laatste Bundesliga-speelronde in als nummer één van Duitsland, maar het team bezweek onder de indruk en gaf Bayern München daarmee de kans om wéér landskampioen te worden.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Brandt doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Duitsland. Als speler van Bayer Leverkusen debuteerde hij op 29 mei 2016 in de oefeninterland tegen Slowakije (1-3 nederlaag) in de nationale ploeg van Duitsland. Bondscoach Joachim Löw selecteerde hem die zomer niet voor het EK in Frankrijk, waardoor de middenvelder moest wachten op het WK van 2018 in Rusland voor zijn debuut op een groot eindtoernooi. Brandt kon in drie korte invalbeurten niet voorkomen dat Die Mannschaft al in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Brandt won in 2017 de Confederations Cup met Duitsland, maar een echte hoofdprijs ontbreekt nog op zijn erelijst bij de Duitse nationale ploeg. Ook op het EK van 2021 (achtste finale) en het WK van 2022 (groepsfase) werden de Duitsers voortijdig uitgeschakeld. Brandt behoorde in 2021 niet tot de definitieve selectie van de Duitsers, waar hij in 2022 alleen op de bank mocht plaatsnemen.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie