Marcel Sabitzer

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Marcel Sabitzer

Marcel Sabitzer is een Oostenrijkse middenvelder. De international van Oostenrijk maakte in de zomer van 2023 de overstap van Bayern München naar Borussia Dortmund.

  • Sabitzer speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • De middenvelder kwam eerder uit voor clubs als RB Leipzig, Bayern München en Manchester United
  • Hij werd landskampioen in zowel Oostenrijk als Duitsland
  • Sabitzer won de League Cup in Engeland
  • In 2012 debuteerde hij als Oostenrijks international

Clubcarrière

Sabitzer werd p 14 maart 1994 geboren in het Oostenrijkse Wels. De tweebenige middenvelder begon zijn voetbalcarrière in 2000 bij Admira Villach, dat hij al na één jaar inruilde voor Grazer AK. Na zeven jaar vertrok hij naar Austria Wien om uiteindelijk in 2009 terecht te komen bij Admira Wacker.

Doorbraak in Oostenrijk

Op 14 september 2010 maakte Sabitzer zijn debuut voor Admira Wacker, dat voor eigen publiek uit een 3-2 overwinning uit het vuur sleepte. Tien dagen later maakte hij in de uitwedstrijd tegen FC Lustenau (0-3) zijn eerste doelpunt als profvoetballer. Met acht wedstrijden (twee doelpunten) had hij een bescheiden aandeel in het kampioenschap op het tweede niveau van Oostenrijk, maar in het daaropvolgende seizoen brak hij met 21 gespeelde wedstrijden definitief door.

Sabitzer maakte in zijn eerste volledige seizoen vijf doelpunten, waaronder een hattrick op bezoek bij SC Wiener Neustadt (1-4). De middenvelder trok deze lijn door in de tweede helft van 2012. Dat resulteerde in januari 2013 in een transfer naar Rapid Wien, dat slechts 350.000 euro neertelde voor diens handtekening. Bij de club uit Wenen speelde hij over een periode van anderhalf jaar 57 officiële wedstrijden (twaalf doelpunten en acht assists).

Via Salzburg naar Leipzig

In de zomer van 2014 maakte Sabitzer de overstap van Rapid Wien naar RB Leipzig, dat hem meteen verhuurde aan zusterclub RB Salzburg. In het seizoen 2014-2015 veroverde hij zowel de landstitel als de Oostenrijkse beker met Die Roten Bullen. Met 27 doelpunten en 21 assists beleefde de middenvelder cijfertechnisch verreweg zijn beste seizoen ooit als profvoetballer. In de Oostenrijkse Bundesliga maakte hij maar liefst negentien doelpunten en eindigde daarmee hoog op de topscorersranglijst (derde).

Na zijn topseizoen in Salzburg sloot Sabitzer zich officieel aan bij RB Leipzig, dat op dat moment nog in de Tweede Bundesliga speelde. In zijn debuutwedstrijd tegen FSV Frankfurt maakte hij meteen het enige doelpunt van de wedstrijd (0-1). Met acht doelpunten en vijf assists in 34 officiële wedstrijden groeide de Oostenrijker uit tot smaakmaker. Als nummer twee achter SC Freiburg (vijf punten verschil) promoveerde RB Leipzig in 2016 naar de Duitse Bundesliga.

Ook op het hoogste niveau van Duitsland hield Sabitzer zich goed staande. De middenvelder bleef tot de zomer van 2021 actief voor RB Leipzig, dat mede dankzij diens inbreng wist op te klimmen naar de top van de ranglijst. Zo mocht hij onder meer zijn voetbalkunsten vertonen in de Champions League. Sabitzer kwam in totaliteit 229 keer in actie voor Leipzig (52 doelpunten en 42 assists).

In het shirt van Bayern München (Pro Shots)

Landskampioen met Bayern

Sabitzer verruilde RB Leipzig in de zomer van 2021 voor Bayern München. Der Rekordmeister betaalde zo’n vijftien miljoen euro voor de Oostenrijker, die uitgerekend met een 1-4 zege debuteerde tegen zijn oude club. Zijn eerste doelpunt maakte hij op 2 april 2022 in de uitwedstrijd tegen SC Freiburg (eveneens 1-4). Met één doelpunt en één assist in dertig officiële wedstrijden had Sabitzer een bescheiden aandeel in het behaalde kampioenschap van 2022.

Bayern München prolongeerde het kampioenschap in 2023. Sabitzer maakte dat seizoen in de thuiswedstrijd tegen SC Freiburg (5-0) zijn tweede doelpunt voor de Duitse topclub, maar zijn aandeel bleef bescheiden. Hij wist ook geen vaste basisplaats af te dwingen. Om die reden maakte de middenvelder het seizoen niet af in de Allianz Arena, maar in plaats daarvan liet hij zich een half jaar verhuren aan Manchester United.

League Cup-winnaar met United

Manager Erik ten Hag van Manchester United liet Sabitzer op 4 februari 2023 debuteren in de Premier League-wedstrijd tegen Crystal Palace (2-1 overwinning). Op 5 april 2023 maakte hij tegen Brentford het enige en dus winnende doelpunt van de wedstrijd. In de Europa League scoorde de Oostenrijker tweemaal tegen Sevilla, maar dat bleek niet voldoende om de laatste vier te bereiken. In zowel de FA Cup als de League Cup wist zijn team wel de finale te bereiken. Het laatstgenoemde toernooi werd een prooi voor United, dat afrekende met Newcastle United (2-0 zege). Sabitzer viel op Wembley na zeventig minuten in voor de Braziliaan Fred.

Transfer naar rivaal Dortmund

Sabitzer speelde achttien officiële wedstrijden voor Manchester United (drie doelpunten), maar de Premier League-gigant besloot hem niet te behouden. In plaats daarvan verruilde hij Bayern München medio 2023 voor aartsrivaal Borussia Dortmund. Beide partijen werden het eens over een afkoopsom van zo’n negentien miljoen euro. De middenvelder maakte op 12 augustus zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen TSV Schott Mainz (1-6 overwinning). Sabitzer maakte in deze wedstrijd de 1-4 en produceerde een assist bij de 1-5 van Donyell Malen.


Interlandcarrière

Sabitzer doorliep alle jeugdelftallen van Oostenrijk. Op 5 juni 2012 maakte hij de stap naar het A-team van Oostenrijk, dat onder leiding van bondscoach Marcel Koller bleef steken op een 0-0 gelijkspel tegen Roemenië. De middenvelder werd een vaste waarde in het nationale team en verdiende daarmee een uitnodiging voor het EK van 2016. Met één punt uit drie wedstrijden werd Oostenrijk uitgeschakeld in een groep met Portugal, IJsland en Hongarije.

In 2021 wist Oostenrijk een groep met Nederland, Oekraïne en Noord-Macedonië wel te overleven. In de achtste finale van zijn tweede EK bleek de latere winnaar Italië na verlenging te sterk (1-2). Sabitzer kwalificeerde zich met zijn thuisland niet voor de WK’s van 2018 en 2022.

Laatste update: 26 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie