Donyell Malen

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Donyell Malen

Donyell Malen is een multifunctionele aanvaller en is sinds 2019 A-international van Nederland. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van PSV naar het Duitse Borussia Dortmund.

  • Malen speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • In Nederland maakte de aanvaller furore met PSV
  • In 2018 werd hij landskampioen met de Eindhovenaren
  • De aanvaller speelde in de jeugd van Ajax en Arsenal
  • In 2019 debuteerde Malen voor het Nederlands elftal

Malen werd op 19 januari 1999 geboren in Wieringen, nabij de Waddenzee. Op jonge leeftijd was hij al veelvuldig met de bal bezig en dat viel ook VV Succes op. Malen werd veelvuldig met zijn opa gespot op het sportcomplex van de amateurclub en werd daarom uitgenodigd om mee te doen. “Ik zag het inderdaad meteen en dacht ook dat hij heel goed kon worden”, vertelde toenmalig jeugdtrainer Sietzo IJzer later aan het Eindhovens Dagblad. “Een bliksemschicht. En tegelijkertijd heel vaardig als hij de bal had. Aan de manier van lopen en zijn houding kon je het talent zien.”

Groot talent bij Ajax

Uiteindelijk speelde Malen slechts één jaar voor VV Succes. De talentvolle linksback maakte de overstap naar HVV Hollandia, waar hij zich in de kijker speelde bij Ajax. Op negenjarige leeftijd werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Malen behoorde tot de generatie met spelers als Matthijs de Ligt en Justin Kluivert, die samen de nodige prijzen wisten te winnen. “Ajax had heel veel vertrouwen in hem, er lag een heel mooie route naar het eerste elftal klaar”, onthulde voormalig hoofd jeugdscouting Jasper van Leeuwen in gesprek met Voetbal International.

Transfer naar Arsenal

Malen besloot de aanbieding van Ajax niet te accepteren. De aanvaller had zich reeds in de kijker bij buitenlandse clubs en liet zich inmiddels vertegenwoordigen door zaakwaarnemer Mino Raiola. Samen besloten zij in de zomer van 2015 te kiezen voor het Engelse Arsenal. De Nederlander werd als talentvol gekenmerkt, maar de Londenaren hadden teveel bedenkingen en besloten in 2017 mee te werken aan een transfer naar PSV. De Eindhovenaren betaalden nog geen miljoen euro voor diens handtekening.

Succesvol bij PSV

Malen debuteerde op 8 september 2017 in het betaald voetbal. Namens Jong PSV werd hij een klein half uur ingezet tijdens de uitwedstrijd tegen stadsgenoot FC Eindhoven, dat met 1-2 opzij werd gezet. De aanvaller maakte veel indruk in het beloftenteam van PSV en scoorde opvallend makkelijk, waaronder een hattrick tegen FC Oss op 2 april 2018. In januari van dat jaar werd Malen bekroond in de vorm van de Bronzen Stier voor het grootste Eerste Divisie-talent van de tweede periode.

Malen debuteerde op 3 februari 2018 in de A-selectie van PSV, thuis tegen PEC Zwolle (4-0). De aanvaller mocht dat seizoen nog driemaal aantreden in de Eredivisie en had daarmee een aandeel in de behaalde landstitel. In de zomer van 2018 werd Mark van Bommel gepromoveerd tot hoofdtrainer en hij besloot de jeugdinternational definitief over te hevelen naar de A-selectie. Met elf doelpunten en vijf assists in 42 officiële wedstrijd betaalde Malen het vertrouwen terug, al bleek dat net niet voldoende voor titelprolongatie.

In het voortijdig afgebroken seizoen 2019-2020 beleefde PSV een grote terugval. Van Bommel werd zelfs ontslagen, maar met zeventien doelpunten en negen assists in 25 officiële wedstrijd lag het probleem ogenschijnlijk niet bij Malen. In het seizoen 2020-2021 trok de aanvaller die lijn door: 27 goals en tien assists in 45 officiële wedstrijden. Gaandeweg het seizoen liet Malen weten open te staan voor een nieuw avontuur in zijn carrière.

(Pro Shots)

Transfer naar Borussia Dortmund

Malen moest geduldig wachten op zijn transfer. Ook na het EK in 2021 duurde het even voordat de transfer een feit werd, maar PSV-trainer Roger Schmidt besloot hem buiten de selectie te houden met het oog op de lange termijn. Eind juli lukte het de Eindhovenaren om een deal te sluiten met Borussia Dortmund, dat dertig miljoen euro aftikte voor diens handtekening. Na Hirving Lozano (35 miljoen euro) en Memphis Depay (34 miljoen) werd Malen de duurste PSV’er ooit.

Door zijn moeizame voorbereiding en het hogere niveau had Malen enige tijd nodig om zich aan te passen. Gaandeweg het seizoen veroverde de Oranje-international een basisplaats. De aanvaller maakte zijn eerste Bundesliga-doelpunt op 20 november 2021 tegen VfB Stuttgart (2-1 zege) en scoorde een week later opnieuw tegen VfL Wolfsburg (1-3 zege). In de groepsfase van de Champions League maakte Malen zelfs drie doelpunten in zes wedstrijden, waar hij één goal maakte in twee Europa League-duels.

Malen kreeg gedurende het seizoen 2022-2023 de smaak te pakken bij Borussia Dortmund. Mede dankzij diens doelpunten leek de Duitse topclub de suprematie van Bayern München te beëindigen, maar op de slotdag verspeelde het team de koppositie door een 2-2 gelijkspel tegen FSV Mainz 05. Na twee seizoenen in Dortmund-tenue stond diens teller op 73 gespeelde wedstrijden, negentien doelpunten en veertien assists.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Malen doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Zijn A-status verdiende de aanvaller op 6 september 2019 middels een invalbeurt tegen Duitsland en met een treffer stond hij meteen aan de basis van de 2-4 overwinning in de EK-kwalificatiefase. Malen bleef vanaf dat moment bij de selectie van het Nederlands elftal, al werd hij onder verschillende bondscoaches geen vaste basisspeler.

Tijdens het EK van 2021 viel Malen in tegen Oekraïne en Oostenrijk. De aanvaller gaf een assist tegen de Oostenrijkers en herhaalde dat kunstje in de afsluitende groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië, waardoor bondscoach Frank de Boer het aandurfde om hem te laten starten in de achtste finale tegen Tsjechië. Malen liet bij 0-0 een grote kans onbenut en dat bleek het breekpunt in de wedstrijd. Na de rode kaart van Matthijs de Ligt scoorden de Tsjechen twee keer.

Laatste update: 3 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie