Hirving Lozano

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Hirving Lozano

Hirving Lozano is een Mexiaanse vleugelaanvaller van beroep. De international van Mexico verruilt PSV in januari 2025 voor San Diego FC.

  • Lozano speelt momenteel voor PSV
  • In januari 2025 vertrekt de aanvaller naar San Diego FC
  • Met zowel PSV als Napoli werd hij landskampioen
  • Lozano won met Pachuca de CONCACAF Champions League
  • In 2016 debuteerde hij als Mexicaans international

Clubcarrière Hirving Lozano

Hirving Rodrigo Lozano Bahena werd op 30 juli 1995 geboren in Mexico-Stad. In zijn geboortestad groeide de aanvaller op, maar zijn doorbraak als voetballer beleefde hij circa negentig kilometer verderop in Pachuca. Met zijn broertje verbleef hij in een internaat van CF Pachuca, waar hij onder meer te maken kreeg met Hans en Wout Westerhof. Het Nederlandse duo pakte hem dikwijls hard aan. “Ik was jong, veertien of vijftien jaar. En een beetje opstandig. Ik luisterde niet”, vertelde Lozano later in gesprek met de NOS.

Doorbraak bij Pachuca

Lozano slaagde er ondanks deze hobbels in om de A-selectie van Pachuca te bereiken. Op achttienjarige leeftijd werd de aanvaller in 2014 gepromoveerd naar het hoogste elftal van de Mexicaanse club. Zijn debuut maakte hij op 9 februari als invaller in de met 0-1 gewonnen wedstrijd tegen Club América. Zijn invalbeurt duurde welgeteld zeven minuten, maar dat bleek voldoende om meteen matchwinner te worden.

Na zijn droomdebuut groeide Lozano uit tot een vaste waarde bij Pachuca. Uiteindelijk speelde de Mexicaan 149 officiële wedstrijden voor de club, waar hij met 43 doelpunten en 31 assists een belangrijk aandeel opeiste. Met Pachuca werd de aanvaller in 2016 landskampioen en hij won er ook de CONCACAF Champions League in 2017.

Publiekslieveling bij PSV

Gedurende zijn Pachuca-periode verscheen Lozano op de radar van PSV. De Eindhovense club volgde hem een aantal seizoenen en besloot in de zomer van 2017 toe te slaan, onder meer op advies van Wout Westerhof. PSV betaalde zo’n acht miljoen euro voor diens handtekening en ging eveneens akkoord met een lucratief doorverkooppercentage. Zijn debuut maakte Chucky, zoals diens bijnaam luidt, op 27 juli 2017 in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen NK Osijek (0-1 nederlaag).

Lozano beleefde een droomseizoen bij PSV. De vleugelaanvaller scoorde vanaf het begin aan de lopende band en eindigde zijn eerste jaar met een rendement van negentien doelpunten en elf assists in 34 officiële wedstrijden. In Eredivisie-verband maakte hij er zeventien, waardoor Lozano een groot aandeel had in het kampioenschap van 2018. Dat succes kon net niet worden doorgetrokken in zijn tweede jaar, al bleef zijn rendement desalniettemin riant (21 goals en twaalf assists in veertig wedstrijden).

Hirving Lozano (Napoli)
(Pro Shots)

Historisch kampioenschap met Napoli

In zijn tweede PSV-seizoen kwam er regelmatig kritiek op Lozano, die zelfs niet meer alle wedstrijden mocht starten. Toch slaagde de Eindhovense club er na dit seizoen in om een recordbedrag te verdienen aan de Mexicaanse vleugelaanvaller: 42 miljoen euro. Dit bedrag werd afgetikt door het Italiaanse Napoli, waar hij debuteerde in de met 4-3 verloren uitwedstrijd tegen Juventus. Chucky liet zich gelden door meteen één van de treffers voor zijn rekening te nemen.

Ook in Napels kreeg Lozano te maken met kritiek. Vooral met Gennaro Gattuso was zijn relatie verre van optimaal, maar uiteindelijk bleef de Mexicaan van waarde voor de Italiaanse topclub. In het seizoen 2022-2023 had hij een aandeel in de succesformule van Napoli. Lozano scoorde onder meer in de Champions League-wedstrijd thuis tegen Ajax (4-2 zege), dat in Amsterdam al met historische cijfers omver was geblazen (1-6). Napoli werd in 2023 voor het eerst sinds het tijdperk van Diego Maradona weer landskampioen.

Hirving Lozano (PSV)
Terug in PSV-shirt (Pro Shots)

Terugkeer bij PSV

Op 1 september 2023 maakte Lozano de overstap van Napoli naar zijn oude liefde PSV. Ruim twee weken later vierde de Mexicaan zijn officiële rentree met een invalbeurt tegen NEC (4-0 overwinning). De aanvaller had het ondanks de goede prestaties van de club lastig, maar besliste op 29 oktober wel de clash met Ajax (5-2 zege) door driemaal te scoren. Met zes doelpunten en drie assists in 33 wedstrijden had Lozano een bescheiden aandeel in het kampioenschap van 2024.

Op 6 juni 2024 maakte PSV melding van een akkoord met San Diego FC over een transfer met ingang van 1 januari 2025. De Amerikaanse club lijfde de aanvaller in als zogeheten ‘designated player’. Op de website van de Eindhovenaren verklaarde hij over ‘gemengde gevoelens’ te beschikken. “Aan de ene kant word ik overweldigd door vreugde omdat ik de kans krijg een nieuw avontuur aan te gaan. Aan de andere kant baal ik omdat ik opnieuw afscheid moet nemen van de plaats die ik als mijn tweede thuis beschouw.”


Interlandcarrière Hirving Lozano

Lozano maakte op 10 februari 2016 zijn debuut voor de nationale ploeg van Mexico. Een kleine anderhalf jaar voor zijn transfer naar PSV mocht de aanvaller voor het eerst opdraven in de met 2-0 gewonnen oefeninterland tegen Senegal. Hij leverde meteen een assist af. Zijn eerste interlanddoelpunt liet niet lang op zich wachten: Lozano trof doel in zijn tweede interland, de met 0-3 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Canada.

Met drie interlands op zak speelde Lozano zijn eerste eindtoernooi als A-international. Mexico mocht deelnemen aan de Copa América van 2016, met het bereiken van de kwartfinale als resultaat. In 2017 was Chucky eveneens actief op de Confederations Cup, waarna hij zich als PSV’er in de WK-selectie van 2018 speelde. Mexico won de eerste groepswedstrijd met 1-0 van Duitsland, dankzij een goal van Lozano. In de achtste finale werd het team uitgeschakeld.

Lisandro Martínez en Hirving Lozano
In duel met Lisandro Martínez van Argentinië (Pro Shots)

Lozano was ook actief op het WK 2022 in Qatar. De Napoli-aanvaller stond drie keer aan de aftrap bij Mexico, maar kon niet verhinderen dat het team al in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Laatste update: 8 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie