Edson Álvarez

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Edson Álvarez

Edson Álvarez is een verdedigende middenvelder, die ook als centrale verdediger uit de voeten kan. De Mexicaans international verruilde Ajax medio 2023 voor West Ham United.

  • Álvarez speelt momenteel voor West Ham United
  • In de zomer van 2023 werd hij overgenomen van Ajax
  • De middenvelder won twee landstitels en één KNVB Beker
  • Álvarez brak door in het shirt van Club América
  • Met Mexico won hij tweemaal de Gold Cup

Clubcarrière

Álvarez werd op 24 oktober 1997 geboren in Tlalnepantla de Baz, onder de rook van Mexico-Stad. In 2019 vertelde hij op Ajax.nl over zijn jeugd. “Ik heb alles aan voetbal te danken. Zonder voetbal had ik niet kunnen voorspellen wat ik had gedaan. Ik ben opgegroeid in een onveilige buurt met veel criminaliteit. Voor mensen in Mexico zijn er vaak twee wegen: school of drugs. In mijn geval waren er drie wegen: school, drugs of voetbal. Ik ging vaak voetballen, terwijl ik eigenlijk huiswerk moest maken. Dan werd mijn moeder boos. Maar uiteindelijk heb ik de juiste keuze gemaakt, denk ik.”

De zoon van Adriana Velázquez en Evaristo Álvarez droomde van een carrière als profvoetballer. In de jeugd van Pachuca leek die droom al meteen te stranden en dat was voor hem aanleiding om te overwegen om te stoppen met voetballen, maar op verzoek van zijn ouders besloot hij een nieuwe poging te wagen in de opleiding van Club América. Een proefperiode beviel hem goed, al was de consequentie dat hij veelvuldig moest reizen tussen Tlalnepantla de Baz en Mexico-Stad. Álvarez gaf later aan dat hij bijna zeventig procent van zijn salaris moest aanwenden voor vervoer.

Doorbraak bij Club América

Álvarez moest dus allerlei offers brengen om de droom te verwezenlijken, maar de keuze voor Club América had succes. De lange Mexicaan doorliep verschillende jeugdteams en debuteerde op 25 augustus 2016 officieel in de hoofdmacht van Las Águilas. In de Copa MX, het bekertoernooi van Mexico, mocht hij al voor rust invallen tegen  Mineros de Zacatecas (0-2 zege). Ruim twee maanden later, op 30 oktober, debuteerde Álvarez zelfs als basisspeler in de competitie (3-1 zege op Santos Laguna).

Álvarez speelde uiteindelijk 113 officiële wedstrijden voor Club América (vijf goals). Bij de Mexicaanse club was hij zeer succesvol. In het seizoen 2018-2019 werd Álvarez zowel landskampioen als bekerwinnaar met zijn team, waar de verdediger annex middenvelder zich zelf in de kijker speelde. Hij debuteerde in de nationale voetbalploeg en verschillende clubs uit Europa toonden belangstelling, waaronder Ajax.

(Pro Shots)

Transfer naar Ajax

Ajax betaalde zo’n vijftien miljoen euro voor de handtekening van Álvarez. De verdediger werd gezien als de opvolger van Matthijs de Ligt, die voor 75 miljoen euro was verkocht aan Juventus. In de derde speelronde van het Eredivisie-seizoen maakte Álvarez zijn debuut in het shirt van de Amsterdammers, met een 1-4 overwinning op VVV-Venlo als resultaat. In De Koel viel hij ruim een kwartier voor tijd in. Op 28 augustus stond hij voor het eerst in de basis en in de voorronde Champions League-ontmoeting met APOEL Nicosia (2-0 zege) nam de nieuwkomer meteen een goal voor zijn rekening.

Hoewel Álvarez was gehaald als centrale verdediger, besloot trainer Erik ten Hag hem in het begin veel te gebruiken als controlerende middenvelder. Hij vormde in Champions League-duels vaak een defensief blok met de Argentijnse aankoop Lisandro Martínez, maar gaandeweg de eerste seizoenshelft bleek hij in veel wedstrijden in competitieverband niet nodig. Álvarez kreeg hierbij ook kansen als centrale verdediger, maar dat pakte niet lekker uit. Begin 2020 werd de Mexicaan door critici zelfs bestempeld als miskoop.

Álvarez wist ook in het seizoen 2020-2021 geen vaste basisplaats af te dwingen. De Mexicaan voelde zich zeer ongelukkig in Amsterdam, ook al omdat hij het moest stellen zonder zijn vrouw Sofia en zijn dochter Valentina. De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) liet ze aanvankelijk niet toe in Nederland, waar Álvarez de indruk kreeg dat Ajax er niet alles aan deed om hem hierin te begeleiden. Een transfer naar het Spaanse Valencia lonkte, maar de Amsterdamse club weigerde mee te werken.

(Pro Shots)

Na de winterse transferperiode heroverde Álvarez zijn basisplaats bij Ajax. Uiteindelijk had de boomlange Mexicaan daarmee een belangrijk aandeel in het winnen van de dubbel. Ten Hag maakte hem steeds belangrijker, waardoor de middenvelder in het seizoen 2021-2022 zelfs een cruciale schakel werd. Ajax maakte in defensief opzicht een ijzersterke indruk en wierf internationale faam door in de groepsfase van de Champions League ongeslagen te blijven. In 2022 werd Álvarez opnieuw landskampioen als Ajacied.

Chelsea bracht eind augustus 2022 een megabod uit op Álvarez, maar de Ajax-leiding wees dit resoluut af. De Mexicaan speelde gedurende het seizoen 2022-2023 afwisselend achterin en op het middenveld. Hoewel Álvarez vooral kritiek ontving vanwege zijn vele onhandige overtredingen met allerlei boekingen als resultaat, toonden verschillende clubs interesse. Op 10 augustus 2023 maakte hij na 147 officiële wedstrijden in Amsterdamse dienst de overstap naar West Ham United.

West Ham United

Op 20 augustus 2023 maakte Álvarez zijn debuut als invaller in de Premier League-wedstrijd tegen Chelsea (3-1 overwinning). Zes dagen later stond de Mexicaan voor het eerst in de basis tegen Brighton & Hove Albion (1-3 overwinning).


Interlandcarrière

Álvarez doorliep de hoogste jeugdteams van Mexico. Op 8 februari 2017 maakte hij de laatste stap door te debuteren voor het nationale team, in de met 1-0 gewonnen oefeninterland tegen IJsland. Álvarez debuteerde op de Gold Cup van 2017 op een groot eindtoernooi en was een jaar later ook actief op het WK in Rusland. Hét hoogtepunt als international volgde in 2019 door het winnen van de Gold Cup door rivaal Amerika in de finale met 1-0 te verslaan. Dat was ook de finale van de 2021 editie, maar ditmaal bleek de Verenigde Staten na verlenging te sterk.

(Pro Shots)

In 2023 won Álvarez de Gold Cup nogmaals met Mexico. Een jaar eerder nam hij voor de tweede keer deel aan het WK.

Laatste update: 26 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie