Lisandro Martínez

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Lisandro Martínez

Lisandro Martínez is een centrale verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kan. Hij draagt sinds 2022 het shirt van Manchester United en is daarnaast international namens Argentinië.

  • Martínez speelt momenteel voor Manchester United
  • De Argentijn won in 2023 de Carabao Cup
  • Met Ajax behaalde de verdediger twee landstitels en één KNVB Beker
  • In 2019 debuteerde hij voor de Argentijnse voetbalploeg
  • Martínez won in 2022 de wereldbeker met zijn thuisland

Clubcarrière

Martínez werd op 18 januari 1998 geboren in Gualeguay, op een kleine 250 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. De liefde voor het voetbal werd doorgegeven door zijn ouders. “De passie voor de bal heb ik van hen meegekregen”, erkende hij in 2019 in een interview met het Algemeen Dagblad. “Ze konden allebei vroeger ook goed voetballen. De techniek heb ik van mijn moeder, het harde spel van mijn vader.”

Martínez speelde in de jeugd voor Club Urquiza en Club Libertad, waarna hij in 2014 de overstap maakte naar Newell’s Old Boys. Hij verliet het ouderlijk huis al op jonge leeftijd om te worden opgenomen in een internaat. “Daar zat ik met allerlei andere talenten en moest ik voor mezelf opkomen. In Argentinië wil ieder kind voetballer worden. De concurrentiestrijd is enorm, dat merkte ik heel goed vanaf het moment dat ik op eigen benen kwam te staan. Toch heeft het me ook gevormd. Mijn fanatisme nam alleen nog maar toe”, zo vertelde hij in het AD.

Doorbraak in Argentinië

Op 27 juni 2017 maakte Martínez zijn debuut voor Newell’s Old Boys, de jeugdliefde van Lionel Messi. Hij stond negentig minuten op het veld tegen Godoy Cruz (0-2 nederlaag). Het daaropvolgende seizoen werd de centrale verdediger uitgeleend aan Defensa y Justicia. Bij de bescheiden club uit Buenos Aires speelde de Argentijn na een aarzelend begin uiteindelijk 28 officiële wedstrijden (één goal, twee assists). Voor amper 7,5 ton werd hij na dat jaar definitief overgeheveld.

Martínez tekende een contract voor drie seizoenen bij Defensa y Justicia. De verdediger groeide uit tot een zeer gewaardeerde kracht en daarmee wekte hij de belangstelling van andere clubs. Uiteindelijk koos hij voor een transfer naar Ajax, dat zeven miljoen euro voor hem neertelde.

Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico Ajax
Martínez (links) met Nicolás Tagliafico (Pro Shots)

Sterkhouder in Amsterdam

Martínez debuteerde op 27 juli 2019 in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV (2-0 zege). De Argentijn veroverde meteen een basisplaats bij Ajax, waar hij afwisselend achterin en op het middenveld speelde. Na het vertrek van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong was trainer Erik ten Hag immers zoekende naar de ideale invulling van het elftal. In het seizoen 2019-2020 noteerde Martínez ondanks het uitbreken van de coronacrisis 41 officiële wedstrijden. Scoren deed hij twee keer, tegen FC Groningen en FC Utrecht

In het seizoen 2020-2021 verloor Martínez zijn basisplaats bij Ajax. Dat leidde tot ongenoegen van de aanhang in Amsterdam, aangezien de supporters van mening waren dat hij meer krediet verdiende. Gaandeweg het seizoen knokte hij zich echter weer in het elftal ten koste van Perr Schuurs. Ajax wist de landstitel te veroveren en klopte Vitesse daarnaast in de finale van de TOTO KNVB Beker.

In zijn derde Ajax-seizoen vormt Martínez een centraal duo met Jurriën Timber. Dit pakte geweldig uit. Mede dankzij dit duo veroverde Ajax een voorsprong in de titelstrijd om in de 33ste speelronde het kampioenschap binnen te slepen. Ook werden alle groepswedstrijden in de Champions League gewonnen, maar in de achtste finales bleek Benfica te sterk.

(Pro Shots)

Transfer naar Manchester United

Martínez maakte veel indruk als sterkhouder van Ajax. Dat resulteerde in de zomer van 2022 in een transfer naar Manchester United, dat 57,37 miljoen euro (plus tien miljoen aan bonussen) voor hem neerlegde. Ook Arsenal was in de race, maar een continuering van de samenwerking met trainer Erik ten Hag kreeg de voorkeur. Zijn start in Manchester verliep echter dramatisch. Al na de eerste Premier League-wedstrijden kwam Martínez zwaar onder vuur te liggen, mede vanwege zijn gebrek aan lengte.

Ondanks zijn moeizame start wist Martínez het ongelijk van de critici te bewijzen. De verdediger werd een vaste waarde bij Manchester United en werd zelfs gezien als een van de beste zomeraankopen van het seizoen. In zijn eerste contractjaar won hij meteen de Carabao Cup, maar door een tegen Sevilla (Europa League) opgelopen blessure moest hij de laatste fase missen.


Interlandcarrière

Martínez debuteerde op 22 maart 2019 in de oefeninterland tegen Venezuela (3-1 nederlaag) voor de nationale ploeg van Argentinië. De verdediger verdween daarna weer uit de selectie, maar ruim twee jaar later op 4 juni 2021 mocht hij weer aantreden in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili (1-1). Kort daarna mocht Martínez met Argentinië deelnemen aan de Copa América. Zijn team wist het toernooi te winnen, al bleef de rol van de Ajacied beperkt tot negentig minuten in de laatste groepswedstrijd tegen Bolivia (4-1 zege).

Wereldkampioen! (Pro Shots)

Na de Copa América van 2021 bleef de rol van Martínez bij de selectie van Argentinië bescheiden. Hij zat afwisselend wel of niet bij de selectie, maar in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen aartsrivaal Brazilië (0-0) mocht de verdediger interland nummer vier bijschrijven. In 2022 bleef Martínez een vaste waarde in de Argentijnse selectie. Hij behoorde dan ook tot het succesteam dat het WK in Qatar wist te winnen, al kreeg hij geen speeltijd in de finale tegen Frankrijk.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie