Emiliano Martínez

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Emiliano Martínez

Emiliano Martínez is een Argentijnse doelman. In 2022 werd de sluitpost van Premier League-club Aston Villa wereldkampioen met zijn geboorteland.

  • Martínez speelt momenteel voor Aston Villa
  • De doelman speelde in negen jaar tijd 38 duels voor Arsenal
  • Door de Londenaren werd hij aan zes clubs uitgeleend
  • Martínez debuteerde in 2021 voor de Argentijnse ploeg
  • In 2022 werd hij wereldkampioen met zijn thuisland

Clubcarrière

Damián Emiliano Martínez Romero werd op 2 september 1992 geboren in Mar del Plata, een Argentijnse havenstad. Hij genoot een klein deel van zijn jeugdopleiding bij CA Independiente en maakte in 2010 de overstap naar de Engelse topclub Arsenal. In dienst van The Gunners stond Martínez tijdens 38 officiële wedstrijden onder de lat, waarvan vijftien in de Premier League en twee in de Champions League.

Arsenal en uitleenperiodes

Martínez bleef tot en met 2020 op de loonlijst bij Arsenal, maar hij behoorde niet ieder seizoen tot de selectie. Door de Londenaren werd de Zuid-Amerikaan meermaals uitgeleend aan andere clubs. Achtereenvolgens kwam Martínez uit voor Oxford United (één wedstrijd), Sheffield Wednesday (vijftien wedstrijden), Rotterham United (acht wedstrijden), Wolverhampton Wanderers (vijftien wedstrijden), het Spaanse Getafe (zes wedstrijden) en Reading (achttien wedstrijden).

Eén van zijn meest bijzondere wedstrijden keepte Martínez overigens ‘gewoon’ voor Arsenal. Op 30 oktober 2012 werd de Argentijn binnen 37 minuten viermaal gepasseerd in het League Cup-duel met Coventry City, maar zijn teamgenoten slaagden er in de tweede helft in om een 4-0 achterstand weg te poetsen. Na verlenging won Arsenal met 5-7. Het bracht niet het gewenste succes, aangezien de club in de daaropvolgende wedstrijd alsnog werd uitgeschakeld door Bradford City (na strafschoppen). Martínez mocht ditmaal niet keepen.

In het seizoen 2019-2020 wist Martínez zijn eerste hoofdprijs te winnen met Arsenal. In de met 2-1 gewonnen FA Cup-finale tegen Chelsea stond de Argentijnse doelman onder de lat. Er kwam veel emotie vrij bij Martínez, die enkele maanden later ook de Community Shield veroverde ten koste van Liverpool (na strafschoppen).

(Pro Shots)

Aston Villa

Bij Arsenal had Martínez geen zicht op meer speeltijd. In 2020 werd de samenwerking definitief verbroken: Aston Villa werkte hem los voor zo’n 17,5 miljoen euro. Martínez stopte in zijn debuutwedstrijd tegen Sheffield United (1-0 zege) meteen een strafschop en groeide nadien uit tot een onomstreden schakel op Villa Park. Na het seizoen 2022-2023 stond zijn teller op 112 duels voor Villa en 39 clean sheets.


Interlandcarrière

Martínez behoorde in juni 2011 voor het eerst tot de selectie van Argentinië. Zijn daadwerkelijke debuut voor de nationale ploeg volgde pas tien jaar later. Op 4 juni 2021 mocht Martínez opdraven in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili (1-1). Vijf dagen later keepte hij opnieuw tegen Colombia (2-2), waarna de Aston Villa-sluitpost meteen voor de leeuwen werd gegooid op de Copa América. Het bleek een schot in de roos: Argentinië werd kampioen van Zuid-Amerika en Martínez werd verkozen tot beste doelman van het toernooi.

Ook op het WK van 2022 fungeerde Martínez als nummer één van Argentinië. De doelman vervulde een heldenrol door in de wedstrijden tegen het Nederlands elftal (kwartfinale) en Frankrijk (finale) uit te blinken in de strafschoppenseries, waardoor de Argentijnen eindelijk weer eens wereldkampioen werden. Zelf werd Martínez verkozen tot beste doelman op het WK.

(Pro Shots)

Martínez zorgde tijdens het WK voor ophef. De doelman stookte rond verschillende wedstrijden het vuurtje op, waaronder tegen het Nederlands elftal. Na afloop van de eindronde in Qatar leek hij een provocatief gebaar te maken richting de Fransman Kylian Mbappé, al benadrukte hij later dat daar geen enkele sprake van was.

Laatste update: 8 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie