EXCLUSIEF: Oranje-killer Emiliano Martínez verklapt geheim

Foto: EXCLUSIEF: Oranje-killer Emiliano Martínez verklapt geheim

De kwartfinale was het eindstation van het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap en dat had voor een groot deel te maken met de ‘fratsen’ van Argentinië-doelverdediger Emiliano Martínez. Die keerde namelijk de strafschoppen van Virgil van Dijk en Steven Berghuis, waarna La Albiceleste de serie (en daarna het hele toernooi) won.

Emiliano Martínez verklapt hoe hij Oranje heeft gepijnigd

Daarmee is het hele verhaal natuurlijk nog niet verteld, want Martínez misdroeg zich ook flink. Na de wedstrijd tegen Oranje, maar ook bij de prijsuitreiking na de gewonnen finale tegen Frankrijk én bij de daaropvolgende parade in Buenos Aires.

In een interview met SoccerNews.nl rept de goalie van het Engelse Aston Villa daar echter met geen woord over, maar hij is wél bereid om zijn geheim uit de doeken te doen. En dan doelen we natuurlijk op zijn ‘penaltygeheim’. Op dat gebied is Martínez een échte killer (misschien dat Jasper Cillessen een keer bij hem in de leer moet) en dat heeft volgens hemzelf alles te maken met het psychologische spelletje dat er bij zo’n één-tegen-één-gevecht komt kijken.

“Allereerst heb ik een goed instinct als het op penalty’s aankomt”, begint ‘Emi‘ zijn verhaal. “En ik kan altijd uit een ander vaatje tappen, mezelf overtreffen. Het zit allemaal in het hoofd. Het is een psychologisch spel dat je speelt met de schutter van de tegenpartij, waarbij bepaalde trucjes heel erg belangrijk zijn. Vóór het schot probeer ik hem diep in de ogen te kijken en hem onzeker te maken, wat me op het WK is gelukt, vooral in de finale (maar óók tegen Oranje, red.).”

Martínez zegt ‘van die momenten te houden’: “Mijn hele leven eigenlijk al. Ik ben er altijd goed in geweest, niet alleen tijdens de Copa América of het WK in Qatar. Ook bij Aston Villa en bij Arsenal, toen ik wat jonger was. Bij strafschoppen is het de keeper van de tegenpartij of ik, en ik zeg altijd tegen mezelf dat ik beter ben dan hij. Ik weet gewoon dat ik de ene of de andere penalty ga keren.”

‘Emi’ droomt van cup met grote oren

De 30-jarige sluitpost, die een tijdje volksvijand nummer één was in ons land, beschikt over een goedgevulde prijzenkast met daarin een wereldbeker én een Copa América. Maar dat betekent niet dat al zijn dromen al vervuld zijn. “Ik ben nog steeds zeer gemotiveerd en heb mezelf een paar doelen gesteld. En dat is nog niet alles: ik wil graag de Champions League winnen”, vertelt hij namelijk. “Dat zou ik graag doen met Aston Villa, maar dat wordt natuurlijk niet makkelijk, omdat die club zich nog in de ‘ontwikkelingsfase’ bevindt. Je moet echter nóóit de hoop opgeven. Ik voel dat ik op dit moment het niveau heb om in de Champions League te spelen en te proberen die ooit te winnen.”

Wint Argentinië ook het WK 2026?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Goede keeper?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
343+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie