Kylian Mbappé

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Kylian Mbappé

Kylian Mbappé is uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde aanvallers ter wereld. De Fransman, die zowel centraal als op de flanken uit de voeten kan, speelt op dit moment voor Paris Saint-Germain.

  • Mbappé speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • Na Neymar is hij de duurste voetballer aller tijden
  • De aanvaller werd zes keer kampioen van Frankrijk
  • Mbappé behaalde één van die titels met AS Monaco
  • In 2018 kroonde hij zich met Frankrijk tot wereldkampioen

Clubcarrière

Mbappé werd op 20 december 1998 geboren in de Franse hoofdstad Parijs. Zijn moeder Fayza Lamari, van origine afkomstig uit Algerije, was professioneel handbalster. Ook zijn jongere broer Ethan is actief voor Paris Saint-Germain, waar zijn adoptiebroer Jirès Kembo Ekoko enkele jaren geleden zijn loopbaan beëindigde. Zijn vader Wilfried, die de Kameroense nationaliteit heeft, heeft op zijn beurt zijn sporen verdiend als voetbaltrainer en fungeert tegenwoordig als de zaakwaarnemer van de steraanvaller.

Mbappé groeide op in Bondy (Seine-Saint-Denis) op zo’n elf kilometer van het centrum van Parijs. De aanvaller volgde daar een opleiding op een katholieke privé-school en begon zijn voetbalcarrière bij AS Bondy. In die tijd was zijn surplus aan voetbalkwaliteit al niet te missen. “Hij had de techniek en het inzicht dat de meeste kinderen niet bezitten”, zo liet AS Bondy-voorzitter Atmane Airouche later weten. “Hij heeft ogen op de achterzijde van zijn hoofd en anticipeert waar de bal komt. Bij ons speelde hij nooit in zijn eigen jeugdgroep, maar altijd hoger. Het had geen nut om hem tussen zijn leeftijdsgenoten te plaatsen.”

De ontwikkeling van Mbappé bleef niet onopgemerkt. De Fransman werd als speler van AS Bondy al gevolgd door Europese topclubs, waarbij hij als elfjarige zelfs al meetrainde met het Spaanse Real Madrid. Mbappé had een zwak voor De Koninklijke en zijn idool luisterde de naar de naam Cristiano Ronaldo, maar toch besloot hij een dienstverband in de Spaanse hoofdstad af te wijzen. In 2013 maakte de razendsnelle aanvaller de overstap naar de jeugdopleiding van AS Monaco.

Scorend voor AS Monaco (Pro Shots)

Doorbraak in Monaco

Na tweeënhalf jaar in de jeugdopleiding van AS Monaco te hebben gespeeld maakte Mbappé zijn debuut in de hoofdmacht. Op 2 december 2015 debuteerde hij in de wedstrijd tegen SM Caen door in de 88ste minuut de geblesseerd geraakte Fábio Coentrão af te lossen. Mbappé werd daarmee de jongste debutant ooit bij de Monegasken. Hij pakte daarmee het record af van Thierry Henry, die in februari 2016 ook het record als jongste doelpuntenmaker aan hem af moest staan.

Mbappé bleef in zijn eerste seizoen voor de hoofdmacht van AS Monaco steken op veertien officiële wedstrijden en één doelpunt. Het daaropvolgende seizoen groeide hij meteen uit tot de grote held in het Stade Louis II. Mbappé scoorde in het seizoen 2016-2017 maar liefst 26 keer in 44 officiële wedstrijden, waarvan vijftien treffers in de Franse Ligue 1. AS Monaco beleefde een gouden seizoen met de Franse sneltrein in de aanval en verraste door de sterrenformatie van Paris Saint-Germain af te troeven in de titelstrijd.

Niet alleen Frankrijk maakte dat seizoen kennis met de kwaliteiten van Mbappé. Met AS Monaco won hij de groepsfase van de Champions League, waarna het achtereenvolgens Manchester City en Borussia Dortmund uitschakelde in de knock-outfase. Tegen de Engelse topclub maakte de Parijzenaar zijn eerste doelpunten in Europees verband. In het tweeluik met de Duitsers maakte hij zelfs drie goals in twee duels. Pas in de halve finales bleek Juventus te sterk, al scoorde Mbappé wel zijn zesde Champions League-treffer van het seizoen.

Afmaker in PSG-tenue (Pro Shots)

Paris Saint-Germain

Het aandeel van Mbappé in het succesverhaal van AS Monaco leidde opnieuw tot veel belangstelling. Buitenlandse topclubs stonden opnieuw in de rij voor de aanvaller, maar opnieuw koos hij voor een weloverwogen tussenstap door naar competitiegenoot Paris Saint-Germain te verhuizen. De club uit zijn geboortestad had kort daarvoor Neymar voor een recordbedrag van 222 miljoen euro overgenomen van FC Barcelona en had daarom niet meteen het budget om ook Mbappé te kopen, maar daarvoor werd een creatieve oplossing gevonden. Mbappé vertrok op huurbasis naar PSG om een jaar later voor 180 miljoen euro (inclusief bonussen) definitief te worden overgenomen.

Mbappé werd na Neymar ook de duurste voetballer aller tijden. Met de Braziliaanse aanvaller vormde hij meteen een levensgevaarlijk duo, waardoor Paris Saint-Germain in 2018 met overmacht (dertien punten voorsprong op nummer twee Monaco) de Franse hegemonie herstelde. Mbappé scoorde in zijn eerste seizoen voor de hoofdstedelingen meteen 21 keer in 44 officiële wedstrijden, waarvan dertien treffers in de Ligue 1.

Na zijn debuutseizoen werd Mbappé zelfs de absolute ster in Parijs. Met 33 doelpunten won de PSG-aanvaller in 2019 de topscorerstitel van de Ligue 1, dat opnieuw ten prooi viel aan Les Parisiens. In totaal maakte hij dat seizoen 39 doelpunten in ‘slechts’ 43 officiële wedstrijden. Zijn derde seizoen was statistisch een stuk minder met dertig goals in 37 officiële optredens, maar toch beleefde PSG een uitstekend seizoen. Voor het derde jaar op rij werd de landstitel een feit en de Champions League-campagne eindigde pas in de finale door toedoen van Bayern München.

Met landstitels en bekers beleefde Mbappé gouden jaren in eigen land, maar in het seizoen 2020-2021 leerde hij ook omgaan met teleurstellingen. Voor het eerst sinds zijn debuutseizoen bij AS Monaco lukte het de aanvaller niet om landskampioen te worden en in de Champions League greep zijn werkgever naast de hoofdprijs. In de zomer van 2021 diende Mbappé een transferverzoek in bij PSG, maar ondanks een aantal megabiedingen van zijn droomclub Real Madrid was de Franse gigant onverbiddelijk.

Blijdschap na een PSG-treffer (Pro Shots)

Mbappé vormde in het seizoen 2021-2022 een droomvoorhoede met Neymar en Lionel Messi. De Fransman werd de grote ster met 39 goals en 26 assists, waardoor hij een nieuwe landstitel mocht bijschrijven. Mbappé twijfelde langdurig over zijn toekomst wetende dat zijn verbintenis afliep, maar uiteindelijk besloot hij een transfervrije overstap naar Real Madrid af te wijzen door bij te tekenen in het PSG-shirt (tot medio 2025). De Parijzenaars plaatsen daar een gigantisch salaris plus dito tekenbonus tegenover.

Mbappé stelde in het seizoen 2022-2023 niet teleur. Paris Saint-Germain won in dit seizoen weliswaar alleen de Franse titel en de Franse Supercup, maar zijn statistieken waren andermaal verpletterend te noemen: 41 doelpunten en tien assists in 43 officiële wedstrijden.


Frankrijk

Mbappé debuteerde op 25 maart 2017 in de nationale ploeg van Frankrijk. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (1-3 zege) viel de aanvaller in voor Dimitri Payet, waardoor hij de op één na jongste debutant namens Les Bleus werd. Op 31 augustus van dat jaar pikte hij ook zijn eerste interlandgoal mee. In de kwalificatiewedstrijd tegen het Nederlands elftal bepaalde Mbappé in blessuretijd de eindstand op 4-0.

Mbappé groeide uit tot een zekerheidje in het team van bondscoach Didier Deschamps. In de zomer van 2018 mocht de PSG-ster deelnemen aan het WK, waar hij in de groepsfase meteen zijn waarde bewees. Met zijn treffer tegen Peru werd Mbappé de jongste doelpuntenmaker voor Frankrijk op een wereldkampioenschap. De Parijzenaar had de smaak te pakken en bleef scoren in Rusland, inclusief het vierde Franse doelpunt in de finale tegen Kroatië. Mbappé, die werd verkozen tot het grootste talent op het EK, was na Pelé (Brazilië) de tweede tiener die in een WK-finale scoorde.

Een hattrick in de WK-finale van 2022! (Pro Shots)

EURO 2020 werd daarentegen geen succes. Frankrijk begon het door de coronapandemie naar 2021 uitgestelde toernooi als grote favoriet, maar sneuvelde al in de achtste finale. Mbappé werd het boegbeeld voor deze afgang. De PSG-aanvaller zat deze eindronde duidelijk niet lekker in zijn vel en juist hij liet de fatale strafschop tegen Zwitserland onbenut. In 2022 nam Mbappé revanche door WK-topscorer te worden in Qatar, waaronder een hattrick in de finale, maar titelprolongatie bleef uit door toedoen van het Argentinië van Lionel Messi (na strafschoppen).

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie