Olivier Giroud

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Olivier Giroud

Olivier Giroud is een Franse centrumspits. De international van Frankrijk staat sinds de zomer van 2021 onder contract bij het Italiaanse AC Milan.

  • Giroud speelt momenteel voor AC Milan
  • De spits werd landskampioen in Italië en Frankrijk
  • Met Chelsea won hij de Champions League en Europa League
  • Giroud won in 2017 de Puskás Award
  • Met Frankrijk werd hij in 2018 wereldkampioen

Clubcarrière

Giroud werd op 30 september 1986 op de wereld gezet in Chambéry, een plaats in de Franse Alpen. Zijn voetbalcarrière ging van start bij een club uit de regio: OC Froges. Giroud werd hier ontdekt door Grenoble Foot 38, waar hij als dertienjarige werd opgenomen in de jeugdopleiding.

Start in Frankrijk

In 2005 tekende Giroud zijn eerste profcontract. In het daaropvolgende jaar, op 24 maart 2006, debuteerde de spits als profvoetballer in de wedstrijd tegen FC Gueugnon. Zijn eerste doelpunt maakte hij op 26 februari 2007 in de wedstrijd tegen Le Havre door in blessuretijd de status van matchwinner op te eisen. Uiteindelijk speelde hij 26 officiële wedstrijden voor zijn eerste profclub (twee doelpunten).

In het seizoen 2007-2008 werd Giroud uitgeleend aan FC Istres, waar hij veertien doelpunten maakte in 34 wedstrijden. Na dit seizoen besloot Grenoble Foot 38 om de spits te verkopen aan FC Tours. Voor de club uit de Franse Ligue 2 maakte hij twee opeenvolgende seizoenen indruk door in totaal 38 keer te scoren in 69 gespeelde wedstrijden. Daarmee verdiende Giroud, verkozen tot beste speler op het tweede niveau, voor twee miljoen euro de overstap naar Montpellier.

(Pro Shots)

Kampioen met Montpellier

Giroud debuteerde met Montpellier op het Europese strijdtoneel, maar bereikte het hoofdtoernooi van de Europa League niet. Wel werd de finale van de Coupe de la Ligue bereikt. In het tweede bekertoernooi van Frankrijk werd Paris Saint-Germain in de halve finale na verlenging verslagen door toedoen van Giroud. De finale tegen Olympique Marseille eindigde in een 1-0 nederlaag.

In twee seizoenen produceerde Giroud 39 wedstrijden in 85 wedstrijden. Vooral in zijn tweede contractjaar bij Montpellier maakte de spits indruk door zich met 21 doelpunten te kronen tot topscorer van de Franse Ligue 1. Hij had daarmee een cruciaal aandeel in de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis. Het verschil met Paris Saint-Germain bedroeg uiteindelijk drie punten.

FA Cup-triomfen met Arsenal

Een groot deel van de carrière van Giroud speelde zich af op de Britse voetbalvelden. In de zomer van 2012 vertrok de Fransman naar Arsenal, waar hij op 18 augustus debuteerde in de wedstrijd tegen Sunderland AFC (0-0). De spits vond na een aarzelend begin zijn draai bij de Londenaren. Zijn debuutseizoen sloot hij af met acceptabele cijfers: zeventien doelpunten en twaalf assists. Een prijs hield hij niet over aan zijn eerste contractjaar in het Emirates Stadium.

Giroud speelde uiteindelijk zes seizoenen voor Arsenal. Nergens speelde de aanvalsleider zoveel wedstrijden als bij The Gunners: 253 keer. Met 105 doelpunten en 41 assists bleek de spits van grote waarde voor het team. In de Premier League reikte Arsenal niet verder dan een tweede plaats, maar hij won er wel driemaal de FA Cup en driemaal de Community Shield. Die successen vonden plaats in 2014, 2015 en 2017.

Op 1 januari 2017 maakte Giroud zijn mooiste doelpunt als speler van Arsenal. In de thuiswedstrijd tegen Southampton scoorde hij met een werkelijk schitterende hakbal, door de Britten een ‘scorpion kick’ genoemd. De Fransman won daarmee de Puskás Award.

Europese successen met Chelsea

Na een periode van vijfenhalf jaar nam Giroud afscheid van Arsenal. Op 31 januari 2018 maakte hij de overstap naar een andere Londense club: Chelsea. Hij maakte op 5 februari zijn debuut in de met 4-1 verloren wedstrijd tegen Watford. Voor de bespeler van Stamford Bridge speelde de spits in de daaropvolgende jaren in totaal 119 officiële wedstrijden, waarin hij 39 keer wist te scoren en veertien keer als aangever fungeerde.

Ook bij Chelsea slaagde Giroud er niet in om de Premier League-titel te bemachtigen. Wel won hij drie grote prijzen: de FA Cup van 2018, de Europa League van 2019 en de Champions League van 2021. In de finale van het miljoenenbal werd er geen beroep gedaan op de spits, maar twee jaar eerder was hij wel beslissend in de Europa League-finale tegen zijn oude werkgever Arsenal. Met één doelpunt en twee assists had Giroud een groot aandeel in de 4-1 zege.

(Pro Shots)

Eindelijk weer kampioen met AC Milan

Na negen seizoenen vertrok Giroud uit de Engelse Premier League. In de zomer van 2021 maakte de spits de overstap naar het Italiaanse AC Milan, waar hij voor twee seizoenen tekende. Het werd een onvergetelijk seizoen. De Italiaanse topclub kroonde zich voor het eerst sinds 2011 weer tot kampioen van de Serie A. Giroud, die na het kampioenschap van Montpellier voor de tweede keer een landstitel veroverde, had een belangrijk aandeel door tweemaal te scoren in de kampioenwedstrijd tegen Sassuolo (0-3 zege).

Giroud besloot zijn eerste seizoen bij AC Milan met veertien doelpunten in 38 officiële wedstrijden, waarvan elf in de Serie A. Naast zijn dubbelslag in de kampioenswedstrijd scoorde de spits ook tweemaal in de stadsderby tegen Internazionale op 5 februari 2022 (1-2 zege). In het daaropvolgende seizoen scoorde hij nóg vaker (achttien keer in 47 duels), maar dat leverde geen nieuwe hoofdprijs op. Zo werd Milan in de halve finale van de Champions League gestuit door uitgerekend Inter.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Giroud debuteerde op 11 november 2011 in de nationale ploeg van Frankrijk. In de met 1-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten viel hij een half uur voor tijd in voor Kévin Gameiro. De spits maakte zijn eerste interlanddoelpunt in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland, dat met 1-2 werd verslagen. Hij werd opgenomen in de definitieve selectie voor het EK van 2012. Giroud speelde tijdens de Europese eindronde driemaal als invaller, maar kon uitschakeling in de achtste finale niet voorkomen.

In 2014 debuteerde Giroud op het WK. In de groepswedstrijd tegen Zwitserland (5-2 overwinning) maakte de spits zijn eerste doelpunt op een grote eindronde, waar Frankrijk ditmaal in de kwartfinale naar huis werd gestuurd. Op de toernooien van 2016 en 2018 hadden de Fransen het beter voor elkaar. Op het EK van 2016 verloren Les Bleus in eigen land de finale van Portugal (0-1 na verlenging), maar op het WK van 2018 werd de finale wel gewonnen: 4-2 tegen Kroatië. Scoren deed hij overigens niet in Rusland.

(Pro Shots)

Op het WK van 2022 maakte Giroud vier doelpunten. Frankrijk bereikte opnieuw de finale, maar verloor ditmaal van Argentinië (na strafschoppen). Zelf werd de spits al voor rust gewisseld.

Laatste update: 8 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie