Dayot Upamecano

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Dayot Upamecano

Dayot Upamecano is een Franse centrale verdediger. De international van Frankrijk speelt sinds de zomer van 2021 voor de Duitse topclub Bayern München.

  • Upamecano speelt momenteel voor Bayern München
  • In 2022 en 2023 werd hij Duits kampioen
  • De verdediger speelde eerder voor RB Salzburg en RB Leipzig
  • Met de Oostenrijkers werd hij tweemaal landskampioen
  • Upamecano debuteerde in 2020 voor de Franse ploeg

Clubcarrière

Dayotchanculle ‘Dayot’ Upamecano werd op 27 oktober 1998 geboren in het Franse Évreux, een plaats op zo’n honderd kilometer van Parijs. In 2004 werd hij aangemeld bij Vaillante S. Angers. Als jeugdspeler switchte hij vanaf 2007 regelmatig van club. Upamecano kwam achtereenvolgens uit voor FC De Prey, Évreux FC en Valenciennes.

Doorbrak onder Red Bull-vlag

In de zomer van 2015 maakte Upamecano de overstap van Valenciennes naar RB Salzburg. Voor Die Roten Bullen speelde hij in zijn eerste seizoen twee wedstrijden in de Oostenrijkse Bundesliga. De verdediger maakte dat seizoen vooral minuten in het tweede elftal, dat onder FC Liefering in de Tweede Bundesliga van Oostenrijk actief was. Zestien wedstrijden om precies te zijn.

In het seizoen 2016-2017 verdiende Upamecano een kans in de A-selectie van RB Salzburg. Na 21 wedstrijden en twee landstitels maakte de verdediger promotie naar een andere voetbalclub onder de vlag van Red Bull: RB Leipzig. In dienst van de Duitse Bundesliga-club veroverde de Fransman al snel zijn plekje in het elftal, waardoor hij tot de zomer van 2021 de mogelijkheid kreeg om 154 wedstrijden te spelen in alle competities (vier doelpunten).

(Pro Shots)

Bayern München

RB Leipzig timmerde behoorlijk aan de weg in Duitsland en Europa, met zelfs een halve finale in de Champions League als resultaat. Bayern München besloot echter om een aantal belangrijke pionnen los te werken bij de Bundesliga-rivaal. Zo werd Julian Nagelsmann de nieuwe hoofdtrainer in de Allianz Arena en maakte Upamecano voor 42,5 miljoen euro de overstap naar Der Rekordmeister. Hij maakte zijn debuut op 13 augustus 2021 tegen Borussia Mönchengladbach (1-1).

Upamecano werd een gewaardeerde speler bij Bayern München. In zijn eerste seizoen steeg de teller naar 38 officiële wedstrijden (één doelpunt) en daarmee had hij een aandeel in de titelprolongatie van 2022. In 2023 won hij opnieuw de landstitel in Zuid-Duitsland, maar hij trof wel blaam voor de Champions League-uitschakeling tegen Manchester City.


Interlandcarrière

Upamecano doorliep verschillende jeugdelftallen van Frankrijk. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Frankrijk volgde op 5 september 2020 in de Nations League-wedstrijd tegen Zweden (1-1). Drie dagen later wist de centrale verdediger op hetzelfde podium zijn eerste doelpunt mee te pikken in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Kroatië. In de 65ste minuut kopte hij de 3-2 tegen de touwen.

(Pro Shots)

Mede door blessureleed bleef Upamecano enige tijd steken op drie A-interlands. Ook het EK van 2021 ging aan zijn neus voorbij, maar hij maakte zijn comeback in de finale van de Final Four van de Nations League (2-1 overwinning op Spanje). Tijdens het WK van 2022 speelde de verdediger alle wedstrijden van Frankrijk, waaronder de na strafschoppen verloren finale tegen Argentinië.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie