Mathys Tel

Leeftijd: 19

Het laatste nieuws over Mathys Tel

Mathys Tel is een Franse aanvaller. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van Stade Rennes naar Bayern München.

• Tel speelt momenteel voor Bayern München
  • In 2023 werd de aanvaller kampioen van Duitsland
  • Hij werd de jongste doelpuntenmaker uit de clubgeschiedenis
  • Tel speelde eerder voor Stade Rennes
  • In 2022 won hij het EK voor spelers onder 17

Clubcarrière

Tel zag op 27 april 2005 het levenslicht in het Franse Sarcelles, onder de rook van Parijs. Op jonge leeftijd versleet de aanvaller verschillende clubs. Via JS Villiers-le-Bel, Paris FC, AS Jeunesse Aubervilliers en Montrouge FC 92 sloot hij zich in 2020 aan bij Stade Rennes.

Doorbraak in Rennes

Op 15 augustus 2021 maakte Tel zijn debuut in de hoofdmacht van Stade Rennes. In de 85ste minuut van de Ligue 1-wedstrijd tegen Stade Brest (1-1) viel hij na 85 minuten in voor Benjamin Bourigeaud. Tel verbeterde daarmee het record van Eduardo Camavinga als jongste debutant uit de clubgeschiedenis: zestien jaar, drie maanden en negentien dagen.

Tel mocht in het seizoen 2021-2022 tien keer invallen in de A-selectie van Stade Rennes. Zijn teller liep op naar zeven Ligue 1-wedstrijden (49 speelminuten), twee Conference League-wedstrijden (vijftien minuten) en één Coupe de France-wedstrijd (vijftien minuten). Scoren deed Tel niet voor zijn broodheer, maar desalniettemin stond Bayern München al na één seizoen op de stoep. Beide clubs werden het eens over een deal van minimaal twintig miljoen euro.

(Pro Shots)

Waardevol in München

Op 5 augustus 2023 debuteerde Tel in het shirt van Bayern München, dat Eintracht Frankfurt een pak slaag uitdeelde in de eerste speelronde van het Bundesliga-seizoen (1-6). Scoren deed de Fransman voor het eerst in de met 0-5 gewonnen bekerwedstrijd tegen Viktoria Köln op 31 augustus en daarmee nam hij het record van Jamal Musiala afhandig. Zijn eerste competitietreffer liet niet lang op zich wachten: op 10 september was het ook in de Bundesliga raak ten koste van VfB Stuttgart (2-2).

Tel werd in het seizoen 2022-2023 vooral gebruikt als stand-in. Met zes doelpunten in 28 officiële wedstrijden bewees de spits zijn meerwaarde. Gemiddeld maakte hij één doelpunt per honderd speelminuten en daarmee had hij een aandeel in de titelprolongatie van Bayern München.

Interlandcarrière

Tel doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Frankrijk. In de zomer van 2022 werd hij Europees kampioen met de Onder 17. In de finale tegen de leeftijdsgenoten van Nederland (2-1 overwinning) droeg de aanvaller de aanvoerdersband. Musiala maakte indruk in zijn geboorteland, waardoor hij in 2023 al voor het eerst mocht opdraven voor de Onder 21-selectie. Onder bondscoach Thierry Henry maakte Tel twee doelpunten in zijn tweede interland voor dit team, tegen Cyprus (9-0 overwinning).

Laatste update: 20 oktober 2023