Cyprus

Nicosia

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Cyprus

Het nationale team van Cyprus draagt de bijnaam I Galanolefki. De eilandbewoners hebben zich nog nooit gekwalificeerd voor een grote eindronde (EK of WK).

  • Het nationale team van Cyprus maakt deel uit van de KOP
  • In 1947 speelde het land voor het eerst een interland
  • Het team was nog nooit actief op een EK of WK

Sporadische pieken als hoogtepunt

Cyprus behoorde tot 1960 tot het Britse Rijk, maar al in 1934 werd de Cypriotische voetbalbond opgericht: de Kipriaki Omospondia Podosferou (KOP). De eerste officiële interland liet toen nog even op zich wachten. Pas na de Tweede Wereldoorlog speelde Cyprus voor het eerst een erkende voetbalwedstrijd: op 30 juli 1947 werd in en tegen Israël een 3-1 nederlaag geleden.

Vanaf de jaren zestig speelt Cyprus mee in de kwalificatiefase voor EK’s en WK’s. In de eerste decennia eindigde het nationale team veelal onderaan en werd vooral status opgebouwd door incidenteel te stunten tegen grote voetballanden, maar sinds de jaren negentig draait het iets beter. Sindsdien werden fraaie resultaten geboekt tegen landen als Spanje (3-2, 1998) Ierland (5-2, 2006) Duitsland (1-1, 2006) en Portugal (4-4, 2010), al leidde dat vooralsnog niet tot kwalificatie tot een grote eindronde.

Cyprus maakte de grootste kans op een ticket tijdens het kwalificatietraject voor het EK 2016 in Frankrijk. Een zege op Bosnië & Herzegovina had volstaan om de play-offs te bereiken, maar ondanks een 2-1 voorsprong lukte het niet om de derde plaats te bemachtigen: 2-3.

Bomincident in Nederland

In de kwalificatiefase voor het EK 1988 speelde Cyprus geen rol van betekenis. Het nationale team pakte één punt (0-0) bij Polen, maar de wedstrijd tussen Nederland en Cyprus was er desalniettemin één om niet te vergeten. Op 28 oktober 1987 werd de Cypriotische doelman Andreas Charitou getroffen door een vuurwerkbom (een met honderd strijkers gevulde tennisbal). Onder druk van de KNVB werd de wedstrijd uitgespeeld en met 8-0 gewonnen door de oranjehemden, maar de UEFA maakte er aanvankelijk een reglementaire 0-3 nederlaag van.

Nederland ging in protest tegen de reglementaire nederlaag. De UEFA ging uiteindelijk mee in de KNVB-lezing en liet de wedstrijd in zijn geheel overspelen zonder publiek. Op 9 december 1987 won het Nederlands elftal met 4-0 van Cyprus (hattrick John Bosman, één keer Ronald Koeman) en dat bleek voldoende om het EK van 1988 te bereiken. Het Europees Kampioenschap op Duitse bodem werd gewonnen door de manschappen van bondscoach Rinus Michels.

Een 21-jarige man uit Oss, John Staal, was verantwoordelijk voor het bomincident. ‘De bommengooier van Oss’ werd veroordeeld tot drie maanden celstraf, een geldboete van 310.000 gulden en een levenslang stadionverbod. Opmerkelijk genoeg stuurde de Cypriotische doelman Charitou een telegram naar de rechtbank om niet een hele zware sanctie op te leggen.

In 2008 verklaarde de destijds 42-jarige Staal in Andere Tijden Sport: “In één klap was heel Nederland boos op me. Het was een kwajongensstreek. Ik wilde gewoon een harde knal. Maar dat dit het effect zou zijn, had ik nooit verwacht. Er hadden doden kunnen vallen.” Hij vreesde destijds zelfs voor zijn leven gezien de enorme woede van het Nederlandse volk.

Laatste update: 22 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie