Leroy Sané

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Leroy Sané

Leroy Sané is een aanvallende middenvelder annex vleugelaanvaller uit Duitsland. Bij voorkeur speelt hij als linksbuiten. Sinds de zomer van 2020 komt hij uit voor de Duitse topclub Bayern München.

  • Sané speelt momenteel voor Bayern München
  • In 2023 behaalde hij zijn derde opeenvolgende Duitse titel
  • Met Manchester City werd de aanvaller twee keer landskampioen
  • Sané brak door bij Schalke 04
  • Hij debuteerde in 2015 als A-international van Duitsland

Clubcarrière

Sané werd op 11 januari 1996 geboren in het Duitse Essen. De zoon van Souleyman Sané, voormalig international namens Senegal, begon zijn voetbalcarrière in het shirt van SG Wattenscheid 09. Tevens speelde hij in de jeugdopleidingen van Bayer Leverkusen en Schalke 04, waar hij verdeeld over twee periodes zijn kunsten mocht vertonen. Namens de club uit Gelsenkirchen brak Sané ook door in het profvoetbal.

Sané maakte zijn Bundesliga-debuut voor Schalke 04 op 20 april 2014 in de uitwedstrijd tegen VfB Stuttgart (3-1 nederlaag). Pas in november van dat jaar mocht hij opnieuw opdraven voor Die Königsblauen, waar hij op 13 december 2014 zijn eerste doelpunt produceerde in de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen 1. FC Köln. Vanaf dat moment mocht Sané regelmatig opdraven. In het seizoen 2015-2016 veroverde hij een definitieve basisplaats bij Schalke, waar hij in totaal 57 officiële duels speelde (dertien goals).

Manchester City

In de zomer van 2016 maakte Sané voor 44 miljoen euro de overstap van Schalke 04 naar Manchester City. In Engelse dienst was de middenvelder annex aanvaller bijzonder succesvol. Sané werd twee keer landskampioen, won tweemaal de League Cup, twee keer de Engelse Supercup en één keer de FA Cup. In het seizoen 2018-2019 won Manchester City alle nationale prijzen en dat was mede te danken aan de prestaties van de Duitser.

In augustus 2019 raakte Sané geblesseerd in de wedstrijd om de Engelse Supercup. Tegen Liverpool scheurde hij de kruisband van zijn rechterknie, waardoor het seizoen 2019-2020 grotendeels aan neus voorbij ging. Sané speelde dat seizoen nog één competitiewedstrijd voor Manchester City: de 5-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Burnley op 22 juni 2020.

(Pro Shots)

Bayern München

Sané nam in de zomer van 2020 afscheid van Manchester City. Ondanks zijn knieproblemen in het seizoen daarvoor betaalde Bayern München bijna vijftig miljoen euro voor zijn terugkeer naar de Duitse Bundesliga. Sané maakte zijn debuut in de competitie uitgerekend tegen zijn oude liefde Schalke 04, dat meteen de dupe werd van diens klasse: met een doelpunt en twee assists droeg hij bij aan een monsterscore (8-0). Met tien goals en twaalf assists was hij dat seizoen sowieso van grote waarde.

Als speler van Bayern München bleef de erelijst van Sané groeien. In 2021, 2022 en 2023 werd de Duitser landskampioen met Der Rekordmeister, waar hij tevens twee Duitse Supercups veroverde. Daarnaast mocht Bayern dankzij de Champions League-winst in 2020 strijden om de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams. In beide gevallen ging de prijs mee naar Zuid-Duitsland.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Sané debuteerde op 13 november 2015 in de nationale ploeg van Duitsland, dat in een oefenwedstrijd met 2-0 werd verslagen door Frankrijk. De linksbuiten speelde zijn tweede en derde interland vlak voor het EK 2016. Bondscoach Joachim Löw besloot hem mee te nemen naar de eindronde in Frankrijk, waar de gastheer in de halve finale met dezelfde cijfers te sterk bleek als in diens debuutwedstrijd. Sané werd alleen in deze halve finale ingezet.

Sané kwam op het WK van 2018 helemaal niet in actie voor Duitsland, dat al in de groepsfase naar huis werd gestuurd. Op het EK in 2021 mocht hij wel alle wedstrijden spelen, al dan niet als basisspeler. De Duitsers werden in de achtste finale gevloerd door rivaal Engeland (2-0). Revanche was de missie op het WK van 2022, maar net als vierenhalf jaar eerder sneuvelde het team al in de groepsfase. Sané speelde twee van de drie groepsduels.

Laatste update: 27 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie