Thomas Müller

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Thomas Müller

Thomas Müller is een Duitse middenvelder annex aanvaller. De international van Duitsland speelt al zijn gehele carrière voor Bayern München.

  • Müller speelt momenteel voor Bayern München
  • De schaduwspits won tweemaal de Champions League
  • In 2023 werd hij voor de twaalfde keer landskampioen
  • Müller debuteerde in 2009 als A-international van Duitsland
  • Hij werd in 2014 wereldkampioen met Duitsland

Clubcarrière

Müller werd op 13 september 1989 geboren in het Duitse Weilheim in Oberbayern, in de deelstad Beieren. Hij begon zijn voetballoopbaan in het shirt van TSV Pähl en werd in 2000 opgenomen in de jeugdopleiding van grootmacht Bayern München. In 2007 werd Müller opgenomen in de tweede selectie van Der Rekordmeister, waar hij in de Duitse Regionalliga zijn debuut maakte als professional.

Müller mocht in de zomer van 2008 meedraaien tijdens de oefencampagne van Bayern München. De Duitser maakte een goede indruk, waardoor hij op 15 augustus 2008 zijn Bundesliga-debuut mocht maken in de wedstrijd tegen Hamburger SV (2-2). Zijn Champions League-debuut volgde op 10 maart 2009 in de met 7-1 gewonnen wedstrijd tegen Sporting Portugal. Müller had iets meer dan een kwartier nodig om de eindstand op het scorebord te zetten. Dat seizoen kreeg hij een handvol wedstrijden de kans in de A-selectie.

(Pro Shots)

Definitieve doorbraak

Müller werd in het seizoen 2009-2010 een vaste waarde bij Bayern München. De nieuwe trainer Louis van Gaal zag een belangrijke schakel in de middenvelder annex aanvaller, die met negentien goals en zestien assists in 52 officiële wedstrijden het vertrouwen ruimschoots terugbetaalde. Bayern beleefde een uitstekend seizoen en wist de Duitse dubbel (landstitel en DFB-Pokal) te winnen, maar de Champions League-finale ging verloren door toedoen van Internazionale (0-2).

Müller werd een gewaardeerde pion bij Bayern München. De Duitser voelde zich volledig op zijn gemak in de Allianz Arena en voelde daarom weinig voor een vertrek uit het zo vertrouwde Beieren. In 2023, vijftien jaar na zijn Bundesliga-debuut, was hij nog altijd een vaste waarde. Inmiddels had Müller een indrukwekkende erelijst opgebouwd: twaalf landstitels, zes DFB-Pokals, acht Duitse Supercups, twee Champions Leagues, twee wereldbekers en twee Europese Supercups.


Interlandcarrière

Müller debuteerde op 3 maart 2010 als A-international van Duitsland. Bondscoach Joachim Löw liet hem in de 67ste minuut van de oefeninterland tegen Argentinië (0-1 nederlaag) invallen voor een andere debutant: Toni Kroos. Zijn debuutwedstrijd zorgde voor enige controverse. De Argentijnse bondscoach Diego Maradona herkende de twintigjarige Müller niet, die in zijn ogen ‘slechts’ een eenvoudige ballenjongen was. Om die reden weigerde hij naast hem te gaan zitten tijdens de persconferentie, maar pas daarna werd hij ingelicht over diens status.

(Pro Shots)

Müller kon er achteraf wel om lachen. De Duitser groeide na zijn debuutwedstrijd tegen Argentinië uit tot een vaste waarde en dat resulteerde in 2014 in ultieme wraak. Müller werd met Duitsland wereldkampioen in Brazilië door uitgerekend de Argentijnen in de finale met 1-0 te verslaan (na verlenging). De Bayern-speler scoorde vijf keer op het WK, waaronder een hattrick in de groepsfase tegen Portugal. Ook in de historische halve finale tegen Brazilië (1-7 zege) prikte hij er eentje in.

De interlandcarrière van Müller kwam in 2019 abrupt ten einde. Löw had het gevoel dat hij na zoveel toernooien nieuw elan nodig had en besloot een aantal ervaren spelers uit de selectie te houden, waaronder Müller. De actie van de bondscoach zorgde voor grote discussie in Duitsland en vlak voor het EK in 2021 werd hij dan toch weer in de selectie opgenomen, net als Mats Hummels. Müller speelde alle duels op het EK, maar kon uitschakeling tegen Engeland in de achtste finale niet voorkomen. Het WK van 2022 eindigde zelfs al in de groepsfase.

Laatste update: 27 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie