Toni Kroos

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Toni Kroos

Toni Kroos is een Duitse middenvelder. Hij draagt sinds de zomer van 2014 het tricot van de Spaanse grootmacht Real Madrid.

  • Kroos speelt momenteel voor Real Madrid
  • De middenvelder speelde eerder voor Bayer Leverkusen en Bayern München
  • Hij won vijf keer de Champions League, waarvan viermaal met Real
  • Kroos werd zowel in Duitsland als Spanje driemaal landskampioen
  • In 2014 werd hij wereldkampioen met Duitsland

Clubcarrière

Kroos werd op 4 januari 1990 geboren in het Duitse Greifswald. Hij begon zijn loopbaan in het shirt van het lokale Greifswalder SC en werd daar ontdekt door scouts van Hansa Rostock, dat hem inlijfde als jeugdspeler. De middenvelder ontwikkelde zich goed en verdiende in 2006 de overstap naar de grootste club van Duitsland: Bayern München.

Debuut bij Bayern

Kroos maakte op 26 september 2007 zijn debuut in de hoofdmacht van Bayern, dat Energie Cottbus met 5-0 opzij wist te zetten. Als zeventienjarige leverde hij meteen twee assists in een tijdsbestek van slechts achttien minuten. In het seizoen 2007-2008 mocht Kroos meteen in twintig officiële wedstrijden opdraven, waarvan twaalf in de Bundesliga en zes in de UEFA Cup. In het laatstgenoemde toernooi maakte hij tegen het Servische Rode Ster Belgrado (2-3 zege) zijn eerste doelpunt als professional.

Verhuur aan Leverkusen

Kroos wist niet meteen een basisplaats af te dwingen in München. In januari 2009 besloot Bayern om de middenvelder voor anderhalf jaar te verhuren aan competitiegenoot Bayer Leverkusen, waar hij in zijn eerste seizoen meteen de bekerfinale speelde (0-1 nederlaag tegen Werder Bremen). Na een redelijke start werd Kroos in het seizoen 2009-2010 een vaste waarde bij Leverkusen. In totaliteit speelde hij 48 officiële duels voor die club (tien goals, dertien assists).

Terug naar München

In de zomer van 2010 keerde Kroos volgens afspraak terug naar München. De middenvelder hoopte op meer speeltijd dan voor zijn verhuurperiode en dat pakte goed uit, met in het seizoen 2010-2011 37 officiële duels als resultaat (twee goals, acht assists). Kroos groeide langzaamaan uit tot een vaste waarde in de Allianz Arena. In het seizoen 2011-2012 overschreed hij voor het eerst de kloof van vijftig duels in clubverband: 51 optredens (zeven goals, negentien assists).

Kroos boekte grote successen als speler van Bayern München. In 2008 was de middenvelder al voor het eerst landskampioen geworden met de Zuid-Duitsers, maar zijn aandeel daarin was nog beperkt. Dat gevoel zal heel anders zijn geweest bij de landstitels van 2013 en 2014. Der Rekordmeister won in dezelfde seizoenen ook de DFB-Pokal en pakte in 2013 daarnaast ook de Champions League, de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams. Kroos moest de CL-finale tegen Borussia Dortmund (1-2 zege) missen door een blessure. Een domper voor de middenvelder, die een jaar eerder wel actief was in de verloren finale tegen Chelsea (na strafschoppen).

(Pro Shots)

Real Madrid

Kroos besloot na het WK 2014 af te zwaaien bij Bayern München. De middenvelder maakte voor minimaal 25 miljoen euro de oversteek naar Real Madrid, waar hij een zesjarig contract ondertekende. Bij diens presentatie noemde hij Real ‘een stap hoger dan Bayern’ en benadrukte hij de honger om meer prijzen te winnen. Zijn eerste trofee in Spaanse dienst liet niet lang op zich wachten: al in augustus van dat jaar won Kroos de Europese Supercup ten koste van Sevilla (2-0 zege).

De Duitser werd in korte tijd onomstreden in Madrileense dienst. Hij kreeg geen spijt van zijn overstap naar Real, waar hij opnieuw grote successen beleefde. In 2022 werd Kroos voor de derde keer landskampioen met De Koninklijke, maar het succesverhaal werd vooral geschreven in de Champions League: in 2016, 2017, 2018 én 2022 kroonde Real Madrid zich tot de sterkste club van Europa. Alle Champions League-zeges werden gevolgd door het winnen van de Europese Supercup én de wereldbeker voor clubs.

Kroos won in het seizoen 2022-2023 ook voor het eerst de Copa del Rey. De Duitser speelde inmiddels al meer dan vierhonderd wedstrijden voor Real Madrid.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Kroos maakte op 3 maart 2010 zijn debuut als A-international van Duitsland. Onder bondscoach Joachim Löw mocht de middenvelder invallen tijdens de oefeninterland tegen Argentinië (0-1 nederlaag). De middenvelder maakte dat jaar zoveel indruk dat hij meteen mee mocht naar het WK in Zuid-Afrika, waar hij opnieuw zijn minuten mocht maken. Zo gunde Löw hem speeltijd in de verloren halve finale tegen Spanje (0-1) en de troostfinale tegen Uruguay (3-2 overwinning).

Een grote prijs winnen met Duitsland was natuurlijk de grote droom van Kroos. Op het EK 2012 ging het opnieuw mis in de halve finale tegen Italië (1-2 nederlaag), maar in 2014 was het alsnog raak. In de halve finale werd gastheer Brazilië compleet van het veld geveegd: mede dankzij twee goals van Kroos werd een historische 7-1 overwinning behaald. In de finale kwamen de Duitsers tegenover Argentinië te staan. In de verlenging maakte Mario Götze het verschil namens Duitsland: 1-0.

Kroos was met Duitsland eveneens actief op het EK van 2016 (halve finale), het WK van 2018 (groepsfase) en het EK van 2021 (achtste finale). Na dit laatste toernooi besloot de middenvelder zijn interlandcarrière te beëindigen om zich optimaal te kunnen focussen op zijn laatste jaren als clubvoetballer. “Ik heb 106 keer voor Duitsland gespeeld en daar blijft het bij”, zo schreef Kroos in een verklaring. Voor mij was het al duidelijk dat ik niet beschikbaar zou zijn voor het WK van 2022 in Qatar. Vooral omdat ik me volledig wil concentreren op mijn doelen bij Real Madrid. En daarnaast wil ik er zijn voor mijn vrouw en drie kinderen. Het was een grote eer om dit shirt zolang te dragen. Ik heb dat met trots en passie gedaan.”

Comeback als international

In 2024 kondigde Kroos zijn comeback aan als Duits international. Hij accepteerde een uitnodiging om deel te nemen aan het EK van dat jaar.

Laatste update: 2 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie