Berghuis staat bij Ajax voor afscheid

Foto: Berghuis staat bij Ajax voor afscheid

Alex Kroes wil als nieuwe technisch directeur komende zomer een aantal sleutelspelers naar Ajax halen. Eerst zal hij het echter voor elkaar moeten zien te krijgen om verschillende spelers van de hand te doen. Waar een transfer van enkelen onbespreekbaar is, ligt het in de lijn der verwachtingen dat Berghuis Ajax achter zich laat.

Inside: teleurstellende Ajax-periode Berghuis lijkt ten einde te komen

Het moge duidelijk zijn dat de vleugelaanvaller annex aanvallende middenvelder het niet goed naar zijn zin heeft. In 2021 kwam hij nog verwachtingsvol naar de Johan Cruijff ArenA en liet hij de woede van de Feyenoord-fans over zich heen komen. De situatie was destijds zo dat Ajax nog jarenlang de kampioenschappen aan elkaar leek te gaan rijgen, terwijl Feyenoord veel moeite moest doen voor het binnenhalen van hoofdprijzen. Door de komst van Arne Slot bij Feyenoord en het vertrek van Ten Hag bij Ajax werd alles echter compleet door elkaar heen gehusseld.

Al twee seizoenen lang is het een puinzooi in Amsterdam en dat merkt Berghuis eveneens. Ajax slaagde er in beide jaren niet in om ook maar in de buurt te komen van de landstitel en eindigt dit seizoen op de de vijfde positie op de ranglijst. Door een slepende blessure kon Berghuis zélf amper belangrijk zijn voor het team. In de Eredivisie speelde hij 16-maal als basisspeler en kwam hij 1-maal als invaller binnen de lijnen. Hij was daarin verantwoordelijk voor 4 doelpunten en 8 assists, wat aan de lage kant is voor een speler met de kwaliteiten van Berghuis.

De voorbije maanden kwam Berghuis niet aan de bak. Eerst speelde een knieblessure hem parten, terwijl vervolgens een kwetsuur aan zijn rug ervoor zorgde dat hij vanaf de zijkant moest kijken. Intussen staat hij op het trainingsveld en heeft hij nog altijd een stiekeme hoop dat hij komende zomer met het Nederlands elftal het Europees kampioenschap in Duitsland kan meedoen. Als Ajax-invaller sta je er tegenwoordig alleen niet goed op bij Oranje.

Vertrekwens uit Amsterdam niet vreemd

Zélf wil Berghuis het nog niet bevestigen, maar achter de schermen klinken er veel geluiden dat hij na het huidige seizoen graag nog eens een stap in zijn loopbaan wil maken. Vreemd is dat allerminst. Wetende dat hij al een leeftijd van 32 jaar heeft bereikt, en dat hij over een paar jaar zijn kicksen aan de wilgen zal hangen, is komende zomer dé mogelijkheid om nog een avontuur aan te gaan. Bovendien heeft hij in Amsterdam nog een contract dat hem tot medio 2025 in Nederland houdt, waardoor het voor Ajax nog de enige mogelijkheid is om aan hem te verdienen.

Voor Ajax zal ondertussen ook duidelijk zijn geworden dat Berghuis geen speler is die je in je selectie moet hebben in slechtere tijden. De ervaren aanvaller liet zich dit seizoen namelijk niet van zijn beste kant zien toen voormalig hoofdtrainer Maurice Steijn onder druk stond. Berghuis sprak voor de televisiecamera’s openlijk zijn twijfels uit over het functioneren van de oefenmeester, waarmee hij Steijn nog maar eens een zetje gaf richting de uitgang. Daarnaast toonde hij zich op het veld niet bepaald een leider, maar kwam hij veelal in negatieve situaties terecht.

Wetende dat een vertrek van Steven Bergwijn eveneens een optie is in Amsterdam, betekent dat Berghuis volgend seizoen ook nog eens zijn maatje in de aanval kwijt is. Beide spelers waren de voorbije twee jaar de betere spelers van het team en kennen elkaar van het Nederlands elftal, waardoor ze een goede klik hebben. Berghuis heeft bij Ajax kortom het hoogtepunt gehad en zou jaren moeten wachten totdat hij weer in een succesteam terechtkomt dat in alle competities kan meestrijden voor de prijzen. En de leeftijd om dat geduld op te brengen, heeft Berghuis niet meer.

Steven Berghuis als aanvoerder van Ajax.

Interesse van Besiktas

De situatie rondom Berghuis lijkt sterk op die van Dusan Tadic van vorig jaar zomer. De Serviër had het niet meer goed naar zijn zin en kreeg van Ajax te horen dat hij mocht vertrekken, waarna Fenerbahçe op de stoep stond om hem over te nemen. In Turkije verdient hij niet alleen een aardig bedrag, ook in voetballend opzicht is er voor Tadic nog veel om te bereiken. Zo kwam de Turkse grootmacht behoorlijk ver in Europa en strijdt het voor de bovenste posities in de competitie. Eenzelfde soort scenario staat Berghuis komende zomer ook te wachten.

Volgens diverse media staat hij namelijk in de belangstelling van Besiktas. De Turken zien veel in de kwaliteiten van Berghuis en hopen hem te kunnen verleiden om zijn laatste jaren van zijn voetballoopbaan bij de club te slijten. Dan zal Ajax moeten meewerken. Achter de schermen vinden momenteel de eerste gesprekken plaats tussen de Amsterdamse clubleiding en een delegatie van Berghuis. Hoewel de laatste partij in de media intussen liet weten dat de Oranje-international de wens heeft om te blijven, lijkt dit geen logische optie te zijn.

Gezien het feit dat Ajax hem in 2021 voor slechts een paar miljoen euro van Feyenoord overnam, lijken de Amsterdammers niet hoog in de boom te gaan zitten mocht hij naar Besiktas willen gaan. Het geeft Ajax de gelegenheid om van zijn torenhoge salaris af te komen, enkele miljoenen euro’s op de bankrekening bij te schrijven en met een frisse selectie naar de toekomst te kijken. Berghuis kan op zijn beurt nog enkele mooie jaren beleven in Turkije, waar hij in een interessante competitie terechtkomt en op diverse manieren zal worden uitgedaagd.

Moet Ajax Berghuis behouden?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
1848+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie