Manuel Neuer

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Manuel Neuer

Manuel Neuer is een Duitse doelman, die al sinds 2011 het tenue van Bayern München draagt. Naast zijn geweldige reflex verwierf hij faam dankzij een gedurfde manier van meevoetballen.

  • Neuer speelt momenteel voor Bayern München
  • De doelman won twee keer de Champions League
  • Hij werd in 2023 voor de elfde keer Duits kampioen
  • Neuer debuteerde in 2009 als international van Duitsland
  • In 2014 werd hij wereldkampioen

Clubcarrière

Neuer werd op 27 maart 1986 geboren in het Duitse Gelsenkirchen. In zijn geboortestad begon de doelman zijn carrière in de jeugdopleiding van Schalke 04, waar hij in 2005 zijn eerste profcontract ondertekende. Zijn debuut maakte hij op 19 augustus 2006 in de Bundesliga-wedstrijd tegen Alemannia Aachen (0-1 overwinning). Een week later hield Neuer opnieuw de nul tegen Werder Bremen (2-0). Frank Rost keerde daarna weer terug van een blessure, maar gaandeweg het seizoen werd hij alsnog de nummer één van Schalke.

Collega’s uit de Bundesliga beloonden Neuer in het seizoen 2006-2007 meteen met de trofee voor beste doelman. Tot en met de zomer van 2011 zou de doelman de nummer één van Schalke 04 blijven. In zijn laatste seizoen bij Die Königsblauen stond Neuer zelfs in de halve finale van de Champions League, maar Manchester United blokkeerde de weg naar de finale door de dubbele confrontatie te winnen (0-2 en 4-1).

(Pro Shots)

Overstap naar Bayern

Neuer besloot zijn verblijf in Gelsenkirchen niet te verlengen. Schalke 04 zag weinig in een transfervrij vertrek van de doelman en stemde in de zomer van 2011 in met een overstap naar Bayern München, dat zo’n twintig miljoen euro neertelde voor diens handtekening. Vanaf het begin was Neuer een zekerheidje in het keeperstenue van Der Rekordmeister. Met zijn manier van keepen groeide hij uit tot een van de meest gewaardeerde doelmannen ter wereld.

Neuer boekte grote successen als doelman van Bayern München. In 2023 werd hij voor de negende keer landskampioen met de Zuid-Duitsers, waar hij ook zes Duitse bekers en zeven Duitse Supercups op zijn erelijst plaatste. De Champions League won Neuer tweemaal in dienst van Bayern, in 2013 en 2021. Beide eindzeges werden gevolgd door het winnen van de Europese Supercup en het WK voor clubteams.


Interlandcarrière

Neuer werd in 2009 wereldkampioen voor spelers onder 21 jaar. De doelman debuteerde een maand eerder in de A-selectie van Duitsland, in de 7-2 gewonnen oefenwedstrijd tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Bondscoach Joachim Löw benoemde Neuer al snel tot de nieuwe nummer één. Hij beschaamde het vertrouwen niet, al kon hij niet verhinderen dat Spanje in 2010 te sterk bleek in de halve finale van het WK in Zuid-Afrika (0-1). Duitsland won de troostfinale tegen Uruguay (3-2) met Hans Jörg Butt onder de lat.

(Pro Shots)

Duitsland verloor in 2012 andermaal een halve finale, ditmaal op het EK tegen Italië (1-2). Twee jaar later lukte het de Duitsers wel om de halve finale te winnen en wel op een historische wijze: op het WK 2014 werd gastheer Brazilië met 1-7 opzij gezet. Duitsland mocht het in de WK-finale opnemen tegen Argentinië en wist in de verlenging dankzij Mario Götze met 1-0 te winnen. Neuer werd verkozen tot beste doelman van het wereldkampioenschap.

Het succes van 2014 kon niet worden herhaald door Duitsland. Op het EK van 2016 wisten de Duitsers nog de halve finale te bereiken, maar de WK’s van 2018 en 2022 (groepsfase) en het EK van 2021 (achtste finale) bleken totaal geen succes. Tot overmaat van ramp brak Neuer na de eindronde van 2022 ook nog eens zijn been bij een skiongeluk, waardoor het seizoen 2022-2023 voortijdig ten einde kwam.

Laatste update: 27 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie