Mario Götze

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Mario Götze

Mario Götze is een aanvallende middenvelder. De Duitser, die sinds medio 2022 voor Eintracht Frankfurt speelt, verwierf in 2014 wereldfaam door zijn nationale ploeg naar de wereldtitel te schieten in Brazilië.

  • Götze speelt momenteel voor Eintracht Frankfurt
  • De middenvelder speelde eerder voor Borussia Dortmund, Bayern München en PSV
  • Met Bayern werd hij driemaal landskampioen, met Dortmund tweemaal
  • Zowel in Duitsland als Nederland won Götze de beker
  • In 2014 besliste hij de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië

Clubcarrière

Götze werd op 3 juni 1992 geboren in het Duitse Memmingen, een stad in de deelstad Beieren. Het lag dan ook voor de hand dat de getalenteerde voetballer zou worden opgepikt door grootmacht Bayern München, maar op zesjarige leeftijd accepteerde zijn vader Jürgen een baan als professor aan de Technische Universiteit van Dortmund. Zodoende kwam Götze op achtjarige leeftijd via SC Ronsberg en FC Eintracht Hombruch terecht in de jeugdopleiding van Borussia Dortmund.

Doorbraak in Dortmund

Tussen 2001 en 2009 ontwikkelde Götze zich uitstekend binnen de opleiding van BVB. Op 21 november 2009 werd zijn harde werk beloond: in de doelpuntloze wedstrijd tegen FSV Mainz 05 maakte hij zijn debuut voor Borussia Dortmund in de Bundesliga. In het seizoen 2009-2010 eindigde de aanvallende middenvelder uiteindelijk op vijf wedstrijden (nul doelpunten), maar tijdens de tweede seizoenshelft behoorde hij al wel veelvuldig tot de selectie van coach Jürgen Klopp.

In het seizoen 2010-2011 werd Götze een vaste waarde in de A-selectie van Borussia Dortmund. Met acht goals en zestien assists in 41 officiële wedstrijden beleefde hij zijn definitieve doorbraak. Götze wist meteen zijn eerste hoofdprijs als profvoetballer te winnen: de Duitse titel. Ook in het seizoen 2011-2012 lukte het Dortmund om Bayern München van zich af te slaan, waarbij ook de DFB-Pokal een prooi werd dankzij een 5-2 overwinning op de rivaal uit Zuid-Duitsland.

Götze beleefde gouden tijden in het shirt van Borussia Dortmund. Die ontwikkeling schreef hij vooral toe aan de samenwerking met Jürgen Klopp. In december 2020 vertelde hij aan Voetbal International: “Hij is voor mij een van de belangrijkste personen in mijn leven geweest. Klopp vertrouwde me en gaf me heel veel zelfvertrouwen. We hebben een geweldige tijd samen gehad bij Dortmund.”

In het seizoen 2012-2013 maakte Götze een bijzonder gevoelige beslissing. Uitgerekend Bayern München profiteerde van de gelimiteerde transfersom in zijn contract, waardoor hij in de zomer van 2013 terugkeerde naar Beieren. Zijn laatste seizoen verliep zonder groot succes. Bayern sloeg keihard toe door zowel de Duitse landstitel, de Duitse beker als de Champions League te winnen. In de finale van het miljoenenbal werd Dortmund met 2-1 verslagen door een treffer van de Nederlander Arjen Robben. Götze speelde door een blessure niet mee tegen zijn nieuwe club.

Wisselend succes in München

Götze wisselde Borussia Dortmund dus in voor Bayern München, dat 37 miljoen euro voor hem neertelde. Op dat moment werd hij de duurste Duitse voetballer aller tijden. Zijn eerste seizoen in de Allianz Arena verliep zeer succesvol. Götze produceerde vijftien goals en dertien assists in 45 officiële wedstrijden. Met het winnen van de Duitse dubbel, de Europese Supercup en het WK voor clubteams verliep zijn eerste jaar in München sowieso voortreffelijk.

Götze bleef in de twee daaropvolgende seizoenen prijzen winnen met Bayern, dat ook in 2015 en 2016 landskampioen werd. De middenvelder kon echter steeds minder een stempel drukken op het spel van de Duitse grootmacht. In het seizoen 2015-2016 speelde hij zelfs maar 21 officiële duels voor Bayern, waarvan veertien in de Bundesliga. “Het was een leerproces en uiteindelijk heel goed voor me. Het was ook zeker geen fout om naar Bayern te gaan”, vertelde hij later aan VI. “Misschien had ik wat langer bij Kloppo kunnen blijven, want ik was met 21 jaar erg jong. Maar ik was heel erg ambitieus, ik wilde prijzen winnen, Peps (Guardiola, red.) filosofie leren kennen en mezelf uitdagen.”

Terug naar Dortmund

Götze koos in de zomer van 2016 eieren voor zijn geld. De middenvelder was dan weliswaar zeer succesvol als speler van Bayern, maar zijn status binnen de selectie brokkelde in sneltreinvaart af. Voor enkele tientallen miljoenen keerde hij dan ook terug naar Borussia Dortmund. Götze had de hoop dat hij als speler van BVB weer elke wedstrijd zou spelen, maar niets bleek minder waar. Hij kampte met gezondheidsklachten en uiteindelijk werd in februari 2017 een stofwisselingsziekte vastgesteld.

Götze bleef als gevolg van zijn fysieke toestand steken op zestien officiële wedstrijden (twee doelpunten). In de twee daaropvolgende seizoenen kwam de middenvelder weer vaker aan spelen toe, maar het ultieme gevoel keerde niet meer terug. BILD-journalist Sven Westerschulze verklaarde tegenover de NOS: “Hij is aan de bal nog steeds een goede voetballer, dat verleer je niet. Maar hij is niet geschikt voor een club als Dortmund waar het spel gebaseerd is op snelle spelers, want dat is Götze niet.”

Verrassende overstap naar PSV

Na zijn vierde seizoen beëindigde Götze zijn tweede dienstverband bij Borussia Dortmund. De middenvelder was plotseling transfervrij en dus was het de grote vraag welke club er met zijn handtekening vandoor zou gaan. Eind augustus 2020 zorgde Götze voor een gigantische verrassing door zich te verbinden aan PSV. Na een goed gesprek met landgenoot Roger Schmidt besloot hij het avontuur aan te gaan in Eindhoven, waar hij een contract voor twee seizoenen ondertekende.

Götze maakte op 18 oktober 2020 zijn debuut voor PSV. In de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (0-1) maakte de Duitser meteen het verschil door het enige doelpunt voor zijn rekening te nemen. Götze wist meteen zijn draai te vinden en een aantal dagen later scoorde hij eveneens in de Europa League-wedstrijd tegen Granada (1-2 nederlaag). Uiteindelijk maakte Götze zes doelpunten en zeven assists in 25 officiële optredens voor de Eindhovenaren, maar een prijs leverde dat niet op.

In zijn tweede PSV-seizoen wist Götze wel een prijs te winnen. Mede dankzij een doelpunt van de Duitser werd Ajax in augustus 2021 met 0-4 verslagen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Hoewel de middenvelder meermaals uitsprak de Champions League een keer te willen winnen, besloot hij in september 2021 zijn contract te verlengen tot de zomer van 2024.

(Pro Shots)

Transfer naar Eintracht Frankfurt

Götze diende zijn contract bij PSV niet uit. Na het vertrek van Schmidt stuurde ook de Duitse middenvelder aan op een vertrek. Een deal met Benfica bleef uit, maar uiteindelijk besloot Europa League-winnaar Eintracht Frankfurt de gelimiteerde transfersom alsnog over te maken. Götze maakte op 5 augustus 2023 zijn Bundesliga-comeback in de thuiswedstrijd tegen Bayern München. Zijn voormalig werkgever trok met duidelijke cijfers aan het langste eind: 1-6. Vijf dagen later bleek ook Real Madrid te sterk (2-0) in de strijd om de Europese Supercup.

Götze droeg op 28 augustus 2023 met zijn eerste treffer voor Eintracht Frankfurt bij aan de eerste Bundesliga-zege van het seizoen (3-4 bij Werder Bremen). Hij eindigde het seizoen op drie doelpunten en negen assists in 46 officiële duels, waaronder de verloren bekerfinale tegen RB Leipzig. In de eindfase van het seizoen tekende Götze een gloednieuw contract in Frankfurt.


Interlandcarrière

Götze maakte in november 2010 zijn debuut in de nationale ploeg van Duitsland. De middenvelder, die op dat moment al meerdere vertegenwoordigende jeugdelftallen had doorlopen, mocht tegen Zweden in het laatste kwartier invallen. Bondscoach Joachim Löw hield hem ook meteen bij de selectie. In het begin mocht hij nog vooral minuten maken als invaller, maar gaandeweg werd hij steeds belangrijker voor het elftal. Desondanks kwam Götze niet verder dan tien speelminuten op het EK van 2012.

Duitsland sneuvelde op EURO 2012 in de halve finale, maar groot succes kon met deze generatie niet uitblijven. Twee jaar later was het alsnog bingo. Duitsland bereikte de WK-finale door gastheer Brazilië met 7-1 van het veld te vegen. Götze kwam in de halve finale voor het eerst op deze eindronde niet in actie, maar in de finale mocht hij in de 88ste minuut invallen voor Miroslav Klose. Götze werd de eeuwige held in Duitsland door in de verlenging het winnende doelpunt te maken tegen Argentinië: 1-0. 

Götze bleef tot eind 2016 een vaste waarde in de nationale ploeg van Duitsland. De middenvelder maakte dus ook het EK van dat jaar nog mee, maar door toenemende fysieke problemen en vormverlies raakte hij zijn plekje kwijt. In november 2017 speelde Götze nog één interland, een invalbeurt van 25 minuten tegen Frankrijk. Zijn teller werd daarmee op 63 interlands gebracht (zeventien goals).

Zijn 64ste en 65ste interland voor Duitsland speelde Götze op het WK 2022. Hij maakte voldoende indruk om een kans te verdienen onder Hansi Flick, die hem in de groepsfase twee wedstrijden liet opdraven. Het avontuur bleef ook beperkt tot die ene ronde.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie