Youssoufa Moukoko

Leeftijd: 19

Het laatste nieuws over Youssoufa Moukoko

Youssoufa Moukoko is een Duitse aanvaller van Kameroenese komaf. De international van Duitsland speelt momenteel voor Borussia Dortmund.

  • Moukoko speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • In 2020 werd hij de jongste debutant én doelpuntenmaker ooit in de Bundesliga
  • De aanvaller speelde in de jeugdopleiding van FC Sankt Pauli
  • Moukoko debuteerde in 2022 als A-international van Duitsland
  • Hij werd geboren in Kameroen

Clubcarrière

Moukoko werd op 20 november 2004 geboren in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. In 1997 ging hij zijn vader achterna door zich te vestigen in Hamburg. In de Duitse havenstad zette de aanvaller zijn eerste stappen als voetballer in het tenue van cultclub FC Sankt Pauli.

Doorbraak bij Borussia Dortmund

In de zomer van 2016 maakte Moukoko de overstap van FC Sankt Pauli naar Borussia Dortmund. Begin 2020 kreeg de getalenteerde aanvaller de ruimte om mee te trainen met de A-selectie. Moukoko maakte een prima indruk op het trainingsveld en mocht op 21 november van datzelfde jaar debuteren in de Bundesliga-wedstrijd tegen Hertha BSC (2-5 overwinning). Met zijn zestien jaar en één dag verbrak hij het record van Nuri Sahin als jongste speler uit de geschiedenis van de hoogste Duitse voetbalcompetitie.

Tegen een andere club uit Berlijn schreef Moukoko opnieuw geschiedenis. Op 18 december 2020 scoorde de aanvaller in de uitwedstrijd tegen 1. FC Union Berlin (2-1 nederlaag) en daarmee werd hij de jongste Bundesliga-doelpuntenmaker aller tijden. In totaal speelde Moukoko in het seizoen 2020-2021 vijftien wedstrijden in alle competities, waaronder één confrontatie in de Champions League. Scoren deed hij dat jaargang driemaal.

Moukoko scoorde tweemaal in zijn tweede seizoen op het hoogste niveau (22 wedstrijden). Zijn aandeel nam serieuzere proporties aan gedurende het seizoen 2022-2023: zeven doelpunten en zes assists in 35 wedstrijden. Borussia Dortmund leek hard op weg naar de landstitel, maar verspeelde op de slotdag van het Bundesliga-seizoen de voorsprong aan Bayern München.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Hoewel hij werd geboren in Kameroen, koos Moukoko voor een interlandcarrière namens Duitsland. De aanvaller van Borussia Dortmund doorliep verschillende jeugdelftallen. Zijn debuut voor de nationale ploeg volgde op 16 november 2022 in de oefeninterland tegen Oman (0-1 overwinning). Zeven dagen later maakte Moukoko zijn debuut op een grote eindronde, in de met 1-2 verloren groepswedstrijd tegen Japan. Als bankzitter zag hij de Mannschaft beterschap tonen met vier punten uit twee duels, maar dat bleek onvoldoende om een snelle uitschakeling te voorkomen.

Laatste update: 20 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie