Antonio Rüdiger

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Antonio Rüdiger

Antonio Rüdiger is een Duitse centrale verdediger. Sinds de zomer van 2022 speelt de international van Duitsland voor de Spaanse topclub Real Madrid.

  • Rüdiger speelt momenteel voor Real Madrid
  • Met Chelsea won hij zowel de Champions League als Europa League
  • De verdediger won zowel de Copa del Rey als FA Cup
  • Ook speelde Rüdiger voor VfB Satuttgart en AS Roma
  • Hij debuteerde in 2014 als A-international van Duitsland

Clubcarrière

Rüdiger werd op 3 maart 1993 geboren in de Duitse hoofdstad Berlijn. Hij is de zoon van een Duitse vader (Matthias) en een Sierra Leonese moeder (Lily). Rüdiger is de halfbroer van Sahr Senesie, die als profvoetballer onder meer voor Borussia Dortmund en TSG 1899 Hoffenheim speelde.

Rüdiger begon zijn voetbalcarrière in het tricot van VfB Sperber Neukölln, waar hij tussen 2000 en 2002 zijn voetbalkunsten vertoonde. Als jeugdspeler kwam de verdediger eveneens uit voor SV Tasmania Berlin (2002-2005), Neuköllner Sportfreunde 1907 (2005-2006), FC Hertha 03 Zehlendorf (2006-2008) en Borussia Dortmund (2008-2011).

VfB Stuttgart

Begin 2011 maakte Rüdiger de overstap naar VfB Stuttgart. Vanuit de jeugdopleiding van Die Schwaben maakte de verdediger op een klein jaar later promotie naar de A-selectie, waar hij op 29 januari 2012 debuteerde in de Bundesliga-wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (0-3 nederlaag). Rüdiger speelde die wedstrijd 79 minuten en dat betrof ook meteen zijn enige optreden op het hoogste niveau van dat seizoen.

In november 2012 mocht Rüdiger een korte invalbeurt maken tegen opnieuw Borussia Mönchengladbach (1-2 overwinning). De verdediger kreeg vanaf dat moment regelmatig speeltijd bij VfB Stuttgart en veroverde zelfs een basisplaats. Ondanks een aantal blessures en rode kaarten noteerde hij tot de zomer van 2015 een totaal van tachtig wedstrijden. Scoren deed Rüdiger twee keer in Stuttgart-tenue.

AS Roma

Rüdiger werd in het seizoen 2015-2016 door VfB Stuttgart uitgeleend aan AS Roma. De centrale verdediger speelde dat seizoen 37 officiële wedstrijden voor de Romeinen en dus twijfelde de clubleiding niet over het lichten van de koopoptie à negen miljoen euro. Rüdiger speelde na de definitieve overstap nog één seizoen voor Roma, waar de teller over twee jaar opliep naar 72 gespeelde wedstrijden.

Gedurende zijn periode bij AS Roma beklaagde Rüdiger zich over het racisme in de voetbalstadions. In BILD verklaarde de verdediger: “Racisme is echt een serieus issue hier. Er zijn simpelweg te vaak incidenten.” Daar voegde hij duidelijk aan toe: “Als de Italiaanse bond niks doet, dan moet de FIFA actie ondernemen. Het is makkelijk om te komen met een ‘Say no to racism‘-campagne, maar als er vervolgens geen concrete gevolgen zichtbaar zijn, heeft het geen zin.”

Chelsea

Rüdiger speelde tussen 2017 en 2022 voor Chelsea. De Londense club betaalde een kleine 33 miljoen euro voor de Duitse verdediger, exclusief bonussen. Voor de bespeler van Stamford Bridge noteerde hij tijdens zijn vijfjarige verblijf 203 officiële wedstrijden (twaalf doelpunten).

Rüdiger speelde vier FA Cup-finales en twee League Cup-finales bij Chelsea. Een groot succes was dit overigens niet te noemen, aangezien de Londenaren alleen de finale van de FA Cup in 2018 tot een goede einde wisten te brengen (1-0 tegen Manchester United). Ook de twee wedstrijden om de Engelse Supercup gingen verloren.

Waar Chelsea in de nationale finalewedstrijden veelal faalde, daar presteerde het team buiten de landsgrenzen uitstekend. In 2019 wonnen The Blues de Europa League om in 2021 de Champions League-finale tegen Manchester City in eigen voordeel te beslissen. Rüdiger won in het seizoen 2021-2022 ook de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams.

(Pro Shots)

Real Madrid

Chelsea werd in 2022 door Real Madrid onttroond als Champions League-winnaar. Na dit seizoen werd Rüdiger overgenomen door de Spaanse grootmacht, waar hij in zijn eerste seizoen opnieuw het WK voor clubteams wist te winnen. Zijn debuut maakte de verdediger op 14 augustus 2002 in de competitiewedstrijd tegen Almería (1-2 overwinning). In zijn debuutseizoen (53 wedstrijden, twee doelpunten) won Rüdiger twee prijzen in Madrileense dienst: het WK voor clubteams en de Copa del Rey.

Rüdiger won in het seizoen 2023-2024 zijn vierde trofee namens Real Madrid: de Supercopa de España.


Interlandcarrière

Rüdiger speelde voor verschillende jeugdelftallen van Duitsland. Op 13 mei 2014 maakte de verdediger zijn debuut in de nationale ploeg van Duitsland, dat in een oefeninterland op 0-0 bleef steken tegen Polen. Bondscoach Joachim Löw gunde verschillende spelers de kans in aanloop naar het WK van 2014, maar Rüdiger wist de definitieve selectie niet te bereiken. Die Mannschaft wist in Brazilië de wereldtitel te behalen door Argentinië in de finale te verslaan (1-0 na verlenging).

In september 2014 speelde Duitsland de eerste interland na de WK-finale. Ironisch genoeg stond er een oefenwedstrijd gepland tegen Argentinië, dat revanche wist te nemen door met 2-4 te winnen. Rüdiger speelde dertien minuten mee. De verdediger kreeg vanaf dat moment regelmatig speeltijd onder leiding van Löw, maar ook het EK 2016 in Frankrijk ging aan zijn neus voorbij. Een gescheurde kruisband zette een streep door zijn eerste eindronde als A-international.

Rüdiger speelde zijn eerste eindronde in 2018, op het WK in Rusland. De verdediger mocht in de tweede groepswedstrijd tegen Zweden (2-1 overwinning) negentig minuten spelen en stond daarmee aan de basis van het enige succesje van Duitsland. De overige twee groepswedstrijden gingen verloren, waardoor de Duitsers vroegtijdig naar huis werden gestuurd. Op het EK van 2021 en het WK van 2022 was Rüdiger een vaste waarde bij Duitsland, dat respectievelijk in de achtste finale en de groepsfase werd uitgeschakeld.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie