Marc-André ter Stegen

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Marc-André ter Stegen

Marc-André ter Stegen is een Duitse doelman, die sinds de zomer van 2014 actief is voor FC Barcelona. Zijn voorouders zijn afkomstig uit Nederland en zelf heeft hij ook een relatie met een Nederlandse (Daniela Jehle).

  • Ter Stegen speelt momenteel voor FC Barcelona
  • In 2015 won de doelman de Champions League
  • Hij won vijf keer de Spaanse titel en vijf keer de Copa del Rey
  • Ter Stegen brak door bij Borussia Mönchengladbach
  • In 2012 debuteerde hij als A-international van Duitsland

Clubcarrière Marc-André ter Stegen

Ter Stegen zag op 30 april 1992 het levenslicht in het Duitse Mönchengladbach. Zijn voetbalcarrière ging ook van start in deze stad, waar hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Borussia Mönchengladbach. Ter Stegen tekende in 2009 zijn eerste profcontract en wist daarna door te stoten naar de A-selectie. Zijn professionele debuut maakte de doelman op 10 april 2011 in het beladen onderonsje met 1. FC Köln (5-1 overwinning).

Na zijn Bundesliga-debuut mocht Ter Stegen blijven staan. De sluitpost maakte een uitstekende indruk bij Borussia Mönchengladbach, waar hij vanaf dat moment bijna geen wedstrijd meer zou missen. Tot de zomer van 2014 kwam Ter Stegen in totaal 127 keer in actie voor Die Fohlen (45 clean sheets). De Bundesliga-club wilde vanzelfsprekend graag met hem verder, maar een jaar voor het aflopen van zijn contract besloot hij voor een nieuw avontuur te opteren.

Marc-André ter Stegen (FC Barcelona)
Als keeper van FC Barcelona (Pro Shots)

Treble met FC Barcelona

In de zomer van 2014 maakte Ter Stegen de overstap naar FC Barcelona, dat twaalf miljoen euro voor hem betaalde. In zijn eerste seizoen moest de Duitser genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Claudio Bravo kreeg de voorkeur van de technische staf in La Liga, maar zelf mocht hij wel opdraven in de Copa del Rey en de Champions League. FC Barcelona beleefde een fantastisch seizoen door alle drie de prijzen te winnen en daarmee de historische treble te bemachtigen.

Ter Stegen speelde 21 officiële duels in zijn eerste seizoen. Na één jaar maakte Bravo de overstap naar Manchester City, waardoor de Duitser ook in La Liga mocht opdraven. Ter Stegen werd daarmee officieel de nieuwe eerste doelman van de Catalanen, waardoor hij concurrenten als Jasper Cillessen op de bank hield.

Marc-André ter Stegen en Frenkie de Jong
Met Frenkie de Jong bij FC Barcelona (Pro Shots)

Zekerheidje in Catalonië

In Barcelona maakte Ter Stegen niet alleen mooie tijden mee. Zo stond de goalie onder de lat tijdens de dramatisch verlopen kwartfinalewedstrijd in de Champions League tegen Bayern München, dat op 14 augustus 2020 met historische cijfers te sterk bleek: 2-8. Quique Setién moest daarna vertrekken en maakte plaats voor Ronald Koeman, die na anderhalf jaar op zijn beurt weer plaats moest maken voor Xavi Hernández. Onder al deze trainers bleef Ter Stegen een zekerheidje.

Met vijf landstitels, vijf Copa del Rey-trofeeën, drie Spaanse Supercups, één Champions League, één Europese Supercup en één wereldbeker voor clubs bouwde de goalie een prachtige erelijst op in Camp Nou. Na het seizoen 2023-2024 stond zijn persoonlijke teller op 413 gespeelde wedstrijden en 174 clean sheets namens FC Barcelona.


Interlandcarrière Marc-André ter Stegen

Ter Stegen debuteerde op 26 mei 2012 in de nationale ploeg van Duitsland, dat met 5-3 verloor van Zwitserland. De doelman viel af voor het EK van 2012 en ook het gewonnen WK van 2014 ging aan zijn neus voorbij. Ter Stegen behoorde pas in 2016 voor het eerst bij de definitieve selectie tijdens een eindronde, al moest hij wel genoegen nemen met een rol als stand-in voor Manuel Neuer.

In 2017 mocht Ter Stegen vijfmaal aantreden op de Confederations Cup, waaronder de finale tegen Mexico (1-0 zege). Op het WK van 2018 stond Neuer opnieuw onder de lat bij Duitsland. Zijn concurrent reisde wel af naar de WK’s van 2018 en 2022 alsmede het EK van 2024. Alleen de eindronde van 2021 ging door een blessure aan zijn neus voorbij.

Laatste update: 2 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie