Xavi Hernández

Xavi Hernández is een Spaanse voetbaltrainer. Sinds 2021 is hij werkzaam voor FC Barcelona, waar hij ook het gros van zijn voetbalcarrière spendeerde.

  • Xavi is momenteel trainer van FC Barcelona
  • In 2023 loodste hij de Catalanen naar de Spaanse titel
  • Eerder was hij trainer van het Qatarese Al-Sadd
  • Als speler won Xavi onder meer acht Spaanse titels en drie keer de Champions League
  • Met Spanje won hij twee EK’s en één WK

Xavier (‘Xavi’) Hernández Creus werd op 25 januari 1980 geboren in het Spaanse Terrassa, op zo’n twintig kilometer van Barcelona. Hij is de zoon van Joaquim Hernández, die vooral in de lagere regionen van het Spaanse profvoetbal zijn kunsten vertoonde als voetballer. Het gezin bestond verder uit moeder Maria-Mercé, broers Alex en Oscar alsmede zus Ariadna.

Voetbalcarrière

Xavi groeide op in zijn geboorteplaats. Op jonge leeftijd was de Spanjaard al veelvuldig te bewonderen met een bal in de buurt. Volgens zijn vader beschikte Xavi al snel over veel inzicht, waardoor hij later regelmatig werd vergeleken met toenmalig FC Barcelona-sterkhouder Pep Guardiola. Zelf keek hij ook veelvuldig naar het Engelse voetbal. Spelers als John Barnes, Paul Gascoigne en Matt Le Tissier waren zijn idolen.

In de periode 1984 tot en met 1991 speelde Xavi in zijn geboorteplaats. Via Jàbac Terrassa en Terrassa FC wekte hij de aandacht van talentscouts van FC Barcelona. De middenvelder maakte in 1991 de overstap naar de jeugdopleiding van de Catalaanse grootmacht, waar Johan Cruijff in die tijd als hoofdtrainer werkte. Het was geen uitgemaakte zaak dat hij aan de slag ging bij FC Barcelona. Xavi had weinig geloof in een grote carrière en zag daarom af van deelname aan talentendagen, maar uiteindelijk besloot hij dan toch de stap te wagen. Met succes.

Xavi combineerde zijn studie met zijn trainingen in de jeugdopleiding van FC Barcelona. De middenvelder moest hiervoor dagelijks reizen tussen Terrassa en Barcelona. In de tweede helft van de jaren negentig doorliep hij de hoogste jeugdelftallen van de Catalaanse voetbalgrootmacht. Spelers als Gabri, Carles Puyol en Luis García behoorden tot zijn teamgenoten op La Masía, waar de befaamde jeugdopleiding naar is genoemd.

Doorbraak onder Van Gaal

Cruijff had in de jaren negentig een trendbreuk ingezet door spelers al op jonge leeftijd te laten debuteren in de hoofdmacht van FC Barcelona. Ook Xavi debuteerde onder een Nederlandse trainer: Louis van Gaal. De voormalig succestrainer van Ajax liet hem op 24 maart 1998 debuteren in de Copa Catalunya-wedstrijd tegen UE Lleida. Zijn team bereikte de finale van het Catalaanse bekertoernooi, maar net als Michael Reiziger en Iván de la Peña faalde Xavi in de strafschoppenserie tegen CE Europa.

Xavi maakte zijn officiële debuut voor FC Barcelona op 19 augustus 1998 in de Suercopa-wedstrijd tegen Real Mallorca. De debutant stond in de basis en scoorde meteen, maar kon een 1-2 nederlaag niet afwenden. De middenvelder maakte in 1998 eveneens zijn debuut in de Champions League (op 16 september tegen Manchester United) en de Primera División (op 3 oktober tegen Valencia). In het seizoen 1998-1999 werd er in totaal 26 keer een beroep op hem gedaan door Van Gaal.

In december 1998 maakte Xavi zijn tweede doelpunt als profvoetballer in de uitwedstrijd tegen Real Valladolid. Niet alleen betekende dit een 0-1 overwinning voor FC Barcelona, maar hij hield daarmee ook Van Gaal in het zadel. In de tweede helft van het seizoen 1998-1999 herpakte de Catalaanse formatie zich en dat leidde tot de eerste hoofdprijs in zijn carrière: de Spaanse titel. In de beslissende fase van de titelstrijd maakte Xavi geen speelminuten meer in competitieverband.

Na het jeugd-WK van 1999 had Xavi de mogelijkheid om over te stappen naar AC Milan. De Italiaanse topclub deed hem een financieel interessant voorstel, maar vooral zijn ouders overtuigden hem om FC Barcelona trouw te blijven. In het seizoen 1999-2000 kon Van Gaal ‘gewoon’ een beroep doen op het inzicht van de middenvelder. De Catalanen wonnen in 2000 de Copa Catalunya, maar liepen de echte grote prijzen mis. Van Gaal besloot daarop zijn ontslag aan te bieden.

Samenwerking met Rijkaard

Tussen de seizoenen 2000-2001 en 2003-2004 veroverde FC Barcelona geen enkele hoofdprijs. Guardiola was inmiddels vertrokken bij de Catalaanse topclub, waardoor er voor Xavi meer perspectief ontstond op het middenveld. In 2004 werd hij door Frank Rijkaard, die een jaar eerder was aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, zelfs tweede aanvoerder achter Puyol. Zijn teamgenoot ontbrak in augustus 2004 in de Trofee Joan Gamper-wedstrijd tegen AC Milan (2-1 zege), waardoor Xavi deze trofee in ontvangst mocht nemen.

Het seizoen 2004-2005 betekende het einde van een aantal magere jaren. FC Barcelona werd in 2005 eindelijk weer eens kampioen van Spanje. Enkele maanden later veroverde de Catalaanse formatie ook de Supercopa ten koste van Real Betis (0-3 uit, 1-2 thuis). Xavi was inmiddels al geruime tijd onomstreden in Camp Nou. De middenvelder moest een aanzienlijk deel van het seizoen 2005-2006 missen door een zware kruisbandblessure. Hij keerde tijdig terug voor de slotfase van het seizoen, maar de Champions League-finale tegen Arsenal (2-1 zege) ging aan zijn neus voorbij.

Als speler van FC Barcelona (Pro Shots)

Hereniging met Guardiola

Rijkaard won vijf prijzen als trainer van FC Barcelona: twee landstitels, twee Supercopa’s en één Champions League. De Nederlander vertrok na afloop van het seizoen 2007-2008. De clubleiding besloot Guardiola, die na zijn voetbalcarrière terugkeerde in de rol van jeugdtrainer, naar voren te schuiven als nieuwe eindverantwoordelijke. Als oud-teamgenoot werd Xavi nog belangrijker gemaakt in het elftal. Guardiola zag in zijn troonopvolger ‘zijn verlengstuk op het veld’.

Onder Guardiola beleefde FC Barcelona een van de meest succesvolle fases uit de geschiedenis. De Catalaanse trainer leidde het team over een periode van vier jaar naar een karrevracht aan prijzen, waaronder drie landstitels, twee Champions League-eindzege’s en tweemaal de wereldbeker voor clubteams. Vooral de manier waarop maakte indruk. Het spel van FC Barcelona was een lust voor het oog en werd tiki-taka genoemd. Xavi had met zijn slimme manier van spelen een grote rol in dit elftal, net als collega-middenvelder Andrés Iniesta en steraanvaller Lionel Messi.

Xavi gaf in de Champions League-finale van 2009 tegen Manchester United de assist bij de 2-0 van Messi. De Spanjaard werd na afloop verkozen tot Man of the Match. Guardiola zwaaide na vier seizoenen af vanwege vermoeidheid. Hij werd vervangen door zijn spreekwoordelijke rechterhand Tito Vilanova, maar de nieuwe trainer moest de strijd voortijdig staken vanwege kanker en overleed in april 2014 op slechts 45-jarige leeftijd.

Zijn laatste Barcelona-seizoen

Luis Enrique leidde FC Barcelona in het seizoen 2014-2015. Het werd een onvergetelijk seizoen voor Xavi. Niet alleen wonnen de Catalanen in 2015 zowel de landstitel, Copa del Rey als de Champions League, maar het was ook het jaar waarin hij zijn afscheid aankondigde. Op 6 juni 2015 speelde Xavi zijn 767ste en laatste wedstrijd voor FC Barcelona, dat met het Italiaanse Juventus afrekende in de finale van het miljoenenbal (3-1). Hij viel een kwartier voor tijd in voor aanvoerder Iniesta.

Afsluiten bij Al-Sadd

Het afscheid van FC Barcelona betekende niet het einde van zijn indrukwekkende voetbalcarrière. In de zomer van 2015 maakte Xavi de overstap naar Qatar, waar hij neerstreek bij Al-Sadd. Voor de club uit het Midden-Oosten werkte de middenvelder tot en met het seizoen 2018-2019 in totaal 117 wedstrijden af (25 doelpunten). Xavi won als speler van Al-Sadd een viertal prijzen, waaronder het kampioenschap in de Qatar Stars League.

PeriodeClub
1998-2015FC Barcelona
2015-2019Al-Sadd

Interlandcarrière

Xavi doorliep verschillende jeugdelftallen van Spanje. In 2000 behaalde hij met het olympisch team een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Op 15 november van datzelfde jaar debuteerde de FC Barcelona-middenvelder in het nationale team van Spanje. In de oefeninterland tegen het Nederlands elftal (1-2 nederlaag) maakte Xavi onder bondscoach José Antonio Camacho meteen de negentig minuten vol.

Spanje kwalificeerde zich voor het WK van 2002. In de groepsfase werd La Roja ingedeeld bij Slovenië, Paraguay en Zuid-Afrika. Xavi speelde mee in twee van de drie groepswedstrijden, waar hij op 22 juni zijn derde WK-wedstrijd afwerkte in de kwartfinale tegen gastheer Zuid-Korea. Tegen de manschappen van Guus Hiddink werd er niet gescoord in 120 minuten en dus moest er een strafschoppenserie aan te pas komen. Xavi benutte bij een 2-3 achterstand zijn strafschop, maar de daaropvolgende misser van Joaquín bleek fataal voor Spanje.

In 2004 werd Spanje al in de groepsfase van het EK uitgeschakeld. Xavi behoorde tot de selectie, maar kreeg in Portugal geen minuut speeltijd van bondscoach Inaki Sáez. Twee jaar later fungeerde hij tijdens het wereldkampioenschap in Duitsland als de spil van het elftal. De Spanjaarden overleefden de groepsfase van het WK eenvoudig, maar door toedoen van Frankrijk werd het team al in de achtste finale uitgeschakeld (1-2).

Als international van Spanje (Pro Shots)

Grote successen met Spanje

Spanje veroverde in 2008 de Europese titel. In de EK-finale tegen Duitsland (1-0) gaf Xavi de assist op matchwinner Fernando Torres. De spelverdeler, die in de halve finale tegen Rusland de score opende, werd door de UEFA verkozen tot beste speler van het toernooi. Op het WK van 2010 kwamen Spanje en Duitsland elkaar opnieuw tegen. De Spanjaarden zegevierden wederom, waardoor men in de finale mocht aantreden tegen het Nederlands elftal. In de verlenging maakte Xavi’s clubgenoot Andrés Iniesta het winnende doelpunt: 1-0.

Spanje mocht in 2012 de Europese titel verdedigen in Oekraïne en Polen. Het team kreeg te maken met een pittig traject, maar Xavi en consorten schreven geschiedenis door het derde opeenvolgende eindtoernooi in eigen voordeel te beslissen. Italië bleek in de EK-finale een maatje te klein: 4-0. Xavi gaf de assist bij zowel de 2-0 van Jordi Alba als de 3-0 van Fernando Torres.

Pijnlijk afscheid als international

Het WK van 2014 begon met een herhaling van de finale van 2010: Spanje – Nederland. Xavi zag Xabi Alonso na 27 minuten de ban breken, maar na de fraaie gelijkmaker van Robin van Persie werden de Spanjaarden compleet overlopen: 1-5. Bondscoach Vicente del Bosque besloot de routinier uit zijn basiselftal te zetten, maar in de tweede groepswedstrijd bleek ook Chili te sterk (0-2). De 3-0 overwinning op Australië bleek er vervolgens slechts eentje voor de statistieken: titelverdediger Spanje werd al in de groepsfase uitgeschakeld.

Na het WK van 2014 zwaaide Xavi af als international van Spanje. Zijn teller stond op dat moment op 133 A-interlands en twaalf doelpunten. De middenvelder speelde overigens ook verschillende wedstrijden voor het Catalaanse team, maar dat betroffen geen officiële interlands.


Trainerscarrière

Na zijn afscheid als profvoetballer bleef Xavi actief voor Al-Sadd. Hij ruilde in 2019 het middenveld in voor een plaats op de bank van de Qatarese club, dat hem aanstelde als hoofdtrainer. De Spanjaard stelde in het Midden-Oosten niet teleur als trainer door zeven prijzen te veroveren in twee jaar tijd, waaronder het Qatarese kampioenschap van 2021.

FC Barcelona

Xavi werd als eindverantwoordelijke van Al-Sadd al gezien als de toekomstige hoofdtrainer van FC Barcelona. In 2021 besloot de Catalaanse voetbalgrootmacht zich te ontdoen van Ronald Koeman, waardoor de Spanjaard (opnieuw) het verzoek kreeg om het stokje over te nemen. Op 5 november van dat jaar tekende hij een contract voor drie seizoenen in Camp Nou.

Aanwijzingen geven als Barcelona-trainer (Pro Shots)

In de stadsderby tegen Espanyol (1-0 zege) zat Xavi op 20 november 2021 voor het eerst op de bank van FC Barcelona. Hij moest proberen om de zwakke seizoenstart onschadelijk te maken, maar de opvolger van Koeman slaagde er niet in om roemloze uitschakeling in de Champions League te voorkomen. Zijn team mocht na de winterstop nog wel deelnemen aan de Europa League, maar dit toernooi eindigde al in de kwartfinale door toedoen van Eintracht Frankfurt.

FC Barcelona bleef in het seizoen 2021-2022 steken op de tweede plaats van de Primera División. Real Madrid bleek in de titelrace een maatje te groot, maar de aartsrivaal werd in het seizoen 2022-2023 wel verslagen in de finale van de Spaanse Supercopa (3-1). Zijn tweede prijs als Barça-trainer volgde later dat seizoen door het kampioenschap in eigen voordeel te beslissen. In de stadsderby tegen Espanyol (2-4) in mei 2023 werd de Spaanse titel over de streep getrokken. Het daaropvolgende seizoen verliep echter pover, waardoor Xavi in januari 2024 zijn vertrek aankondigde met ingang van de zomer.

PeriodeTeamFunctie
2019-2021Al-SaddHoofdtrainer
2021-2024FC BarcelonaHoofdtrainer

Laatste update: 27 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie