Real Valladolid

Valladolid

Prijzenkast

3x Segunda División

1x Tercera División

Het laatste nieuws over Real Valladolid

Real Valladolid is een Spaanse voetbalclub uit Valladolid. Thuiswedstrijden van de Pucelanos worden afgewerkt in het Estadio Nuevo José Zorrilla.

  • Real Valladolid ontstond in 1928 als fusieclub
  • Het Estadio Nuevo José Zorrilla is de thuisbasis
  • De bijnaam van de club luidt ‘Pucela’
  • Real Valladolid werd meermaals kampioen in lagere divisies

Vechten voor LaLiga-status

Real Valladolid ontstond op 20 juni 1928 dankzij een fusie tussen Real Unión Deportiva de Valladolid en Club Deportivo Español. Later dat jaar, op 22 september, speelde de fusieclub tegen Deportivo Alavés (2-1 overwinning) de eerste wedstrijd. In de beginjaren speelden de Pucelanos geen rol van betekenis in het Spaanse voetbal. Hoewel de Primera División datzelfde jaar van start ging, lukte het pas in 1948 om te promoveren naar de hoogste klasse. Dit succes werd gecombineerd met het kampioenschap in de Segunda División.

In het seizoen 1948-1949 stond Real Valladolid onder leiding van Helenio Herrera. De Argentijn maakte na zijn vertrek naam bij clubs als Atlético Madrid, FC Barcelona en Internazionale. Hij fungeerde daarnaast als bondscoach van Italië en Spanje. Herrera wist Valladolid in het debuutseizoen op het hoogste niveau te houden (twaalfde). Ook in de daaropvolgende seizoenen maakte men een goede indruk, met een zesde plaats als hoogtepunt. Het avontuur eindigde na tien seizoenen.

Als LaLiga-club bereikte Real Valladolid in het seizoen 1949-1950 de finale van het Spaanse bekertoernooi. Clubs als Sevilla en Real Madrid konden het niet bolwerken over twee wedstrijden, maar in de finale bleek Athletic Bilbao een maatje te groot (1-4). Gerardo Coque sleepte in de 85ste minuut nog wel een verlenging uit het vuur door de gelijkmaker op te eisen. Telmo Zarra besliste de wedstrijd alsnog in Baskisch voordeel door alle doelpunten van zijn team op te eisen.

Vierde plaats als hoogtepunt

Real Valladolid verliet de Segunda División in 1959 als kampioen. Na twee seizoenen keerde men alweer terug op het tweede niveau, maar in 1962 dwong men opnieuw een Primera División-status af. De Blanquivioletas vierden dit succes door in 1963 een historische vierde plaats te bemachtigen in LaLiga. Alleen Real Madrid, Atlético Madrid en Real Oviedo wisten dat seizoen meer punten te vergaren. Het bleef bij een eenmalige uitschieter, aangezien de club een jaar later alweer degradeerde.

Tussen 1964 en 1980 speelde Real Valladolid hoofdzakelijk in de Segunda División. In 1970 verliet de club het tweede niveau voor één seizoen, maar ditmaal door af te dalen naar het derde niveau van Spanje. De terugkeer in de hoogste divisie liet op zich wachten tot het seizoen 1980-1981. Real Valladolid veroverde in 1984 de Copa de la Liga door Atlético Madrid te verschalken. In competitieverband zette men een reeks van twaalf seizoenen neer, met een zesde plaats als beste klassering.

Real Valladolid keerde in 1993 alweer terug in de Primera División. De club wist zich tien opeenvolgende seizoenen stand te houden onder de hoogste weerstand, maar degradeerde in 2004 alsnog. Tijdens deze periode stond men onder meer onder leiding van Rafael Benítez. De Spaanse voetbaltrainer groeide later uit tot een grote meneer door clubs als Chelsea, Liverpool en Real Madrid onder zijn hoede te nemen.

Overgenomen door Ronaldo

Real Valladolid veroverde in 2007 de Segunda División-titel met 88 punten. Al op 6 april 2007 verzekerde men zich van promotie, een record in het Spaanse voetbal. De terugkeer op het hoogste niveau stond echter vooral in het teken van lijfsbehoud. Met een vijftiende en zestiende plaats kreeg de club dit twee seizoenen voor elkaar, maar in 2010 kwam het avontuur toch weer ten einde. Een jojo-periode brak vervolgens aan. Real Valladolid promoveerde zowel in 2012, 2018 en 2022, maar degradeerde telkens na maximaal drie seizoenen.

Ronaldo (midden) werd in 2018 eigenaar van Real Valladolid (Pro Shots)

In de zomer van 2018 werd de Braziliaanse voetballegende Ronaldo eigenaar van Real Valladolid. O Fenomeno bemachtigde bijna driekwart van de aandelen (73%), maar in de loop der jaren brokkelde zijn status af. In 2023, het jaar waarin de club andermaal degradeerde, keerden de fans zich zelfs tegen Ronaldo.

Rivaliteit

In geografisch verband zijn SD Numancia en CF de rivalen van Real Valladolid. Tegenwoordig onderhouden de Pucelanos vooral een slechte relatie met Sporting Gijón. Deze rivaliteit is onder meer te herleiden naar mei 2009. Gijón-fans werden geconfronteerd met ticketprijzen van 75 euro voor een bezoek aan Valladolid, waardoor de aanhang en bestuur een boycot aankondigden. In de loop der jaren zijn de verhoudingen tussen beide clubs verder verslechterd.


Europees voetbal

Real Valladolid debuteerde in het seizoen 1984-1985 op het Europese strijdtoneel. Als UEFA Cup-deelnemer won de Spaanse club in eigen stadion met 1-0 van HNK Rijeka, maar op Kroatische bodem had men geen schijn van kans (4-1). Vijf jaar later volgde een nieuwe poging in het Europacup II-toernooi. Ditmaal maakte het team een betere indruk door de kwartfinale te bereiken. AS Monaco had vervolgens een zware kluif aan Valladolid, maar een strafschoppenserie bezorgde de Monegasken alsnog de winst.

Het laatste Europese avontuur van Real Valladolid dateert vooralsnog uit het seizoen 1997-1998. Destijds overleefde men de eerste ronde van de UEFA Cup ten koste van Skonto Riga, maar Spartak Moskou bleek vervolgens een maatje te groot. De teller staat sindsdien op twaalf officiële wedstrijden in Europees clubverband.


Nederlandse invloed

De Nederlandse inbreng bij Real Valladolid is vooralsnog zeer bescheiden. In de periode 2008-2010 speelde Haris Medunjanin, die tevens de Bosnische nationaliteit bezit, voor de Pucelanos.


Het stadion

Real Valladolid speelde tussen 1940 en 1982 in het Estadio Municipal José Zorrilla. Na meer dan veertig jaar besloot de club over te stappen naar een nieuw onderkomen, dat eveneens werd vernoemd naar de Spaanse dichter José Zorilla. In het openingsjaar fungeerde dit stadion eveneens als decor voor het WK (drie groepswedstrijden) alsmede de Copa del Rey-finale.

Het Estadio Municipal José Zorrilla biedt momenteel plaats aan 26.451 toeschouwers. Het onderkomen van Real Valladolid werd in 1997 eveneens gebruikt om een concert van Michael Jackson te huisvesten.


Veelgestelde vragen over Real Valladolid

Wanneer is Real Valladolid opgericht?

Op 20 juni 1928

Wat is het adres van het Estadio Municipal José Zorrilla?

Estadio Municipal José Zorrilla
Av. Mundial 82, s/n, 47014 Valladolid
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio Municipal José Zorrilla?

26.451 plaatsen

Wat is de website van Real Valladolid?

Klik hier om Real Valladolid online te bezoeken

Waar kan ik Real Valladolid vinden op sociale media?

Real Valladolid is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 20 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie