Timo Werner

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Timo Werner

Timo Werner is een Duitse aanvaller. De international van Duitsland speelt sinds de zomer van 2022 voor Bundesliga-club RB Leipzig, dat hem in januari 2024 verhuurde aan Tottenham Hotspur.

  • Werner speelt momenteel voor Tottenham Hotspur
  • De spits kwam eerder uit voor VfB Stuttgart, Chelsea en RB Leipzig
  • Met de Londense club won hij de Champions League van 2021
  • Werner won ook de DFB-Pokal, Europese Supercup en het WK-clubs
  • Met Duitsland veroverde hij de Confederations Cup van 2017

Clubcarrière

Werner werd op 6 maart 1996 geboren in Stuttgart. Hij trapte zijn voetbalcarrière af bij het lokale TSV Steinhaldenfeld, waar de aanvaller opviel bij talentscouts van VfB Stuttgart. In 2002 werd de aanvaller toegevoegd aan de jeugdopleiding van Die Schwaben. Werner doorliep het volledige traject in zijn geboortestad.

Doorbraak bij Stuttgart

Op 1 augustus 2013 debuteerde de pas zeventienjarige Werner in de A-selectie van VfB Stuttgart, dat een voorronde Europa League-wedstrijd tegen Botev Plovdiv speelde. De spits werd de jongste debutant uit de clubgeschiedenis. Zijn Bundesliga-debuut volgde zestien dagen later in de thuiswedstrijd tegen Bayer Leverkusen (0-1). Werner redde op 22 september van datzelfde jaar een punt in de thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (1-1) door zijn eerste doelpunt als profvoetballer te produceren.

Werner ondertekende op zijn achttiende verjaardag een eerste profcontract bij VfB Stuttgart. Tot de zomer van 2016 bleef de spits actief in zijn geboortestad, met 103 officiële optredens en veertien doelpunten als resultaat. In zijn laatste seizoen werd hij pas basisspeler, maar hij kon niet verhinderen dat de club degradeerde uit de Duitse Bundesliga. Promovendus RB Leipzig nam hem vervolgens over voor een deal ter waarde van maximaal 12,5 miljoen euro.

Goalgetter in Leipzig

In het shirt van RB Leipzig debuteerde Werner op 20 augustus 2016 als invaller. De spits kon niet verhinderen dat zijn nieuwe werkgever al in de eerste ronde van de DFB-Pokal werd uitgeschakeld door Dynamo Dresden (na strafschoppen). Zijn eerste twee doelpunten voor Die Roten Bullen maakte hij op 17 september in de met 0-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Hamburger SV. Met 21 treffers uit 31 Bundesliga-wedstrijden beleefde Werner sowieso een bijzonder productief seizoen. Hij eindigde op de vierde plaats van de topscorersranglijst.

Werner bleef in het seizoen 2017-2018 steken op dertien Bundesliga-treffers, maar eindigde opnieuw op 21 doelpunten door op andere fronten toe te slaan. Scoren deed hij onder meer in de Champions League en de Europa League. Werner eindigde zijn derde contractjaar in Leipzig op negentien doelpunten uit 37 officiële wedstrijden, waarvan zestien in de Bundesliga. Met de ambitieuze club verloor hij in mei 2019 de bekerfinale tegen Bayern München (0-3).

Zijn vierde en laatste seizoen bij RB Leipzig was de meest productieve. Werner sloot het jaargang 2019-2020 af met 34 doelpunten in 45 officiële wedstrijden, waarvan 28 in de Bundesliga. Alleen Bayern München-spits Robert Lewandowski wist vaker toe te slaan (34 keer). Werner dankte deze productiviteit aan twee hattricks tegen FSV Mainz 05 (thuis en uit) en één tegen Borussia Mönchengladbach (uit).

Overstap naar Chelsea

Als goalgetter van RB Leipzig maakte Werner in de zomer van 2020 de overstap naar Chelsea, dat zo’n 53 miljoen euro voor hem neertelde. Op 14 september maakte de spits zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Brighton & Hove Albion (1-3 overwinning). Ruim een maand later raakte de Duitser verlost van de hatelijke nul door op bezoek bij Southampton (3-3) tweemaal toe te slaan. Werner slaagde er ook nadien niet in om de flow uit zijn Leipzig-periode te hervinden, waardoor hij zijn eerste contractjaar afsloot met twaalf doelpunten uit 52 officiële wedstrijden.

Chelsea bereikte in 2021 twee finale’s. In de FA Cup gingen de Londenaren met 0-1 onderuit tegen Leicester City, maar de Champions League werd wel een prooi door met 1-0 te winnen van Manchester City. Werner won met The Blues ook de Europese Supercup (ten koste van Villarreal) en de wereldbeker (ten koste van Palmeiras). Chelsea kreeg in 2022 de kans om nog twee prijzen te veroveren, maar in de finale van zowel de FA Cup als de League Cup bleek Liverpool te sterk. Met elf doelpunten uit 37 officiële wedstrijden stelde de Duitse spits opnieuw teleur.

In het shirt van RB Leipzig (Pro Shots)

Terugkeer naar Leipzig

Na twee seizoenen besloot Chelsea het vertrouwen op te zeggen in Werner. Voor slechts twintig miljoen euro, minder dan de helft van zijn aankoopbedrag, mocht de aanvaller terugkeren naar zijn oude club RB Leipzig. Bij Die Roten Bullen hoopte hij zich weer in de kijker te spelen bij de Duitse voetbalploeg. Werner vierde zijn Bundesliga-rentree op 13 augustus 2022 met een doelpunt tegen 1. FC Köln (2-2). Met zestien doelpunten in alle competities behaalde hij eerherstel in het seizoen 2022-2023. Met Leipzig won hij de DFB-Pokal dankzij een 2-0 zege op Eintracht Frankfurt.

Werner won in 2023 ook de DFL-Supercup met RB Leipzig, dat Bayern München met 3-0 opzij zette. De spits nam één van de doelpunten voor zijn rekening. In de daaropvolgende maanden had hij het aanzienlijk lastiger. In november en december maakte Werner zelfs helemaal geen speelminuten in de Bundesliga, hoewel hij wel meermaals op de bank mocht plaatsnemen.

In het tenue van Tottenham Hotspur (Pro Shots)

Huurdeal met Tottenham Hotspur

In januari 2024 maakte Werner een rentree in de Engelse Premier League. RB Leipzig besloot de spits voor de rest van het seizoen te verhuren aan Tottenham Hotspur, dat sinds medio 2023 een nieuwe spits zocht na het vertrek van Harry Kane naar Bayern München. Werner produceerde in zijn debuutwedstrijd tegen Manchester United (2-2) een assist op Old Trafford.


Interlandcarrière

Als voormalig jeugdinternational debuteerde Werner op 22 maart 2017 in de nationale ploeg van Duitsland, dat Engeland in een oefeninterland met 1-0 wist te verslaan. In de zomer van dat jaar maakte hij tegen Kameroen (3-1 zege) zijn eerste interlanddoelpunten. De confrontatie met de Afrikanen stond in het teken van de Confederatations Cup. Werner scoorde ook in de halve finale tegen Mexico (4-1 zege), waarna Chili in de finale met 1-0 opzij werd gezet. Na deze wedstrijd werd het traditionele voorgerecht van het WK afgeschaft.

Werner behoorde in 2018 tot de WK-selectie van Duitsland. Onder Joachim Löw stelde het nationale team teleur door te verliezen van zowel Mexico (0-1) als Zuid-Korea (0-2), waardoor de 2-1 zege op Zweden niet volstond. De Mannschaft werd al in de groepsfase uitgeschakeld. In 2022 overkwam Duitsland hetzelfde scenario in Qatar, maar door een enkelblessure was Werner niet van de partij. Tussendoor speelde de spits nog wel op het EK van 2021 (exit in de groepsfase).

Werner wist op het WK van 2018 en het EK van 2021 niet te scoren.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie