Robin Gosens

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Robin Gosens

Robin Gosens is een Duitse verdediger annex middenvelder met Nederlandse roots. In de zomer van 2023 verruilde de international van Duitsland het shirt van Internazionale voor die van 1. FC Union Berlin.

  • Gosens speelt momenteel voor 1. FC Union Berlin
  • Hij werd in de zomer van 2023 overgenomen van Internazionale
  • De verdediger/middenvelder maakte furore bij Atalanta Bergamo
  • In Nederland droeg speelde Gosens voor Vitesse en FC Dordrecht
  • In 2020 debuteerde hij voor Duitsland

Clubcarrière

Robin Everardus Gosens werd op 5 juli 1994 geboren in het Duitse Emmerik, net over de grens met Nederland. Hij heeft een Nederlandse vader en een Duitse moeder. In zijn geboorteland kwam hij uit voor FC Fortuna Elten 1910, 1. FC Bocholt en VfL Rhede alvorens Vitesse hem toevoegde aan de jeugdopleiding.

Via Vitesse en Dordrecht naar Heracles

Gosens wist de hoofdmacht van Vitesse niet te bereiken, op de oefencampagne van begin 2014 na. Om die reden werd hij voor een half jaar uitgeleend aan eerstedivisionist FC Dordrecht. Met De Schapekoppen zorgde hij voor een grote stunt door te promoveren naar de Eredivisie en dus kreeg de Duitser toestemming om nog een jaar langer op De Krommedijk actief te blijven. Gosens degradeerde in zijn tweede seizoen bij Dordrecht, waar hij uiteindelijk 53 wedstrijden afwerkte (drie doelpunten).

Vitesse besloot in de zomer van 2015 afscheid te nemen van Gosens, die uit zijn contract liep. Daarop maakte hij de overstap naar Heracles Almelo. Voor de club uit Overijssel speelde hij tot de zomer van 2017 in totaal zeventig wedstrijden en daarin scoorde hij een handvol keer. Gosens maakte niet meteen een verpletterende indruk op de Nederlandse voetbalfans, maar het Italiaanse Atalanta Bergamo herkende zijn potentie en wist voor ruim één miljoen euro toe te slaan in Almelo.

Op dreef in Bergamo

Gosens beschaamde het vertrouwen van Atalanta Bergamo niet. Na zijn Serie A-debuut tegen AS Roma (0-1 nederlaag) op 20 augustus 2017 groeide de multifunctionele Duitser uit tot een vaste waarde. Als teamgenoot van Hans Hateboer en Marten de Roon speelde hij in totaal 157 officiële wedstrijden voor de club, met 29 doelpunten en 21 assists als rendement. Gosens was vooral in de seizoenen 2019-2020 en 2020-2021 zeer op dreef in de Italiaanse competitie (respectievelijk negen en elf doelpunten).

Bergamo werd begin 2020 zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Het Champions League-tweeluik met Valencia had volgens critici nooit gespeeld mogen worden, maar de bal rolde wel degelijk en Atalanta Bergamo kwam hier als winnaar uit. Relatief kort daarna ging het nationale en internationale voetbal op slot. Uiteindelijk werd besloten om het miljoenenbal op neutrale bodem af te ronden. Atalanta leek op weg naar het uitschakelen van Paris Saint-Germain, maar de Franse topclub wist in de slotfase een 1-0 achterstand om te zetten in een 1-2 zege.

(Pro Shots)

Transfer naar Inter

Na vierenhalf jaar bij Atalanta Bergamo vertrok Gosens begin 2022 naar competitiegenoot Internazionale, dat naar verluidt ruim 27 miljoen euro neertelde voor zijn handtekening. Voor de club uit Milaan debuteerde hij op 1 maart 2022 in de Coppa Italia-clash met aartsrivaal AC Milan (0-0). Gosens maakte in de returnwedstrijd als invaller de 3-0 en stond daarmee aan de basis van het bereiken van de finale. De Coppa Italia werd een prooi voor I Nerazzurri door Juventus na verlenging met 4-2 opzij te zetten.

Gosens won in het seizoen 2022-2023 zowel de Coppa Italia als de Supercoppa met Internazionale. Ook bereikte zijn team de finale van de Champions League, maar Manchester City greep aan het langste eind (0-1). Zelf speelde hij 49 officiële wedstrijden in zijn tweede seizoen voor Inter. Scoren deed hij viermaal, waaronder de 2-3 tegen FC Barcelona in de groepsfase van de Champions League. Zijn treffer bleek door toedoen van Robert Lewandowski net niet voldoende voor de winst (3-3).

(Pro Shots)

FC Union Berlin

Gosens vertrok al na anderhalf jaar uit Milaan. Op 15 augustus 2023 ondertekende hij een vierjarig contract bij 1. FC Union Berlin, waar de linkspoot vijf dagen later zijn debuut maakte met een 4-1 overwinning op FSV Mainz 05. Zes dagen later won de club uit Berlijn met identieke cijfers bij SV Darmstadt 98 en daar had Gosens met twee doelpunten een groot aandeel in.


Interlandcarrière

Gosens had de mogelijkheid om uit te komen voor het Nederlands elftal. Naar verluidt was een interlandcarrière in Oranje-shirt een daadwerkelijke overweging, maar zijn geboorteland kreeg uiteindelijk dan toch de voorkeur. Bondscoach Joachim Löw liet hem op 3 september 2020 debuteren in de Nations League-wedstrijd tegen Spanje (1-1). Met een assist op Timo Werner was Gosens meteen belangrijk voor de Mannschaft.

(Pro Shots)

Door de Duitse pers werd Gosens overladen met complimenten. Hij werd dan ook opgenomen in de selectie voor het EK in 2021, waar hij als linkermiddenvelder in zowel de groepsfase als de achtste finale een basisplaats genoot. Daarentegen werd hij niet opgenomen in de selectie voor het WK 2022 in Qatar.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie