Hans Hateboer

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Hans Hateboer

Hans Hateboer is een Nederlandse rechtsback van beroep. Sinds januari 2017 draagt hij het shirt van het Italiaanse Atalanta Bergamo.

  • Hateboer speelt momenteel voor Atalanta Bergamo
  • Hij brak als jeugdexponent door bij FC Groningen
  • In 2018 debuteerde de rechtsback voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Hateboer werd op 9 januari 1994 geboren in het Groningse Beerta. Hij trapte zijn voetbalcarrière af bij de lokale amateurclub SV Thos, waar hij zich in de kijker speelde bij BV Veendam. In 2006 maakte hij de overstap naar de grootste club van de provincie: FC Groningen. Aanvankelijk fungeerde Hateboer nog als makkelijk scorende aanvaller, waar hij als D-pupil zelfs twintig goals opeiste.

Doorbraak in Groningen

Ondanks zijn scoringsdrift werd Hateboer als jeugdspeler al omgeturnd. FC Groningen liet hem eerst als middenvelder zijn wedstrijden spelen en later werd hij achterin gepositioneerd, zowel centraal als op de zijkant. Als rechtsback lukte het Hateboer om door te breken in de A-selectie van de Trots van het Noorden. Hateboer maakte op 18 januari 2014 zijn officiële debuut tegen RKC Waalwijk (1-1). Het werd een gedenkwaardig debuut met een assist én een rode kaart.

Hateboer maakte in februari 2014 zijn rentree in de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen (1-3 nederlaag). De rechtsback mocht daarna blijven staan bij FC Groningen, waar hij in de play-offs om Europees voetbal een cruciale rol opeiste door in de play-offwedstrijd tegen AZ (3-0 overwinning) een doelpunt en assist te produceren. Zijn ultieme hoogtepunt volgde in 2015 door PEC Zwolle in de bekerfinale met 2-0 te verslaan.

Hateboer speelde 111 officiële wedstrijden voor FC Groningen. Hij liet daarin vijf doelpunten en veertien assists aantekenen. De rechtervleugelverdediger speelde zich daarmee in de kijker bij Atalanta Bergamo, dat in januari 2017 voor ongeveer één miljoen euro een deal maakte.

(Pro Shots)

Atalanta Bergamo

Hateboer debuteerde op 19 maart 2017 in de competitiewedstrijd tegen Pescara (3-0 overwinning) in de Italiaanse Serie A. De Groninger groeide uit tot een vaste waarde bij Atalanta Bergamo, waarmee hij in 2020 zelfs de kwartfinale van de Champions League bereikte. De halve finale lonkte, maar in extremis wist Paris Saint-Germain een achterstand om te buigen in een 1-2 overwinning.

In dienst van Atalanta Bergamo heeft Hateboer al meer dan tweehonderd wedstrijden gespeeld. In 2023 werd de Nederlander wel teruggeworpen door een zware kruisbandblessure.


Interlandcarrière

Hateboer debuteerde op 23 maart 2018 onder leiding van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman in het Nederlands elftal (0-1 nederlaag tegen Engeland). De rechtsback werd daarna afwisselend wel en niet geselecteerd. In 2019 en 2021 maakte Hateboer helemaal geen minuten in het Oranje-shirt, waardoor er een streep ging door zijn EK-deelname. Ook werd hij niet opgenomen in de selectie voor het WK 2022.

Laatste update: 3 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie