Dit is hoe het de Nederlanders in de Europa League verging gisteravond

Er kwamen een heleboel Nederlanders in actie in de Europa en de Conference League. Hoe verging het onze landgenoten gisteravond? Hieronder lees je alles over de prestaties van alle spelers die in actie kwamen.

Samenvatting van een ouderwets goedgevulde Europese avond

Brighton & Hove Albion

Bij Brigthon beleefden Jan Paul van Hecke, Joël Veltman en Bart Verbruggen een ongelukkige start aan hun Europese avontuur. De ploeg kwam in de 11e minuut op achterstand door een doelpunt van Djibril Sibidé. Na een halfuur trokken The Seagulls de stand gelijk door een benutte penalty van Joao Pedro. Even leek de ruststand 1-1 te worden, maar kort voor rust schoot Mijat Gacinovic de 1-2 binnen.

In de tweede helft kwam Brighton voor de tweede keer op gelijke hoogte, weer uit een penalty van Joao Pedro. Het werd een stevig restant van het tweede bedrijf, waarin er veel gele kaarten vielen. Athene trok uiteindelijk aan het langste eind. In de 84e minuut schoot Ezequil Ponce de 2-3 binnen.

Atalanta

Het Nederlands getinte Atalanta won zijn eerste wedstrijd van de poulefase. Marten de Roon en Teun Koopmeiners vormden het blok op het middenveld. Mitchell Bakker en Hans Hateboer zaten op de bank. Eerstgenoemde viel in de blessuretijd nog kort in.

Bij rust stond de brilstand nog op het scorebord, maar in de tweede helft legde Atalanta de Poolse tegenstander over de knie. Met doelpunten van Charles De Ketelaere en Ederson eindigde het duel in 2-0 voor de Italianen.

Rangers

Sam Lammers is de enige Nederlander bij het Schotse Rangers. Zijn ploeg won het duel van Real Betis met 1-0. Lammers speelde het laatste halfuur mee, maar kwam niet tot scoren. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Abdallah Sima.

Sturm Graz & Sporting CP

Een mooi affiche tussen twee teams met Nederlanders aan boord. Het Strum Graz van Kjell Scherpen ontving gisteren Sporting CP, waar Jeremiah St. Juste speelt. Scherpen begon onder de lat bij de thuisploeg. St. Juste speelde niet vanwege een spierblessure.

Het duel ging heerlijk gelijk op, maar uiteindelijk trok Sporting aan het langste eind. Na een doelpuntloze eerste helft, kon Kjell Scherpen als eerste juichen. Hij zag zijn teamgenoot William Boving de 1-0 tegen de touwen schieten. Het lukte Sturm Graz niet om de voorsprong vast te houden. Zodoende kon Scherpen in het laatste kwartier twee keer vissen. Viktor Gyokeres en Ousmane Diomande bepaalden de eindstand op 1-2.

Bayer Leverkusen

Jeremie Frimpong won met Bayer Leverkusen. De Duitse ploeg draait uitstekend onder het bewind van Xabi Alonso en gooit nu ook in Europa hoge ogen. Het Zweedse BK Häcken werd met 4-0 opgerold in de Bayer Arena. Frimpong viel de laatste twintig minuten in.

In de eerste helft zorgden Florian Wirtz en Amine Adli voor de ruststand van 2-0. Na rust scoorden Victor Boniface en Jonas Hoffman namens de Duitsers. De doelpuntenmakers uit de eerste helft bleken ook na rust van grote waarde: Hoffman gaf de assist op Boniface en Wirtz gaf de assist op Hoffman.

AS Roma

Rick Karsdorp stond in de basis bij AS Roma en won met 1-2 bij Sherrif Tiraspol. De Romeinen kwamen eerst op achterstand, maar door doelpunten van Romelu Lukaku en Andrea Belotti won de equipe van Mourinho.

LASK – Liverpool

Met Ryan Gravenberch en Virgil van Dijk in de basis won Liverpool met 1-3 van LASK. The Reds in de eerste helft op een 1-0 achterstand. Dat werd na rust rechtgezet.

Darwin Núñez zorgde voor de 1-1. Op aangeven van Ryan Gravenberch werd het 1-2 door Luis Diáz. Mohamed Salah, de vervanger van Gravenberch tekende voor de 1-3. Cody Gakpo kwam niet in actie.

Panathinaikos

Tonny Vilhena en Bart Schenkeveld wonnen met 2-0 van Villareal. Schenkeveld begon in de basis. Vilhena viel in de tweede helft in. Villareal had het lastig met de Griekse ploeg en moest veel overtredingen maken. De Grieken waren efficient en scoorden tweemaal uit drie schoten op doel. Villareal had maar een poging die op doel ging.

Toulouse

Stijn Spierings, Ibrahim Cissoko en Thijs Dallinga speelden gelijk tegen St. Union Gilloise. Alleen Dallinga kwam aan spelen toe in Brussel. Hij was tevens belangrijk in het behaalde resultaat: met een penalty zette hij zijn ploeg op voorsprong. Later kwam Union langszij voor de 1-1.

Slavia Praag

Mick van Buren, ex-ADO, won met 0-2 op bezoek bij Servette FC. Hij speelde 50 minuten mee voordat hij werd gewisseld. De 2-0 zag hij dus vanaf de bank binnenvallen.

Maccabi Tel Aviv

Joris van Overeem en Derrick Luckassen spelen bij misschien wel de minst Europese club in de Europa League. De Israëliërs kregen dan ook een oorwassing van het Franse Stade Rennes. Bij rust stond het al 2-0 en na rust liep dat uit tot een 3-0 eindstand.

Luckassen en Overeem zaten overigens niet bij de selectie voor het treffen met Rennes. Toch had Maccabi een Nederlands tintje: Tjaronn Chery is al een tijdje vaste waarde bij de ploeg.