Van der Meijde oog in oog met hooligans: “Ik had echt een probleem gehad”

Foto: Van der Meijde oog in oog met hooligans: “Ik had echt een probleem gehad”

De tumultueuze voetbalcarrière van de voormalig beruchte rechtsbuiten Andy van der Meijde wordt gekenmerkt door hoogtepunten en dieptepunten, triomfen en tegenslagen. SoccerNews-presentatrice Anouk Hoogendijk ging met de oud-Ajacied in gesprek over zijn loopbaan. Van zijn bescheiden begin bij Ajax tot zijn avonturen in het buitenland en zijn terugkeer naar Nederlandse bodem, heeft van der Meijde een pad bewandeld dat zowel glorie als ontbering kent.

Interview Andy van der Meijde over Ajax, Internazionale, Everton en PSV

Op zijn veertiende werd Andy van der Meijde gescout door Ajax, nadat hij voor amateurvereniging Vitesse’1892 uit Arnhem speelde. “Mijn moeder verhuisde met mij mee naar Amsterdam en liet mijn twee zussen achter, omdat ze wilde dat ik ging slagen als profvoetballer”, vertelt de geboren Arnhemmer. Het imago wat Van der Meijde nu heeft, had hij nog niet toen hij begon met zijn profcarrière. “Ik heb nooit gedronken tot mijn 22e, toen ik kampioen werd met Ajax”, zegt de voormalig rechtsbuiten.

Ajax vond dat Van der Meijde niet snel genoeg groeide en verhuurde hem in 1999 een seizoen aan FC Twente. “Twente haalde het beste in mij naar boven”, beseft Van der Meijde. Na de verhuurperiode kwam hij weer bij Ajax te spelen. Het werd een terugkeer met succes. “We werden kampioen en wonnen de beker.”

Buitenlandse transfers

In de zomer van 2003 transfereerde Van der Meijden voor €7 miljoen naar de Italiaanse topclub Internazionale. “Een hele andere wereld vergeleken met Nederland. Je wordt gezien als een God en alles wordt voor je geregeld”, aldus Van der Meijde. In totaal heeft hij twee seizoenen bij Inter gespeeld. In 2005 won hij met de Nerazzurri de Copa Italia, zijn enige prijs bij huidig twintigvoudig Italiaans kampioen. Toch miste Van der Meijde Nederland. “Ik had echt heimwee. Ik kon niet meer na de training een kopje koffie drinken bij mijn moeder.”

Ondanks de heimwee maakte Van der Meijde de overstap in 2005 naar Everton. “Ik wilde mee naar het WK van 2006. Ze hadden bij het Nederlands Elftal tegen mij gezegd dat ik moest spelen, anders ging ik niet mee.” Na zes wedstrijden waarin Van der Meijde in de basis startte, ging het mis. “Ik liep een scheur in mijn bovenbeen op waaraan ik niks kon doen. Ik kon ineens niet meer rennen”. Van der Meijde begon zich te vervelen en zocht een uitlaatklep. “Toen dacht ik bij mijzelf, ik ga eens stappen. Daar is het eigenlijk verkeerd gegaan met mij, door die blessure.” Het WK ging aan zijn neus voorbij. “Ik had uiteindelijk een half jaar last van die blessure.”

Terug naar huis

Na de niet succesvolle periode bij Everton, waar Van der Meijde in vier seizoenen tot een magere aantal van vier goals kwam, wilde hij de problemen achter zich laten en terugkeren naar Nederland. “Ik werd opeens na een jaar zonder voetbal gebeld door Fred Rutten, (toenmalige trainer van PSV, ook al dacht Van der Meijde dat hij coach van Twente was) en uiteindelijk ging ik dus voetballen bij PSV. Ik was daar alleen maar welkom, omdat ik geen tatoeage van Ajax op mijn lichaam had”, lacht Van der Meijde, die dat wel aan de harde kern van PSV moest laten zien. Zijn verblijf in Eindhoven bleef beperkt tot een half jaar, waarna de oud-international stopte en analist werd.

ANDY VAN DER MEIJDE: ‘Dan waren wij GECANCELD bij AJAX’ | SN Exclusive

Had Andy van der Meijde meer uit zijn carriere moeten halen?

  • Ja
  • Nee
767+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:21
14+
Verschrikkelijk nieuws voor de voetbalfan uit politiek Den Haag
16:08
8+
‘Manchester City mist sterkhouder Ederson in titelrace’
15:33
11+
‘Opvolger van Allegri bij Juventus in beeld’
15:07
128+
PSV debuteert nieuw shirt: ‘We moeten meer verbinden’
14:36
20+
West Ham-speler over depressie: ‘Ik bad voor een blessure’
14:15
43+
‘Slechtste trainer ooit FC Volendam wordt niet verlengd’
14:00
37+
De zinderende strijd tussen RKC en Excelsior om plek 15: dit zijn de scenario’s
13:47
29+
Duitsland maakt selectie bekend voor EK in eigen land
13:19
39+
‘WK-winnaar en clublegende de deur gewezen bij Sevilla’
13:03
33+
Chelsea-flop maakt ommekeer: ‘Ineens publieksfavoriet’
12:19
833+
Brobbey-exit ligt complex bij Ajax
12:19
56+
Go Ahead Eagles strikt aanvoerder FC Dordrecht
11:46
103+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
11:30
54+
‘Kans dat Ten Hag mag blijven is fifty-fifty’
11:15
68+
EK-droom De Roon in duigen?
10:50
65+
Bizot schrijft geschiedenis met Stade Brest: ‘Dit is surrealistich’
10:35
93+
Ivanusec gemotiveerd voor volgend Feyenoord-seizoen: ‘Stijgende lijn doorzetten’
10:20
18+
Leeuwenburgh wint award voor beste keeper op Cyprus
09:50
469+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
09:30
45+
Laat Tuchel Bayern München toch achter zich?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie