Rick Karsdorp

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Rick Karsdorp

Rick Karsdorp is een Nederlandse rechtsback. Sinds de zomer van 2017 draagt hij het shirt van het Italiaanse AS Roma, dat hem voor zo’n veertien miljoen euro ophaalde bij Feyenoord.

  • Karsdorp speelt momenteel voor AS Roma
  • De rechtsback won in 2022 de Conference League
  • Hij speelde in twee periodes met Feyenoord
  • In 2017 werd hij kampioen van Nederland
  • Karsdorp debuteerde in 2016 voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Karsdorp zag op 11 februari 1995 het levenslicht in Schoonhoven. Hij groeide in dezelfde plaats op en begon zijn voetbalcarrière in het shirt van VV Schoonhoven. Als E-junior maakte hij in 2004 de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord. Door schoolproblemen besloot zijn vader in te grijpen en daardoor keerde Karsdorp in 2009 even terug bij de amateurclub uit zijn geboorteplaats, maar al na een half jaar volgde groen licht voor een herkansing in Rotterdam-Zuid.

Doorbraak bij Feyenoord

Karsdorp fungeerde aanvankelijk als aanvallende middenvelder, maar werd onder leiding van Feyenoord-trainer Fred Rutten omgeturnd tot rechtsback. In die hoedanigheid beleefde hij een voortreffelijke ontwikkeling. Op 6 augustus 2014 maakte hij zijn officiële debuut in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen Besiktas (3-1 nederlaag) en hij bleef daarna regelmatig zijn minuten maken. Na zijn eerste seizoen stond de teller op 25 officiële wedstrijden voor Feyenoord.

In de daaropvolgende seizoenen groeide Karsdorp uit tot een sterkhouder in het shirt van Feyenoord. In 2016 won de rechtsback de KNVB Beker met de Rotterdammers om in 2017 het grootste succes uit zijn carrière tot stand te brengen: het veroveren van de landstitel. Datzelfde seizoen wist Feyenoord in de Europa League met 1-0 te winnen van Manchester United, de latere winnaar.

(Pro Shots)

Overstap naar AS Roma

Na het kampioenschap van Feyenoord maakte Karsdorp voor zo’n veertien miljoen euro de overstap naar AS Roma. Door een knieoperatie beleefde de rechtsback een valse start in Rome, waar hij in zijn debuutwedstrijd tegen Crotone (1-0 zege) meteen zijn kruisband scheurde. In zijn eerste seizoen bleef de Nederlander zodoende steken op één schamel optreden.

In augustus 2018 maakte Karsdorp zijn comeback in het shirt van AS Roma. De Serie A-club gunde hem hier en daar speeltijd, maar uiteindelijk kwam de teller niet voorbij de veertien officiële wedstrijden. Dat was voor de Romeinen aanleiding om hem voor één seizoen uit te lenen aan zijn oude club Feyenoord. Met 22 officiële wedstrijden (twee doelpunten) kreeg Karsdorp de kans om zijn ritme op te pakken.

Karsdorp keerde in de zomer van 2020 terug naar AS Roma. De rechtsback keerde met vertrouwen terug in de Italiaanse hoofdstad en dat betaalde zich uit in de vorm van een basisplaats. In het seizoen 2021-2022 won Karsdorp uitgerekend ten koste van Feyenoord de Conference League door de onderlinge finale met 1-0 te winnen. Hij werd één minuut voor tijd afgelost.

In november 2022 ontstond grote ophef rond Karsdorp. Coach José Mourinho uitte stevige kritiek op de oud-Feyenoorder, die in de laatste wedstrijd voor de WK-break al niet meer bij de selectie zat. Er zouden boze aanhangers voor zijn deur hebben gestaan. Karsdorp leek op weg naar de uitgang, maar bleef uiteindelijk ‘gewoon’ en kreeg zelfs weer speeltijd bij AS Roma. Hij zat, na enige tijd geblesseerd te zijn geweest, op de bank tijdens de Europa League-finale tegen Sevilla (verloren na strafschoppen).

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Karsdorp debuteerde op 7 oktober 2016 in de selectie van het Nederlands elftal. Toenmalig bondscoach Danny Blind gunde de rechtsback speeltijd in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland (4-1 overwinning). Enkele dagen later mocht Karsdorp ook opdraven tegen Frankrijk (0-1 nederlaag). Zijn derde en voorlopig laatste interland dateert van 25 maart 2017 in het kwalificatieduel met Bulgarije (2-0 nederlaag). Blind werd een dag later ontslagen, waar diens opvolgers geen beroep meer op hem deden.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie