Joël Veltman

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Joël Veltman

Joël Veltman is een Nederlandse verdediger van beroep. Sinds de zomer van 2020 staat hij op de loonlijst bij het Engelse Brighton & Hove Albion.

  • Veltman speelt momenteel voor Brighton & Hove Albion
  • De verdediger brak door in het shirt van Ajax
  • Hij won drie landstitels en één beker in Amsterdam
  • In 2013 debuteerde Veltman voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Veltman werd op 15 januari 1992 geboren in IJmuiden. In diens geboorteplaats ging zijn voetbalcarrière van start bij amateurclub VV IJmuiden, waar hij aanvankelijk als aanvaller zijn kunsten vertoonde. Voorzitter Michel Spierenburg vertelde in 2020 aan NH Sport dat Veltman daarna nog meerdere clubevenementen bijwoonde en voegde daaraan toe: “Hij heeft zijn eerste shirtje van het Nederlands elftal aan ons geschonken. Die hangt in de kantine. We hebben wel contact met hem gehouden, want het is wel een jongen die echt uit de buurt komt.”

Ajax

Tussen 1999 en 2001 kwam Veltman in actie voor de amateurclub uit IJmuiden. Na twee jaar werd hij ontdekt door scouts van Ajax, waar hij in de jeugdopleiding werd opgenomen. Gaandeweg dit traject trok de Amsterdamse club de conclusie dat Veltman als verdediger meer kans had om te slagen dan als aanvaller. Uiteindelijk lukte het hem om door te stoten, al moest hij daarvoor wel de nodige scepsis en een vervelende kruisbandblessure overwinnen.

Veltman debuteerde op 19 augustus 2012 in de A-selectie van Ajax, dat een 1-6 overwinning boekte op het veld van NEC. Hij viel elf minuten voor tijd in voor Mitchell Dijks. De verdediger speelde dat seizoen tien officiële wedstrijden, waaronder de gewonnen Eredivisie-toppers tegen PSV (3-1) en Feyenoord (3-0). Daarmee had Veltman een aandeel in de titelprolongatie van de Amsterdamse club.

Ook in het seizoen 2013-2014 veroverde Veltman de landstitel met Ajax. Met 34 gespeelde wedstrijden werd de verdediger een vaste waarde. Zo stond hij in beide Champions League-wedstrijden tegen FC Barcelona in de basis, al werd hij tijdens de confrontatie in Amsterdam met een tweede gele kaart van het veld gestuurd door de Portugese scheidsrechter scheidsrechter Pedro Proença.

Veltman bleef in de daaropvolgende seizoenen een vaste waarde bij Ajax. Helemaal onomstreden werd de verdediger echter niet en dat had er deels mee te maken dat hij regelmatig een slippertje maakte. Een fout kreeg zelfs de bijnaam Veltmannetje. “Ik ging wedstrijden in om geen fouten te maken”, analyseerde Veltman in 2016 tijdens een interview met de NOS. “Nu ga ik gewoon lekker spelen, doe ik mijn ding. Dat is totaal anders dan onzeker het veld ingaan.”

In Amsterdam beleefde Veltman ondanks de terugkerende scepsis een prachtige tijd. De verdediger veroverde in 2019 de dubbel met Ajax en bereikte de halve finale van de Champions League, nadat de club in 2017 al in de finale van de Europa League stond. Toch waren er ook dieptepunten. In april 2018 raakte Veltman ernstig geblesseerd aan zijn rechterknie, waardoor hij de rest van het jaar uit de roulatie werd. Als gevolg daarvan raakte hij zijn status als aanvoerder bovendien kwijt.

(Pro Shots)

Brighton & Hove Albion

Veltman had voor diens knieblessure al de wens om eens in het buitenland te kijken. Uiteindelijk vertrok de verdediger pas in 2020 bij Ajax, dat hem na 246 officiële wedstrijden (tien doelpunten) voor een miljoen euro verkocht aan Brighton & Hove Albion. In het shirt van The Seagulls maakte Veltman op 17 september 2020 zijn debuut in de met 4-0 gewonnen FA Cup-wedstrijd tegen Portsmouth. Op 3 oktober van dat jaar debuteerde hij in de Premier League tegen Everton (4-2 nederlaag).

Inmiddels heeft Veltman meer dan honderd wedstrijden achter de rug bij Brighton & Hove Albion. In zijn derde contractjaar eindigde de verdediger op een respectabele zesde plaats in de Premier League, waardoor zijn werkgever zich verzekerde van Europees voetbal.

(Pro Shots)

Interlandcarrière


Veltman behoorde tot de selecties van een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen. In november 2013 werd de Ajax-verdediger door Louis van Gaal opgeroepen voor het Nederlands elftal, waar hij zijn debuut maakte op de negentiende (0-0 tegen Colombia). Hij speelde meteen de volle negentig minuten. Met twee interlands op zak behoorde Veltman tot de definitieve Oranje-selectie voor het WK in Brazilië. Tijdens deze eindronde verdubbelde hij zijn totaal dankzij invalbeurten tegen Spanje (5-1 zege, groepsfase) en Brazilië (0-3 zege, troostfinale).

Het Nederlands elftal ontbrak op het EK van 2016 en het WK van 2018. Pas in 2021 kwam het elftal weer in actie tijdens een eindronde en Veltman behoorde opnieuw tot de selectie, maar tijdens EURO 2020 kwam hij niet verder dan een invalbeurt van twee minuten tegen Oekraïne (3-2 overwinning). Na dit toernooi maakte bondscoach Frank de Boer plaats voor Van Gaal, maar tijdens deze cyclus bleef zijn interlandteller ongewijzigd steken op 28 interlands (twee doelpunten).

Laatste update: 3 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie