Bart Verbruggen

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Bart Verbruggen

Bart Verbruggen is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2023 verruilde hij het Belgische Anderlecht voor het Engelse Brighton & Hove Albion.

  • Verbruggen speelt momenteel voor Brighton & Hove Albion
  • In de zomer van 2023 werd de doelman gekocht van Anderlecht
  • In 2023 stopte hij drie strafschoppen tegen Ludogorets Razgrad
  • Verbruggen speelde met Jong Oranje op het jeugd-EK
  • In 2023 debuteerde hij als Oranje-international

Clubcarrière

Verbruggen werd op 18 augustus 2002 geboren in Zwolle. Zijn voetbalcarrière ging van start in Breda, bij amateurclub WDS’19. In 2014 kwam hij dankzij de keeperschool van Arno van Zwam terecht in de jeugdopleiding van NAC Breda, waar hij vijf jaar later zijn eerste profcontract tekende. Voor de Parel van het Zuiden speelde Verbruggen geen enkele officiële wedstrijd.

Toenmalig NAC-trainer Peter Hyballa was al wel enthousiast over Verbruggen. “Die Paredes (Duits voor reflexen, red.) waren super. Ik keek wel eens naam hem en dacht: dit kan toch niet op die leeftijd?”, vertelde de Duitser later in het Algemeen Dagblad. “Ik grapte wel eens tegen Bart: moeten we de lichten voor je aandoen? Want hij bleef maar tekeergaan. Zijn mentaliteit was top. Zeker voor zijn leeftijd.”

Anderlecht

In de zomer van 2020 verdiende NAC Breda 300.000 euro aan het afscheid van Verbruggen. De doelman besloot zijn geluk te beproeven bij Anderlecht, waar hij werd herenigd met keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar. In Brussel werd hij de derde doelman achter Hendrik Van Crombrugge en Timon Wellenreuther. Tijdens de play-offs van het seizoen 2020-2021 kreeg Verbruggen plots de kans onder de lat bij Paars-Wit, waarna hij meteen een serie wedstrijden mocht blijven staan.

(Pro Shots)

In het seizoen 2021-2022 fungeerde Verbruggen opnieuw als reservedoelman bij Anderlecht, maar ook nu mocht hij in de play-offs zijn kunsten vertonen. Eén wedstrijd ditmaal. Verbruggen werd vanaf december 2022 de nieuwe eerste doelman bij de Belgische topclub. Hij onderscheidde zich door in de tussenronde van de Conference League alle strafschoppen (drie stuks) van het Bulgaarse Ludogorets te stoppen. Anderlecht werd uiteindelijk uitgeschakeld door AZ en bereikte de play-offs niet.

Brighton & Hove Albion

Verbruggen verdiende met zijn prestaties een selectie in de EK-selectie van Jong Oranje én een transfer naar Brighton & Hove Albion. Hij tekende voor vijf jaar bij de Premier League-club, dat zo’n twintig miljoen euro voor hem neertelde. Op 26 augustus 2023 maakte de doelman zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen West Ham United (1-3 nederlaag).


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Verbruggen behoorde in 2023 voor het eerst tot de wedstrijdselectie van het Nederlands elftal. Op 13 oktober mocht de doelman daadwerkelijk debuteren in het keeperstenue van Oranje. In het EK-kwalificatieduel met Frankrijk (1-2 nederlaag) ging hij niet vrijuit bij beide goals van Kylian Mbappé.

Laatste update: 13 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie