Kjell Scherpen

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Kjell Scherpen

Kjell Scherpen is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2023 maakte hij op huurbasis de overstap van Brighton & Hove Albion naar Sturm Graz.

• Scherpen speelt momenteel voor SK Sturm Graz
  • De doelman staat onder contract bij Brighton & Hove Albion
  • Eerder kwam hij uit voor FC Emmen, Ajax en Vitesse
  • In 2022 behoorde Scherpen tot de selectie van het Nederlands elftal

Clubcarrière

Scherpen werd op 23 januari 2000 geboren in Emmen. Zijn voetbalcarrière ging van start bij amateurclub VV Emmen, waar hij vanaf de F-pupillen zijn kunsten vertoonde. In 2011 promoveerde de boomlange Drentenaar naar de jeugdopleiding van FC Emmen.

FC Emmen

Op 3 november 2017 debuteerde Scherpen in het betaald voetbal. In de uitwedstrijd tegen Helmond Sport (3-1 nederlaag) stond hij negentig minuten onder de lat bij FC Emmen. Het betrof zijn enige optreden van het seizoen, maar als stand-in van Dennis Telgenkamp had de doelman wel meteen een aandeel in de eerste promotie naar de Eredivisie uit de clubgeschiedenis.

Scherpen kreeg in het seizoen 2018-2019 de voorkeur bij FC Emmen. Op 12 augustus 2018 was de sluitpost met een aantal belangrijke reddingen mede verantwoordelijk voor de 1-2 overwinning op ADO Den Haag. De Emmenaar incasseerde maar liefst 72 tegendoelpunten, maar zijn team wist desondanks om in de Eredivisie actief te blijven. Hij hield vier keer de nul in zijn eerste Eredivisie-seizoen.

Ajax

In het seizoen 2018-2019 viel de naam van Scherpen al in relatie tot Ajax. Dat zorgde voor ophef, omdat de doelman als jonge Feyenoord-supporter een duidelijke afkeer toonde richting de Amsterdamse club. De F-Side deelde via Twitter zelfs de tekst ‘Jij bent niet welkom in Amsterdam’. Tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen FC Emmen en Ajax (2-5) ontrolden fans van de Amsterdammers zelfs een spandoek met de tekst ‘Scherpen kakkerlak’.

Scherpen maakte in de zomer van 2019 ondanks alle negatieve sentimenten de overstap naar Ajax. De Amsterdamse club besloot er een ludieke draai aan te geven door de goalie in zijn welkomstfilmpje strafregels te laten schrijven met de tekst ‘Ajax is de mooiste club van Nederland’. In zijn eerste seizoen keepte Scherpen veertien wedstrijden voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie.

Op 16 december 2020 maakte Scherpen in de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht zijn debuut voor Ajax 1. Ondanks vier tegentreffers wist de Amsterdamse club de volgende ronde te bereiken (5-4). Nadien keepte hij eveneens in de Eredivisie-wedstrijden tegen sc Heerenveen en RKC Waalwijk alsmede de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma. Bij zijn Europese debuut blunderde Scherpen opzichtig.

Brighton & Hove Albion

In de zomer van 2021 maakte Scherpen voor circa vijf miljoen euro de overstap naar Brighton & Hove Albion. In het keeperstenue van The Seagulls mocht de doelman pas na ruim een half jaar zijn debuut maken. In de FA Cup-wedstrijd tegen West Bromwich Albion (1-2 overwinning na verlenging) stond de Nederlander de volledige 120 minuten onder de lat.

Scherpen werd in de tweede helft van het seizoen uitgeleend aan KV Oostende. Voor de Belgische club speelde hij zeven wedstrijden in de Jupiler Pro League, maar door de middenmootpositie kon zijn team al vroegtijdig op vakantie.

(Pro Shots)

Vitesse

Brighton & Hove Albion verhuurde Scherpen in de zomer van 2022 voor een seizoen aan Vitesse. Op 20 augustus maakte hij zijn debuut in de met 0-4 verloren thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Emmenaar veroverde een basisplaats in Arnhem, hoewel hij door een blessure en een rode kaart tegen PSV wel een aantal wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Scherpen speelde uiteindelijk 28 Eredivisie-duels (acht clean sheets).

Sturm Graz

In de zomer van 2023 nam Scherpen weer afscheid van Vitesse. Hij sloot zich aan bij Sturm Graz uit Oostenrijk, waar hij op 22 juli van dat jaar zijn debuut maakte in de ÖFB Cup-wedstrijd tegen SAK Klägenfurt (2-7 overwinning). Scherpen speelde in augustus in de voorronde Champions League tegen PSV, maar kon een roemloze uitschakeling niet voorkomen (4-1 uit, 1-3 thuis).

Scherpen bleek al in de zomer van 2023 een gescheurde kruisband te hebben opgelopen. De doelman bleef maandenlang ‘gewoon’ keepen, maar in december werd besloten om hem toch te opereren. Daarmee kwam een einde aan zijn seizoen.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Scherpen is een voormalig jeugdinternational van Nederland. In 2022 behoorde hij onder Louis van Gaal tot de selectie voor de Nations League-wedstrijden van het Nederlands elftal, maar minuten maakte hij niet. Op 24 maart 2023 bleef de sluitpost negentig minuten op de bank tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (4-0 nederlaag), waardoor de doelman nog altijd wacht op zijn eerste A-interland.

Laatste update: 15 december 2023