Teun Koopmeiners

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Teun Koopmeiners

Teun Koopmeiners is een Nederlandse middenvelder. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van AZ naar het Italiaanse Atalanta Bergamo.

  • Koopmeiners speelt momenteel voor Atalanta Bergamo
  • De middenvelder brak door bij AZ
  • In 2020 debuteerde hij voor het Nederlands elftal
  • Koopmeiners leverde de assist bij de 2-2 van Wout Weghorst tegen Argentinië (WK 2022)

Clubcarrière

Koopmeiners werd op 28 februari 1998 geboren in Castricum. De middenvelder begon zijn loopbaan bij de amateurs van Vitesse ’22. “Ik heb er zelf een onwijs leuke tijd gehad”, vertelde hij eind 2018 aan ELF Voetbal. “Altijd in leuke teams gespeeld, met veel vrienden en bekenden. Met een paar jongens zat ik ook op de basisschool, anderen zag ik alleen op de club. Met een aantal heb ik contact kunnen houden na mijn overstap naar AZ.”

Jeugdexponent van AZ

Koopmeiners, wiens broertje Peer ook het betaald voetbal bereikte, maakte in 2009 de overstap naar AZ. De middenvelder doorliep vanaf dat moment alle jeugdteams en werd in het seizoen 2016-2017 met Jong AZ kampioen van de Tweede Divisie. Dankzij die titel promoveerden de Alkmaarse talenten naar de Eerste Divisie en daardoor kon hij het daaropvolgende seizoen al debuteren in het profvoetbal. Op 18 augustus 2017 kwam Koopmeiners in actie tijdens de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Den Bosch.

Als AZ-aanvoerder (Pro Shots)

Bij Jong AZ speelde Koopmeiners slechts zes wedstrijden in de Eerste Divisie (één doelpunt). Dat had alles te maken met zijn promotie naar de A-selectie. Op 1 oktober 2017 mocht hij invallen tegen Feyenoord (0-4 nederlaag) en vanaf die periode werd hij een vaste waarde in de hoofdmacht. In zijn eerste seizoen op het hoogste niveau speelde Koopmeiners meteen 31 wedstrijden voor AZ, waar hij één goal en zes assists produceerde.

Koopmeiners werd in het seizoen 2018-2019 veelvuldig gebruikt als centrale verdediger. De middenvelder had toen al zoveel status opgebouwd dat hij daar niet gelukkig mee was, maar trainer John van den Brom besloot vast te houden aan die manier van spelen. Dat veranderde in het seizoen 2019-2020 onder leiding van Arne Slot, die Koopmeiners zelfs beloonde door hem tot aanvoerder te benoemen. Ook kreeg Koopmeiners het vertrouwen om de vaste penaltynemer te worden, zelfs in de periode dat hij verschillende penalty’s niet benutte.

Transfer naar Atalanta Bergamo

Ook het seizoen 2021-2022 ging voor Koopmeiners van start in Alkmaar. Op dat moment was er al enige tijd interesse van verschillende clubs, met Atalanta Bergamo als meest concrete optie. In augustus 2021 kwam de deal officieel rond. Na het uitduel met sc Heerenveen (1-3 zege) verscheen Koopmeiners emotioneel voor de camera. “Het was heel bijzonder, ik speelde dertien jaar bij de club en het is mooi dat ik nu een stap mag maken”, vertelde de AZ-aanvoerder aan ESPN.

In het tenue van Atalanta Bergamo (Pro Shots)

Atalanta Bergamo betaalde twaalf miljoen euro voor Koopmeiners. In Italië moest de middenvelder zijn basisplaats logischerwijs weer veroveren, maar na een aantal invalbeurten kreeg hij steeds vaker de kans om te starten met uiteindelijk een vast plekje als beloning. Koopmeiners maakte uitgerekend op 28 februari 2022, zijn verjaardag, twee doelpunten in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Sampdoria. In zijn eerste seizoen op Italiaanse bodem speelde hij 43 officiële duels (vier doelpunten en vier assists).

Koopmeiners werd in het seizoen 2022-2023 nog belangrijker voor Atalanta Bergamo: tien doelpunten en vier assists in 35 officiële wedstrijden. In de Serie A-wedstrijden met Torino (3-1 zege) en AC Monza (5-2 zege) produceerde hij zelfs een hattrick.


Interlandcarrière

Koopmeiners maakte op 7 oktober 2020 zijn debuut voor het Nederlands elftal. In de met 0-1 verloren oefeninterland tegen Mexico mocht de toenmalig AZ-middenvelder de volle negentig minuten spelen. Met slechts één interland op zak mocht Koopmeiners medio 2021 al mee naar het EK, waar hij geen speeltijd kreeg. De nieuwe bondscoach Louis van Gaal deed in het restant van de WK-kwalificatiefase tweemaal een beroep op Koopmeiners, die zich in 2022 definitief in de WK-selectie speelde.

Blijdschap op het WK in 2022 (Pro Shots)

Koopmeiners was in Qatar geen vaste waarde bij Oranje, maar kreeg in alle wedstrijden speeltijd van Van Gaal. In de kwartfinale tegen Argentinië sleepte hij er zelfs een verlenging uit middels een prachtige assist op Wout Weghorst. Op 8 juni 2022 had de middenvelder al zijn eerste interlanddoelpunt gemaakt, op bezoek bij Wales (1-2 overwinning).

Laatste update: 22 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie