AC Monza

Monza

Prijzenkast

Het laatste nieuws over AC Monza

AC Monza is een Serie A-club uit de Noord-Italiaanse stad Monza, gelegen in Lombardije. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Brianteo (circa 18.500 plaatsen).

AC Monza werd in 1912 opgericht als Monza Calcio. De Noord-Italiaanse club speelde in de twintigste eeuw een bijzondere grijze rol in het betaald voetbal. De Brianzoli waren vaak te bewonderen in de Serie B, maar promoveerden nooit naar de hoogste afdeling en zakten wel een aantal keer af naar de lagere regionen van Italië.

In 2004 dreigde het avontuur van Monza ten einde te komen. De club ging failliet, maar maakte een doorstart onder de naam AC Monza Brianza 1912. Groot was dan ook de verrassing dat Clarence Seedorf samen met Giuseppe Bergomi en zakenman Salvo Zangari instapte, al leverde dat niet meteen succes op. Sterker nog: Monza speelde in de periode 2012-2014 in de Serie D en ging in 2015 andermaal failliet.

Als SSD Monza 1912 maakte de Noord-Italiaanse club een nieuwe doorstart. In 2018 werd de club overgenomen door Silvio Berlusconi, de controversiële oud-premier van Italië en voormalig voorzitter van AC Milan. De in Monza geboren Adriano Galliani werd technisch directeur. Onder dit bewind veranderde het perspectief. In 2022 werd de ultieme droom compleet door de club, sinds 2019 weer actief als AC Monza, de Serie A binnen te loodsen.

Silvio Berlusconi

AC Monza won in 1976 de Anglo-Italian Cup, een voetbaltoernooi tussen clubs uit Engeland en Italië.

Nederlanders

Clarence Seedorf was na zijn voetbalcarrière betrokken bij AC Monza, maar een aantal familieleden droeg het tenue van de club zelfs: Chedric en Stefano Seedorf. Ook Barry Tjeertes en Sander Westerveld hebben een verleden voor de club uit Noord-Italië.

Laatste update: 24 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie