AC Monza

Monza

Prijzenkast

4x Serie C

Het laatste nieuws over AC Monza

AC Monza is een Italiaanse voetbalclub uit Monza. Thuiswedstrijden van de Brianzoli worden afgewerkt in het Stadio Brianteo.

  • AC Monza werd in 1912 opgericht
  • Het Stadio Brianteo is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Brianzoli’ of ‘Biancorossi’
  • Het team veroverde meerdere titels in lagere divisies
  • Silvio Berlusconi zwaaide er enige tijd de scepter

Nieuwe kans dankzij Berlusconi

AC Monza werd op 1 september 1912 opgericht als Monza Foot-Ball Club. De voetbalclub ontstond dankzij een fusie tussen Pro Italia en Pro Monza. Op 20 september won men in Triante de allereerste wedstrijd ten koste van Juventus (2-1). Het eerste klinkende succes, de winst van de Coppa Collini, volgde begin 1913 door FBC Saronno 1910 met 3-2 te verslaan in de finale.

In november fuseerde Monza FBC met Juventus FBC, waardoor Associazione Calcio Monza ontstond. Het team begon in 1913 in de Terza Categoria (derde niveau). De club werd in de beginjaren gehinderd door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog, maar uiteindelijk wist men in 1920 te promoveren naar de Prima Categoria. De Italiaanse voetbalbond besloot Monza de club uit Lombardije een nieuwe kans te geven na de verloren play-offwedstrijd tegen Trevigliese, met succes.

AC Monza werd in de Prima Categoria ingedeeld bij AC Milan, Cremonese en Pro Patria. In het eerste seizoen wist men geen enkel punt te sprokkelen, maar een jaar later greep men net naast promotie door als runner-up te eindigen. In 1922 werd de club verbannen naar de Seconda Divisione vanwege een herstructering van het Italiaanse voetbal. Men kwam zelfs even terecht op het derde niveau, maar langzaam maar zeker wist men weer op te klimmen.

Promotie naar de Serie B

In de jaren veertig en vijftig speelde AC Monza in de Prima Divisione (derde niveau). Deze competitie stond vanaf 1935 bekend als de Serie C. Het team speelde inmiddels in een rood-wit tenue, waardoor men de bijnaam I Biancorossi verdiende. De Noord-Italianse formatie bereikte in 1935 als eerste Serie B-club ooit de kwartfinale van de Coppa Italia, waarin men verloor van Serie A-club Genoa (2-1).

Na de Tweede Wereldoorlog speelde AC Monza nog altijd in de Serie C. In 1951 wist men voor het eerst te promoveren naar de Serie B. Het eerste seizoen stond vooral in het teken van lijfsbehoud, maar in 1953 wist men door te stoten naar de vierde plaats. De club fuseerde in 1955 met GS Simmenthal, waardoor het team enige tijd bekend stond als AC Simmenthal-Monza. Deze samenwerking hield uiteindelijk negen jaar stand.

Als AC Monza beleefde de club een pittige periode. Dit leidde in 1966 na vijftien seizoenen tot degradatie uit de Serie B, maar al binnen een seizoen keerde men terug op het tweede niveau. De cruciale play-offwedstrijd tegen Como 1907 eindigde in een overwinning. Als Serie B-club wist Monza in 1970 een gooi te doen naar de strijd om promotie naar de Serie A, maar in 1973 volgde daarentegen een nieuwe degradatie naar de Serie C.

Serie A-debuut blijft uit

In 1976 kraaide AC Monza dubbel victorie. Niet alleen dwong de club een terugkeer in de Serie B af, maar men won daarnaast de Anglo-Italian Cup. Het daaropvolgende seizoen stond andermaal in het teken van promotie. De promovendus deed tot de laatste speelronde mee om een Serie A-ticket, maar een 2-1 nederlaag bij Modena dwarsboomde dit succes. Men eindigde hierdoor als vijfde, op één punt van de gepromoveerde clubs Pescara en Atalanta Bergamo.

AC Monza probeerde aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig alsnog een Serie A-status te bemachtigen. Meermaals zat de club er dicht tegenaan, maar daadwerkelijk succes bleef uit. In plaats daarvan daalden de Brianzoli in 1981 andermaal af naar de Serie B. Het team switchte in de daaropvolgende twee decennia meermaals tussen de tweede en derde divisie van Italië, totdat men in 2003 afdaalde naar de Serie C2 (vierde niveau).

In maart 1997 werd AC Monza de satellietclub van de Italiaanse topclub AC Milan. De club kreeg de beschikking over een aantal getalenteerde spelers van de Rossoneri. De innige samenwerking met Adriano Galliani, de bestuurder van de Milanese club, wekte argwaan bij de fans. Onder druk van de Monza-aanhang stapte voorzitter Valentino Giambelli in april 1999 op, waarna de banden met Milaan werden verbroken. Grote instabiliteit was hiervan het gevolg. Op 31 december 2003 werd de club omwille van financiële problemen zelfs afgesloten van water en gas.

Opkomst Berlusconi na zwarte jaren

Op 18 maart 2004 werd het faillissement van AC Monza een feit. Nog datzelfde jaar besloot Gian Battista Begnini een nieuwe club op te richten onder de naam AC Monza Brianza 1912. In het eerste seizoen na de heroprichting wist de club meteen promotie naar de Serie C1 af te dwingen. Het team maakte zowel in 2006 als 2007 kans op een Serie B-status, maar respectievelijk Genoa en Pisa gingen er uiteindelijk met de promotie vandoor.

Begnini verkocht AC Monza medio 2009 aan PaSport, het bedrijf van voormalig Oranje-international Clarence Seedorf. De Nederlander wist de club uit Lombardije niet op het juiste spoor te krijgen. In 2012 degradeerde men andermaal naar de Serie B, met nieuwe financiële problemen tot gevolg. De nieuwe voorzitter, Dennis Bingham, zorgde meteen voor opschudding door de salarissen van de spelers niet te betalen. Dit leidde in mei 2015 tot een nieuw faillissement.

Als SSD Monza 1912 maakte de voetbalclub een nieuwe doorstart in de Serie D. In september 2018 werd de club, inmiddels actief op het derde niveau, overgenomen door het voormalig Milan-duo Silvio Berlusconi en de in Monza geboren Galliani. Onder leiding van de voormalig premier van Italië wisten de Brianzoli binnen vier seizoenen op te schuiven van de Serie B naar de Serie A. In de play-offs van de Serie B klopte men in 2022 Pisa over twee duels (6-4).

Silvio Berlusconi (AC Milan en AC Monza)
Silvio Berlusconi, de redder van AC Monza (Pro Shots)

Serie A-debuut

AC Monza debuteerde op 13 augustus 2022 met een thuisnederlaag tegen Torino (1-2). In de eerste vijf wedstrijden wist men geen enkel punt te sprokkelen, maar op 11 september schreef men geschiedenis door Lecce op 1-1 te houden. Een week later stuntte men door het grote Juventus met 1-0 te verslaan. Deze overwinning zorgde voor veel vertrouwen in de selectie. Monza wist tijdens het seizoen 2022-2023 zelfs op te klimmen naar de elfde plaats in de Serie A.

In de zomer van 2023 overleed Berlusconi op 86-jarige leeftijd.

Rivaliteit

Como 1907 is de aartsrivaal van AC Monza. In juni 1967 wist men de rivaal met 1-0 te verslaan in de beslissende play-offwedstrijd, waarna de rivaliteit in de daaropvolgende decennia is toegenomen. Ook Pro Sesto en Pisa SC maken extra sentiment los.


Europees voetbal

AC Monza heeft in de jaren zestig en zeventig Europese ervaring opgedaan in de Alpen-Cup en de Ango-Italian Cup. De Italiaanse formatie wist laatstgenoemde beker in 1976 zelfs te winnen door Wimbledon FC in de finale met 1-0 te verslaan. Het team was daarentegen nog nooit actief in een Europees hoofdtoernooi.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van AC Monza gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Chedric Seedorf2009-2011
Stefano Seedorf2009-2011
Barry Tjeertes2010
Sander Westerveld2009-2011

Het stadion

Het Stadio Brianteo, vanwege commerciële redenen ook wel het U-Power Stadium genoemd, is sinds 1988 de thuisbasis van AC Monza. De opvolger van het Stadio Gino Alfonso Sada biedt momenteel plaats aan 18.568 toeschouwers. Het stadion werd in augustus 1988 geopend met een Coppa Italia-overwinning op AS Roma (2-1).

Niet alleen AC Monza en andere voetbalteams, waaronder de vrouwen van AC Milan, hebben gebruik gemaakt van het Stadio Brianteo. In 1992 stond zowel Michael Jackson als Elton John hier op het podium.


Veelgestelde vragen over AC Monza

Wanneer is AC Monza opgericht?

Op 1 september 1912. In 2004 en 2015 vond er een heroprichting plaats.

Wat is het adres van het Stadio Brianteo?

Stadio Brianteo
Via Franco Tognini, 4, 20900 Monza MB
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Brianteo?

18.568 plaatsen

Wat is de website van AC Monza?

Klik hier om AC Monza online te bezoeken

Waar kan ik AC Monza vinden op sociale media?

AC Monza is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 26 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie