Cremonese

Cremona

Prijzenkast

3x Serie C

1x Serie C1

Het laatste nieuws over Cremonese

Cremonese is een Italiaanse voetbalclub uit Cremona. Thuiswedstrijden van de Grigiorosi worden afgewerkt in het Stadio Giovanni Zini.

  • Cremonese werd in 1903 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stadio Giovanni Zini
  • De bijnaam van de club luidt ‘Grigiorosi’
  • In lagere divisies van Italië behaalde het team enkele titels

Dromen van vast Serie A-verblijf

Cremonese werd opgericht op 24 maart 1903. Een vriendengroep uit Cremona was daarvoor verantwoordelijk. Aanvankelijk was het de bedoeling om een multisportclub te ontwikkelen, maar vanaf 1910 nam het voetbal de overhand. Drie jaar later volgde de aanmelding bij de Italiaanse voetbalbond (FIGC) en mocht het team zich meten in de Campionato di Promozione. Ondanks een valse start, een 5-1 nederlaag tegen Varese, wist Cremonese in het debuutseizoen meteen te promoveren.

In diezelfde periode introduceerde Cremonese de hedendaagse clubkleuren: grijs-rood. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de complete selectie naar het oorlogsfront gestuurd. Ook de populaire doelman Giovanni Zini, die overleed aan een infectie. Het nieuwe stadion uit 1919 werd naar hem vernoemd. Na het beëindigen van de oorlog kreeg clubpresident Ferdinando Arcari de opdracht om opnieuw een competitief team op te bouwen. In 1919 won men meteen de Coppa delle Province Lombarde ten koste van Chiasso (7-0).

Debuut in Serie A

In 1929 ging de Italiaanse Serie A van start. Cremonese behoorde tot de eerste achttien deelnemers, maar wist niet te overtuigen en eindigde stijf onderaan. Samen met Calcio Padova degradeerde de club uit de hoogste divisie van Italië. In de vijf daaropvolgende seizoenen speelde men in de Serie B, totdat men in 1935 naar de Serie C degradeerde. In de play-offwedstrijden tegen Foggia ging Cremonese onderuit (1-1, 0-1). Met vooral talenten wist men daarentegen binnen één seizoen terug te keren.

Cremonese eindigde in 1937 op een fraaie vijfde plaats in de Serie B. Het daaropvolgende seizoen verliep daarentegen dramatisch, onder meer door een reeks van 693 minuten zonder doelpunt. Opnieuw daalden de Grigiorosi af naar het derde niveau van Italië. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg men een opgelegde kans om terug te keren op Serie A-niveau, maar in de play-offs van de Serie B-C verloor men van Alessandria. In plaats daarvan daalde Cremonese in de jaren vijftig af naar een bedenkelijk niveau.

Fans van Cremonese
Fans van Cremonese tonen hun clubliefde (Pro Shots)

Serie A-rentree na zware decennia

Tussen 1954 en 1977 speelde Cremonese hoofdzakelijk in de Serie C. In dat laatstgenoemde jaar wist de club als kampioen te promoveren naar de Serie B, maar op het tweede niveau wisten de manschappen uit Cremona het maar één seizoen vol te houden. Het team eindigde op één punt achterstand van Pistoiese en Rimini, die zich wel handhaafden. Cremonese kwam terecht in de Serie C1, waar men langzaam maar zeker weer omhoog wist te krabbelen.

Na de Serie C1-promotie van 1980 wist Cremonese vier jaar later zelfs te promoveren naar de Italiaanse Serie A. Met vijftien punten degradeerde de club opnieuw roemloos. De promoties van 1989 en 1991 werden eveneens opgevolgd door een razendsnelle afdaling uit de hoogste klasse, maar de Grigiorosi weigerden de moed op te geven. De promotie van 1993 werd voor het eerst beloond middels lijfsbehoud (tiende). Ook in 1995 eindigde men in de middenmoot, waarna een jaar later toch weer degradatie volgde.

Stevig verval

Cremonese, de winnaar van de Anglo-Italian Cup in 1993, viel aan het einde van de jaren negentig ver terug. De club degradeerde zowel in 1997 (uit de Serie B), 1999 (idem dito) en 2000 (uit Serie C1). Aan het begin van de 21ste eeuw draaide het team voor geen meter. Cremonese toonde herstel met twee kampioenschappen op rij, maar in 2006 daalde men wederom af naar de Serie C1 door als 21ste te eindigen op het tweede niveau.

Tussen 2006 en 2017 speelde Cremonese onafgebroken in de Serie C1. De club uit Cremona maakte meermaals aanspraak op promotie naar het tweede niveau, maar het kampioenschap van 2017 bleek nodig om een terugkeer in de Serie B te realiseren. De eerste seizoenen na deze seizoenen stonden vooral in het teken van lijfsbehoud. Cremonese wist vier seizoenen op rij de middenmoot te bereiken, waarna men in het seizoen 2021-2022 voor een stunt zorgde. Als runner-up achter Lecce promoveerde de club voor het eerst sinds 1996 naar de Serie A.

Cyriel Dessers (Cremonese)
Cyriel Dessers in het shirt van Cremonese (Pro Shots)

Degradatie met Dessers

Cremonese verraste in de zomer van 2022 met het aantrekken van Cyriel Dessers. De spits schoot Feyenoord eerder dat jaar nog naar de finale van de Conference League, maar zijn komst sorteerde niet het gewenste effect. Een negentiende plaats op de ranglijst betekende al na één seizoen een terugkeer naar de Serie B. Dessers vertrok medio 2023 alweer naar het Schotse Rangers FC.

Rivaliteit

Cremonese ziet Piacenza als de aartsrivaal. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Derby del Po. Er is daarnaast sprake van rivaliteit met Brescia en Mantova FC.


Nederlandse invloed

Welgeteld één Nederlander heeft het shirt van Cremonese gedragen. Reda Boultam maakte in 2018 vanuit de jeugdopleiding van Ajax de overstap naar de club uit Noord-Italië.


Het stadion

Het Stadio Giovanni Zini is sinds 1919 de thuisbasis van Cremonese. Het stadion werd destijds geopend onder de naam Campo Inglese, verwijzend naar de Engelse soldaten die er in de Eerste Wereldoorlog waren gestationeerd. In de beginperiode bedroeg de capaciteit amper vijfhonderd plaatsen, maar in de loop der jaren is er een echt stadion ontstaan. Tegenwoordig bedraagt de capaciteit 16.003 plaatsen.

De huidige stadionnaam naam verwijst naar doelman Giovanni Zini, die in de Eerste Wereldoorlog om het leven kwam. Het onderkomen van Cremonese is eveneens gebruikt voor de return van de Coppa Italia-finale van 1989 en verschillende rugbywedstrijden.


Veelgestelde vragen over Cremonese

Wanneer is Cremonese opgericht?

Op 24 maart 1903

Wat is het adres van het Stadio Giovanni Zini?

Stadio Giovanni Zini
Via Persico, 19, 26100 Cremona CR
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Giovanni Zini?

16.003 plaatsen

Wat is de website van Cremonese?

Klik hier om Cremonese online te bezoeken

Waar kan ik Cremonese vinden op sociale media?

Cremonese is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 27 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie