Dessers en Lammers: van topspitsen tot kelderaanvallers in de Serie A

Foto: Dessers en Lammers: van topspitsen tot kelderaanvallers in de Serie A

Aan Cyril Dessers denkt men bij Feyenoord gezien zijn vele doelpunten met een glimlach terug, terwijl Sam Lammers nog altijd als één van de grote talenten van PSV wordt gezien. Tegenwoordig bivakkeert het duo bij de twee belangrijkste degradatiekandidaten van de Serie A: Cremonese en Sampdoria.

Ging hij nou wel of niet bij Feyenoord blijven? Cyril Dessers (28), Belg maar ook international voor Nigeria met een dubbel paspoort, groeide in De Kuip uit tot publiekslieveling. Omdat hij vaak op de juiste plaats stond in vijandelijke strafschopgebieden en daardoor de Rotterdamse club aan behoorlijke wat punten wist te helpen. Dessers was enige tijd hot.

Cremona

Toch besloot de Feyenoord-top hem niet te gaan vastleggen, simpelweg omdat de transfersom die eigenaar Racing Genk voor hem vroeg veel en veel te hoog was. De sympathieke goalgetter besloot daarop om naar Italië te verkassen, naar Cremona om precies te zijn. Een stad in de regio Lombardije met dik 72.000 inwoners.

Om te gaan spelen in één van de sterkste competities van de wereld. Dessers ging met Cremonese meteen vanaf het begin van de competitie de strijd aan tegen het overleven, tegen het spook dat degradatie heet. De voormalig spits van Feyenoord mocht tot nu toe in 25 wedstrijden speelminuten maken.

Handhaving

Daarin wist de aanvaller zes keer het net te laten bollen in de Italiaanse stadions en twee assists te geven waardoor medespelers konden scoren. Vooralsnog ziet het er echter niet naar uit dat de Cremonezen zich zullen gaan handhaven, want de club bivakkeert op dit moment op de voorlaatste plaats, met een achterstand van acht punten op het ‘veilige’ Spezia, in de Serie A.

Sam Lammers zetelt eveneens al enige tijd in deze Europese topcompetitie. De aanvaller, met zijn 25 een stukje jonger dan collega Dessers, streek na omzwervingen via Eintracht Frankfurt, Atalanta Bergamo en FC Empoli dit seizoen op huurbasis neer bij Sampdoria in Genua. Eens een hele grote club die met vedette Ruud Gullit in de gelederen midden jaren negentig de Italiaanse beker won.

PSV

Samp, met al sinds jaar en dag het karakteristieke blauw met wit, zwart en rode tenue, heeft nu een ploeg waarin Sam Lammers, die de jeugdopleiding van PSV doorliep en ook nog minuten in de hoofdmacht maakte voordat hij in 2020 naar het buitenland verkaste, zich verder kan ontwikkelen. Zijn prestaties zijn tot nu toe echter nog niet helemaal top.

De geboren Tilburger mocht dit seizoen in 27 wedstrijden opdraven, waarin hij tot twee doelpunten kwam. Ook wist hij twee voorzetten te geven die tot goals hebben geleid. Tot zover de goede feitjes, want Sampdoria presteert in de huidige competitiejaargang zeer bedroevend. De formatie van frontman Lammers bungelt als slotlicht helemaal onderaan de Serie A.

Vechten om sportief het hoofd boven water te houden op het hoogste voetbalniveau ergens op de wereld. Cyril Dessers en Sam Lammers is het weleens beter gegaan, bijvoorbeeld in Rotterdam en Eindhoven. Voetbalreizigers zijn het, die een stootje kunnen verdragen. Degradatie naar de Serie B lijkt voor hun beider werkgevers niet te voorkomen, maar dat wil niet zeggen dat hun loopbaan daarmee een knauw heeft opgelopen.

Het profvoetballer zijn is immers een beroep van, letterlijk en figuurlijk, vallen en opstaan. Zo ben je de held van velen, soms dreig je als speler in de vergetelheid te geraken. Belangrijk is dan: laat de voeten spreken. Dát zal het duo Lammers en Dessers ook weten.

Moet Sam Lammers een stapje hogerop maken?

  • Ja
  • Nee
138+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie