Sampdoria

Genua

Prijzenkast Sampdoria

serie-a-logo

1x landskampioen

4x Coppa Italia

1x Serie B

1x Europacup II

Het laatste nieuws over Sampdoria

Sampdoria is een Italiaanse voetbalclub uit Genua. Thuiswedstrijden van de Blucerchiati worden afgewerkt in het Stadio Luigi Ferraris, dat men deelt met aartsrivaal Genoa.

  • Sampdoria werd in 1946 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Luigi Ferraris
  • De bijnaam van de club luidt ‘Blucerchiati’
  • Sampdoria werd één keer kampioen van Italië
  • Ook de Europacup II prijkt op de erelijst

Sampdoria in nationaal clubverband

Sampdoria werd op 1 augustus 1946 opgericht middels een fusie tussen SG Andrea Doria (1895) en SG Sampierdarena (1899). Beide clubs uit Genua bereikten meermaals de eindronde van het Italiaanse kampioenschap, maar behaalden geen klinkende successen. De fusieclub koos voor het Stadio Luigi Ferraris voor het afwerken van de thuiswedstrijden. Men moest dit stadion wel delen met Genoa, dat uitgroeide tot aartsrivaal.

Het thuistenue van Sampdoria bestaat uit een blauw shirt met wit-rood-zwart-witte baan. In september 1980 introduceerde de voetbalclub een nieuw logo. In dit embleem komt niet alleen de baan uit het thuisshirt terug, maar ook een zogeheten Baciccia. Deze Ligurische visser is overigens gebaseerd op een stripverhaal van niemand minder dan Donald Duck.

Fans van Sampdoria
Sampdoria-fans tonen hun clubliefde (Pro Shots)

Langdurig in de Serie A

Na de fusie van 1946 begon Sampdoria in de Serie A. Adriano Bassetto maakte het eerste officiële doelpunt voor de club uit Genua, maar dat weerhield tegenstander AS Roma niet van een overwinning (3-1). Een week later besliste Giuseppe Baldini de thuiswedstrijd tegen Fiorentina in eigen voordeel: 1-0. In het seizoen 1946-1947 wist men eveneens een overwinning binnen te slepen op AC Milan, met een tiende plaats als resultaat. Twee jaar later behaalden de Blucerchiati een fraaie vijfde plaats.

Tussen de oprichting en 1966 speelde Sampdoria onafgebroken in de Serie A. In 1961 behaalde men de op dat moment hoogste klassering ooit door als vierde te eindigen. De volgende seizoenen verliepen aanzienlijk moeizamer, met degradatie als onvermijdelijke consequentie. Het team herstelde zich razendsnel door in 1967 de Serie B-titel binnen te slepen. Het tweede hoofdstuk in de hoogste klasse van Italië hield tien seizoenen stand.

Kampioen van Italië

Op één punt van kampioen Hellas Verona promoveerde Sampdoria in 1982 als runner-up naar de Serie A. Met tweemaal een zevende plaats beleefde men een uitstekende rentree. In de tweede helft van de jaren tachtig wist de club driemaal de Coppa Italia te winnen. Respectievelijk AC Milan (3-1), Torino (3-2) en Napoli (4-1) kregen klop in de Italiaanse bekerfinale. Dit resulteerde in het seizoen 1989-1990 behaalde Sampdoria een nieuw hoogtepunt door de Europacup II binnen te slepen.

Het absolute hoogtepunt bereikte Sampdoria in het jaar na de Europese triomf. In 1991 kroonde de club uit Genua zich tot landskampioen door in de titelstrijd af te rekenen met achtervolgers AC Milan en Internazionale (vijf punten verschil). Gianluca Vialli en Roberto Mancini behoorden dat seizoen tot de productiefste selectiespelers. Sampdoria maakte vervolgens opnieuw indruk buiten Italië, maar verloor de Europacup I-finale van 1992. Twee jaar later behaalde men alsnog een nieuwe hoofdprijs door de Coppa Italia-finale tegen AC Ancona te winnen (6-1).

Tijdens de jaren negentig versterkte Sampdoria zich met spelers als Ruud Gullit en Clarence Seedorf. In 1994 behaalde de club nog een derde plaats in de Serie A, maar in de volgende seizoenen ging het bergafwaarts met de prestaties. Dit leidde in het seizoen 1998-1999 zelfs tot een vrije val naar de Serie B. Na zeventien seizoenen moest men daardoor afscheid nemen van de Italiaanse elite.

Wisselvallige jaren

Sampdoria had vier seizoenen nodig om de Serie B te verlaten. In de hoogste divisie presteerde de club bijzonder wisselvallig. De Blucerchiati bereikten in 2010 een fraaie vierde plaats in de Serie A, waardoor men zich plaatste voor de voorrondes van de Champions League. Het mislopen van de groepsfase deed relatief weinig pijn, maar in de Serie A beleefde het team een desastreus seizoen. Dit leidde tot een fatale achttiende plaats op de ranglijst. Wederom werd Sampdoria teruggeworpen in de Italiaanse voetbalpiramide.

In het seizoen 2011-2012 eindigde Sampdoria als zesde in de Serie B. De club kwalificeerde zich daarmee ternauwernood voor de play-offs om promotie. In de halve finale rekende men af met Sassuolo, waarna in de finaleronde ook AS Varese 1910 moest buigen. Met een veertiende plaats wist men zich vervolgens te handhaven in de Serie A. Een mooi succes voor de mannen uit Genua, die ook in de volgende seizoenen niet in de problemen raakte. Sampdoria besloot het seizoen 2014-2015 zelfs als zevende.

Sam Lammers (Sampdoria)
Sam Lammers als speler van Sampdoria (Pro Shots)

In 2016, 2020 en 2022 keerden de zorgen terug bij Sampdoria door telkens als vijftiende te eindigen. Begin 2023 probeerde de club met het aantrekken van Bram Nuytinck en Sam Lammers om een nieuwe reddingspoging tot stand te brengen, maar ditmaal lukte het niet om weg te blijven van de gevarenzone. Gebukt door financiële problemen degradeerde het team na elf seizoenen opnieuw uit de Serie A. De hoop op een snelle terugkeer vervloog in 2024 door toedoen van Palermo, dat in de eerste ronde van de play-offs te sterk bleek.

Rivaliteit

Genoa is de aartsrivaal van Sampdoria. Beide clubs spelen weliswaar in het Stadio Luigi Ferraris, maar vergelijkbaar met de clubs uit Milaan en Rome levert dat geen vriendschap op. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby della Lanterna.


Sampdoria in Europees clubverband

Sampdoria debuteerde in 1961 op het Europese strijdtoneel door deel te nemen aan de Mitropacup. In het daaropvolgende seizoen mocht de club deelnemen aan de Jaarbeursstedenbeker, maar het Hongaarse Ferencvárosi TC beëindigde het avontuur al in de achtste finale (1-0 thuis, 6-0 uit). Het team keerde pas in het seizoen 1985-1986 terug voor een deelname aan de Europacup II. Opnieuw bleek de achtste finale het eindstation door toedoen van Benfica.

Het seizoen 1988-1989 betekende de Europese doorbraak van Sampdoria. De Blucerchiati bereikten de Europacup II-finale door clubs als Dinamo Boekarest en KV Mechelen uit te schakelen. In Bern moest men buigen voor het FC Barcelona van trainer Johan Cruijff (0-2), maar een jaar later nam men sportieve revanche. Ten koste van het Belgische Anderlecht veroverde men de Europacup II. In de verlenging maakte Gianluca Vialli het verschil met twee doelpunten.

Genekt door Ronald Koeman

Sampdoria speelde in het seizoen 1991-1992 opnieuw een Europese finale tegen FC Barcelona. In de finale van de Europacup I wist men er een verlenging uit te slepen, maar opnieuw trok de formatie van Cruijff aan het langste eind. Ronald Koeman maakte met een snoeiharde vrije trap het verschil voor de Catalanen. Een forse domper voor de Italianen, die in het seizoen 1994-1995 een nieuwe Europacup II-finale misliepen. Arsenal toonde zich het meest koelbloedig in de strafschoppenserie.

De prestaties van Sampdoria buiten Italië zijn minimaal te noemen in de 21ste eeuw. Men mocht een aantal keer deelnemen aan de UEFA Cup en de Europa League, maar Europese overwintering bleek een te grote missie.

Balans tegen Nederlandse clubs

In het seizoen 2010-2011 troffen PSV en Sampdoria elkaar in de groepsfase van het Europa League-toernooi. De Italianen behaalden in september 2010 een punt in Eindhoven (1-1), maar in eigen huis verloor men met 1-2. Ola Toivonen maakte in die wedstrijd het verschil met twee doelpunten.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Sampdoria gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Ruud Gullit1993-1995
Mohamed Ihattaren2021
Sam Lammers2023
Melle Meulensteen2024-heden
Bram Nuytinck2023
Clarence Seedorf1995-1996

Het stadion van Sampdoria

Het Stadio Luigi Ferraris is sinds 1946 de thuisbasis van Sampdoria. De club trad daarmee in de voetsporen van aartsrivaal Genoa, dat al sinds 1911 gebruik maakte van dit stadion. Men deelt dit bouwwerk sindsdien. De huidige capaciteit bedraagt 36.536 plaatsen.

Het stadion is vernoemd naar Luigi Ferraris. De voormalig Genoa-aanvoerder is een Italiaanse held uit de Eerste Wereldoorlog. Het onderkomen van de club fungeerde zowel in 1934 als 1990 als decor voor een aantal WK-wedstrijden.


Veelgestelde vragen over Sampdoria

Wanneer is Sampdoria opgericht?

Op 1 augustus 1946

Wat is het adres van het Stadio Luigi Ferraris?

Stadio Luigi Ferraris
Via Giovanni de Prà, 1, 16139 Genua GE
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Luigi Ferraris?

36.536 plaatsen

Wat is de website van Sampdoria?

Klik hier om Sampdoria online te bezoeken

Waar kan ik Sampdoria vinden op sociale media?

Sampdoria is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 25 juli 2024

Populaire spelers Sampdoria

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie