De laatst overgebleven Romein in Nijmegen speelt bij NEC

Foto: De laatst overgebleven Romein in Nijmegen speelt bij NEC

De Romeinen vertrokken rond het jaar 400 uit Nijmegen, maar als je Bram Nuytinck dit seizoen aan het werk ziet, lijkt het alsof ze één soldaat hebben achtergelaten. De 33-jarige verdediger vecht met alles wat hij heeft zijn duels uit om NEC naar Europees voetbal te leiden. Het is het gedroomde scenario sinds zijn terugkeer afgelopen zomer, nadat Nuytinck in het buitenland ook al dromen waarmaakte.

Interview Bram Nuytinck, verdediger van NEC Nijmegen

Voor Nuytink is het geen probleem om de vergelijking met de Romeinen te begrijpen. Opgegroeid onder de rook van Nijmegen kent hij de geschiedenis van de stad als belangrijk handelspunt voor het Romeinse Rijk. Als talent uit de jeugdopleiding van NEC vocht Nuytinck zichzelf omhoog om de oudste stad van Nederland te mogen verdedigen. “Dat zijn mooie vergelijkingen. Als iemand die vergelijking wil maken, dan vind ik dat heel mooi”, lacht de hoofdpersoon als SoccerNews de analogie aan hem voorlegt.

Een andere vergelijking wimpelde Nuytinck nederig af, want met zijn ervaring in Italië, intellectuele achtergrond en duelkracht kun je je ook indenken dat Giorgio Chiellini in De Goffert is neergestreken. De oud-verdediger van Juventus studeerde tijdens zijn carrière af aan de universiteit. Nuytinck volgde een bacheloropleiding Management Economie en Recht en zijn vader is hoogleraar. Maar daar houdt deze vergelijking volgens hem op. “Chiellini heeft zijn universitaire opleiding afgemaakt. Ik niet. Ik ga mijzelf niet met hem vergelijken. Hij is één van de grootste verdedigers ter wereld. In Italië is hij een held. Voor mij ook.”

Gedurende zijn zes seizoenen bij Udinese stond Nuytinck meerdere keren tegenover het Juventus van Chiellini, maar op het veld kwamen ze elkaar niet veel tegen. “We kwamen niet vaak in duel. Ik stond vaker tegenover Álvaro Morata en Paulo Dybala. Andere topspelers.” Het waren mooie ervaringen voor de verdediger, die genoot van zijn jaren in de Serie A. “Dat was een droom die uitkwam. Het is een hele mooie competitie voor verdedigers. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en veel geleerd.”

Ook bij Anderlecht, zijn eerste club in het buitenland, vinkte Nuytinck zijn doelen af. “Daar speelden we bijna elk jaar Champions League of Europa League. Dat was vroeger een andere droom van mij. Des te mooier is het om na al die ervaringen terug te komen naar Nederland en NEC. We doen het goed met het team en daar ben ik heel blij mee.”

Bekerfinale

Het gaat dit seizoen zo goed in Nijmegen dat Europees voetbal met NEC ook een realistisch doel is geworden. De zesde plaats op de ranglijst en deelname aan de bekerfinale geven dubbele kansen. “We weten dat het heel moeilijk wordt tegen Feyenoord, maar er liggen ook kansen. Je speelt een finale om te winnen. Daar gaan wij absoluut voor.” Toch heeft de tegenstander een voordeel met de thuiswedstrijd in De Kuip. “Feyenoord is gewoon een hele goede ploeg. We moeten eerlijk zijn en zeggen dat zij de favoriet zijn. Maar wij spelen ook goed voetbal. In de bekerfinale kan alles gebeuren. Onze fans zullen met ons meereizen en ons steunen.”

Het zou een mooi slotstuk van zijn carrière zijn. Maar hoewel Nuytinck dit seizoen wat liesklachten had, denkt hij nog niet aan stoppen. “Ik voel me echt nog heel goed, dus de kans bestaat dat ik nog heel lang doorga.” Net als Chiellini deed.

De Nederlandse CHIELLINI of de laatste ROMEIN in Nijmegen? | SN Mixed Zone

Wie wint de bekerfinale?

  • NEC Nijmegen
  • Feyenoord
208+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie