Bram Nuytinck

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Bram Nuytinck

Bram Nuytinck is een centrale verdediger uit Nederland. Na een buitenlands verblijf keerde hij in de zomer van 2023 terug op het oude nest bij NEC.

  • Nuytinck speelt momenteel voor NEC
  • De verdediger kwam eerder uit voor Anderlecht, Udinese en Sampdoria
  • Met Anderlecht won hij drie landstitels
  • Nuytinck is een voormalig Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière

Nuytinck werd op 4 mei 1990 ter wereld gebracht in het Gelderse Malden. In zijn geboortedorp zette de verdediger op achtjarige leeftijd diens eerste stappen op het voetbalveld bij amateurclub SV Juliana ’31. Hij werd ontdekt door talentscouts van NEC, waar hij in 2001 werd toegevoegd aan de jeugdopleiding. Nuytinck doorliep het volledige traject in Nijmegen.

Doorbraak bij NEC

Onder leiding van Wiljan Vloet debuteerde Nuytinck op 23 december 2009 in de hoofdmacht van NEC, dat in de KNVB Beker met 0-2 zegevierde ten koste van FC Groningen. Zijn Eredivisie-debuut volgde op 30 januari 2010 in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (1-0). De verdediger wist een basisplaats te veroveren in Nijmegen, waar hij op 12 februari zijn eerste twee doelpunten produceerde in de wedstrijd tegen NAC Breda (4-2). Nuytinck speelde ondanks een rode kaart in Utrecht veertien officiële duels in het seizoen 2009-2010.

In de seizoenen 2010-2011 (32 wedstrijden) en 2011-2012 (dertig wedstrijden) werd Nuytinck een vaste waarde in het tenue van NEC. In 2012 kwam de eerste belangstelling vanuit binnen- en buitenland op gang. Aanvankelijk besloot hij de Nijmeegse club trouw te blijven, maar na de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-3 nederlaag) vertrok de sterkhouder alsnog naar het buitenland. Hij ondertekende een vierjarig contract bij Anderlecht.

Kampioen met Anderlecht

Nuytinck streek vlak voor de zomerse transferdeadline van 2012 neer bij NEC. Zijn debuut voor Anderlecht maakte hij op 15 september tegen Lierse SK (1-1), waar de verdediger drie dagen later ook voor het eerst in de Champions League mocht opdraven tegen AC Milan (0-0). In het seizoen 2012-2013 speelde hij meteen 43 officiële wedstrijden voor Paars-Wit, dat onder leiding van trainer John van den Brom het kampioenschap van België veroverde.

Onder Van den Brom bleef Nuytinck in het seizoen 2013-2014 basisspeler bij Anderlecht. Hij speelde dat seizoen 31 wedstrijden in alle competities, maar na het ontslag van Van den Brom in maart 2014 veranderde zijn perspectief in Brussel. Nuytinck herstelde zich in de zomer door zijn basisplaats te heroveren, tot een teenblessure hem maandenlang buitenspel zette. De verdediger speelde in zijn derde contractjaar maar vijftien officiële wedstrijden in Anderlecht-tenue.

Nuytinck moest in het seizoen 2015-2016 zijn basisplaats zien te heroveren. Dat slaagde na de winterstop, waardoor hij tot de zomer van 2017 een vaste waarde bleef. In deze periode liep de teller op naar 157 officiële wedstrijden (vijf doelpunten). Na 2013 en 2014 werd Nuytinck in zijn vijfde seizoen opnieuw landskampioen met de Belgische topclub. Ook won hij er twee Supercups.

Sterkhouder van Udinese

Voor zo’n drie miljoen euro maakte Nuytinck in de zomer van 2017 de overstap van Anderlecht naar Udinese. De verdediger maakte op 12 augustus zijn debuut in de Coppa Italia-wedstrijd tegen Frosinone (3-2 overwinning). Acht dagen later maakte hij zijn eerste Serie A-minuten in de thuiswedstrijd tegen Chievo Verona, dat met een 1-2 overwinning van het veld stapte. Op 27 augustus bleek ook SPAL 2013 te sterk voor Udinese, hoewel Nuytinck nog wel een comeback inluidde met de aansluitingstreffer.

Udinese herstelde zich van de zwakke competitiestart door als dertiende te eindigen in de Serie A. Nuytinck groeide uit tot een belangrijke schakel namens de Italiaanse club, waar hij zelfs enige tijd de aanvoerdersband droeg. Tot de zomer van 2022 bleef hij een vaste waarde in het elftal. In het seizoen 2022-2023 liep de teller nog wel op naar 143 officiële wedstrijden (drie doelpunten).

Degradatie met Sampdoria

Nuytinck maakte in januari 2023 na 5,5 jaar de overstap naar competitiegenoot Sampdoria. Beide partijen kwamen een contract overeen voor de rest van het seizoen en een optie voor een langer verblijf, mits de club zich zou handhaven in de Serie A. De Nederlander speelde negentien officiële duels voor de club uit Genua, maar kon niet voorkomen dat het team afdaalde naar de Serie B. Van een langer verblijf was dan ook geen sprake.

(Pro Shots)

Terugkeer bij NEC

In juni 2023 kondigde Nuytinck een terugkeer naar NEC aan. De inmiddels geroutineerde verdediger maakte zijn rentree op 13 augustus in de doelpuntrijke thuiswedstrijd tegen Excelsior (3-4). Hij veroverde meteen weer een basisplaats in Nijmegen en droeg bij afwezigheid van Lasse Schöne zelfs een aantal wedstrijden de aanvoerdersband.


Interlandcarrière

Nuytinck debuteerde op 2 september 2010 in het shirt van Jong Oranje, dat in de EK-kwalificatiefase met 2-1 werd gevloerd door Spanje. Met het Onder 21-team van Nederland bereikte hij het EK van 2013. In een groep met Duitsland, Spanje en Rusland overleefde het team de groepsfase, maar door een knieblessure speelde hij alleen mee tegen de Spanjaarden (0-3 nederlaag). In de halve finale werd Jong Oranje uitgeschakeld door de leeftijdsgenoten van Italië.

Voor het Nederlands elftal speelde Nuytinck nooit een interland. In 2017 vertelde hij aan ELF Voetbal: “Louis van Gaal is me een keer in mijn Anderlecht-periode komen bekijken. Hij schaalde de Nederlandse competitie hoger in dan de Belgische. Daardoor gaf hij verdediger uit de Eredivisie met dezelfde kwaliteiten altijd de voorkeur. Prima, dat kan. Daarna heb ik nooit meer iets vernomen.”

Laatste update: 4 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie