Udinese

Udine

Prijzenkast

3x Serie B

3x Serie C

Het laatste nieuws over Udinese

Udinese is een Serie A-club uit de Noord-Italiaanse stad Udine. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Friuli (ruim 25.000 plaatsen).

  • Udinese werd in 1896 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Friuli
  • De bijnaam van de club luidt ‘I Bianconeri’
  • Udinese eindigde in 1955 als tweede in de Serie A
  • In lagere divisies werden titels behaald

Sinds 1995 actief in de Serie A

Udinese werd in 1896 opgericht als onderdeel van Società Udinese di Ginnastica. In 1929, na decennialang op lagere niveaus te hebben gespeeld, debuteerde de club in de Serie B. Bijna twintig jaar later (1948) degradeerde Udinese naar de Serie B, maar dankzij twee opeenvolgende promoties beleefde het team in 1950 een primeur door te promoveren naar de Serie A.

Udinese eindigde in 1955 als tweede in de Serie A, maar door het overtreden van de regels werd de club verbannen naar de Serie B. Als kampioen van de Serie B promoveerde het team meteen weer naar de hoogste divisie. Udinese eindigde het daaropvolgende seizoen als vierde, maar daarna trad het sportieve verval in. In 1962 degradeerde de club op sportieve gronden om daarna in een vrije val te raken richting de Serie C.

Pas in 1978 lukte het Udinese om de Serie C te verlaten. Een jaar later werd de club ook kampioen in de Serie B, waardoor het in de jaren tachtig een nieuwe kans kreeg op Serie A-niveau. Udinese degradeerde in de jaren tachtig en negentig in totaal nog drie keer, maar steevast keerde I Bianconeri binnen twee jaar terug in de hoogste divisie. Sinds de promotie van 1995 is het onafgebroken actief in de Serie A, met derde plaatsen in 1998 en 2012 als hoogtepunten.


Europees voetbal

Udinese debuteerde als Mitropacup-deelnemer in een Europees clubtoernooi. In 2000 won de Italiaanse club de Intertoto Cup ten koste van Sigma Olomouc (6-4 over twee duels), maar in de hoofdtoernooien reikte het nooit verder dan de kwartfinales. Dat stadium werd ook maar één keer bereikt: in het seizoen 2008-2009 werd de weg naar de laatste vier geblokkeerd door toedoen van het Duitse Werder Bremen (4-6 over twee duels).


Bram Nuytinck als speler van Udinese

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telde de selectie van Udinese twee Nederlanders: Kingsley Ehizibue en Bram Nuytinck, maar laatstgenoemde vertrok halverwege. In het verleden droegen ook Jayden Braaf, Eli Louhenapessy, Thomas Ouwejan, Hidde ter Avest, Henry van der Vegt, Harald Wapenaar, Marvin Zeegelaar het shirt van de Italiaanse club.

Laatste update: 8 januari 2023

Populaire spelers Udinese

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie