Hidde ter Avest

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Hidde ter Avest

Hidde ter Avest is een Nederlandse verdediger. In januari 2021 verruilde hij het Italiaanse Udinese voor eredivisionist FC Utrecht.

  • Ter Avest speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De verdediger kwam eerder uit voor FC Twente en Udinese
  • Hij is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Ter Avest werd op 20 mei 1997 ter wereld gebracht in Wierden. In zijn geboorteplaats trapte de rechtspoot zijn voetbalcarrière af bij amateurclub SVZW Wierden. Op elfjarige leeftijd verdiende hij een kans in de jeugdopleiding van FC Twente, waar hij in verschillende teams als aanvoerder fungeerde. De verdediger werd in 2013 beloond met zijn eerste profcontract.

Debuut voor FC Twente

Op 22 augustus 2014 maakte Ter Avest zijn debuut in het betaald voetbal. Met Jong FC Twente mocht hij aantreden in de Eerste Divisie-wedstrijd tegen Almere City FC, dat dankzij een treffer van Jari Oosterwijk met 0-1 werd verslagen. Op 20 april 2015 maakte hij in de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax (1-0 overwinning) zijn eerste doelpunt als profvoetballer. Ter Avest was op dat moment reeds gedebuteerd voor de A-selectie van FC Twente, waar hij op 17 december 2014 mocht opdraven in de bekerwedstrijd tegen De Graafschap (2-4 overwinning).

Ter Avest maakte op 7 februari 2015 zijn Eredivisie-debuut voor FC Twente, dat in eigen huis met 1-3 verloor van Excelsior. In de daaropvolgende maanden werd hij de eerste rechtsback van de Tukkers. Met zijn team bereikte hij datzelfde jaar de halve finale van het bekertoernooi, maar PEC Zwolle blokkeerde de route naar zijn eerste prijs als profvoetballer (na strafschoppen). Ter Avest sloot het seizoen 2014-2015 af met twaalf officiële wedstrijden in de A-selectie.

Tot de zomer van 2018 speelde Ter Avest exact honderd officiële wedstrijden voor FC Twente, waarin hij driemaal wist te scoren. Zijn laatste maanden in dienst van de Enschedese club verliepen zeer teleurstellend. Een enkelbreuk beëindigde zijn seizoen voortijdig. Tijdens zijn afwezigheid degradeerde de club als hekkensluiter uit de Eredivisie.

Transfer naar Udinese

Na de degradatie van FC Twente liep Ter Avest uit zijn contract in Enschede. De verdediger besloot in te gaan op een aanbieding van Udinese, waar hij op 11 augustus 2018 zijn debuut maakte in de Coppa Italia-wedstrijd tegen Benevento (1-2 na verlenging). Zijn Serie A-debuut volgde op 28 oktober in de uitwedstrijd tegen Genoa (2-2). Ter Avest slaagde er niet in om een vaste waarde te worden bij Le Zebrette. In zijn debuutseizoen bleef hij steken op veertien wedstrijden in alle competities.

Ter Avest moest de start van het seizoen 2019-2020 missen door een knieblessure. De technische staf van Udinese deed dat seizoen desalniettemin 22 keer een beroep op de verdediger. Er leek sprake van een stijgende lijn dankzij een basisplaats in de eerste Serie A-wedstrijden van het seizoen 2020-2021, maar die hoop werd al snel de grond in geboord. In januari 2021 besloot de verdediger na 42 officiële wedstrijden afscheid te nemen van Italië.

Ter Avest (rechts) in duel met Gijs Smal van FC Twente (Pro Shots)

Eredivisie-rentree bij Utrecht

Met FC Utrecht vond Ter Avest begin 2021 een nieuwe werkgever. Op 16 januari 2021 debuteerde hij als rechtsback in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo, dat met 2-0 werd verslagen. Twee weken later maakte hij tegen PEC Zwolle (3-3) zijn eerste doelpunt voor de Domstedelingen. Ter Avest veroverde een vaste basisplaats en bereikte met zijn team de finaleronde van de play-offs om Europees voetbal. Het Feyenoord van trainer Dick Advocaat was hierin te sterk (2-0).

In 2022 en 2023 bereikte FC Utrecht opnieuw de play-offs met een Europees ticket als inzet. De Domstedelingen verloren hierin van respectievelijk Vitesse (finale) en Sparta Rotterdam (halve finale). Ter Avest bleef onder verschillende trainers een vaste waarde.


Interlandcarrière

Ter Avest was als jeugdinternational actief voor verschillende Nederlandse teams. Met de Onder 17-selectie reikte hij in 2014 tot de finale, maar ultiem succes bleef uit door de leeftijdsgenoten van Engeland (na strafschoppen). De verdediger speelde één interland voor Jong Oranje, op 24 maart 2017 tegen Jong Finland. Deze oefeninterland resulteerde in een 2-0 overwinning.

Laatste update: 26 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie