PAOK Saloniki

Thessaloniki

Prijzenkast PAOK Saloniki

4x landskampioen

8x bekerwinnaar

Het laatste nieuws over PAOK Saloniki

PAOK Saloniki is een Griekse voetbalclub uit Thessaloniki. De afkorting staat voor Panthessalonikeios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton. Thuiswedstrijden van Dikéfalos tou Vorá worden afgewerkt in het Toumbastadion.

  • PAOK Saloniki speelt in de Griekse Super League
  • Thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in het Toumbastadion
  • De bijnaam van de club luidt ‘Asprómavri’
  • PAOK Saloniki won vier landstitels en acht Griekse bekers
  • Verschillende Nederlanders waren er actief als speler of trainer

PAOK Saloniki in nationaal clubverband

In 1875 werd in Pera, een district in het Turkse Istanbul, de Hermes Sports Club opgericht door een Griekse gemeenschap. Door de Grieks-Turkse Oorlog (1919-1922) voelden inwoners van het voormalige Constantinopel zich genoodzaakt om te vluchten naar Griekenland. Zij besloten in 1926 een nieuwe omnisportvereniging uit de grond te stampen in Thessaloniki. Alle inwoners van de stad werden welkom geheten door PAOK, waar stadgenoot AEK Thessaloniki alleen vluchtelingen de ruimte bood.

Op 4 mei 1926 speelde PAOK Saloniki de eerste wedstrijd uit de clubgeschiedenis. In Thermaikos werd Megas Alexandros Thessaloniki in een vriendschappelijk onderonsje met 2-1 verslagen. In het seizoen 1926-1927 werd de formatie uit Thessaloniki ingedeeld op het tweede niveau van de Macedonia Football Clubs Association, de regionale voetbalbond. Als kampioen moest PAOK vier tegenstanders uit de hoogste divisie verslaan om te mogen promoveren en in die missie slaagde men voortreffelijk.

Successen op het hoogste niveau

PAOK Saloniki is na de promotie van 1927 uitgegroeid tot een vaste waarde op het hoogste niveau van Griekenland. Na de grootmachten Olympiakos Piraeus en Panathinaikos heeft geen club het langer volgehouden in de huidige Super League. Die clubs verdeelden dan ook het gros van de Griekse titels, waar AEK Athene er eveneens meer dan tien keer in is geslaagd om de landstitel binnen te slepen.

Huub Stevens
Huub Stevens was als trainer actief bij PAOK (Pro Shots)

In de Griekse titelstrijd is PAOK Saloniki maar zelden succesvol geweest. Alleen in 1976, 1985, 2019 en 2024 lukte het de manschappen uit Thessaloniki om de Super League in eigen voordeel te beslissen. In het Griekse bekertoernooi was PAOK aanzienlijk succesvoller met acht eindzeges (1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018, 2019 en 2021).

Rivaliteit

De aanhang van PAOK Saloniki staat bekend als bloedfanatiek. Met de supporters van OFI Kreta, Partizan Belgrado en CSKA Moskou onderhouden zij een goede relatie, maar de club telt ook nogal wat rivalen. Naast de stadsderby’s tegen Aris Saloniki en Iraklis staan ook de wedstrijden tegen Olympiakos Piraeus, Panathinaikos en AEK Athene vaak onder hoogspanning. Vooral de rivaliteit met Olympiakos mag als intens worden beschreven.

Wedstrijden tussen PAOK Saloniki en Olympiakos Piraeus zijn een garantie voor hoog oplopende spanning. De haat tegen de meest succesvolle club van Griekenland komt vooral voort uit het wantrouwen van de inwoners van Thessaloniki, die van mening zijn dat de Griekse staat Athene voortrekt.

Op 11 maart 2018 werd de clash tussen PAOK Saloniki en AEK Athene zelfs wereldnieuws. De scheidsrechter keurde een doelpunt van PAOK af vanwege buitenspel, waarna er chaos ontstond op het veld. Voorzitter Ivan Savvidis van PAOK betrad het speelveld en bedreigde de arbitrage met een pistool op zak. De wedstrijd werd gestaakt, waarna de latere landskampioen AEK een reglementaire 3-0 overwinning kreeg toebedeeld. Savvidis werd op zijn beurt voor drie jaar geschorst.


PAOK Saloniki in Europees clubverband

PAOK Saloniki debuteerde in het seizoen 1965-1966 op het Europese podium. In de Jaarbeursstedenbeker mocht de club aantreden tegen de Wiener Sport-Club, dat over twee wedstrijden veel te sterk bleek (2-7). Het team mocht in de daaropvolgende jaren vaker deelnemen aan dit toernooi, maar door toedoen van Club Luik (1967-1968) en Dinamo Boekarest (1970-1971) zat een langdurig traject er niet in.

In het seizoen 1972-1973 mocht PAOK Saloniki debuteren in de Europacup II. Tegen Rapid Wien bood de Griekse formatie prima tegenstand, maar op basis van uitdoelpunten werd vroege uitschakeling opnieuw een feit. Een jaar later had men het beter voor elkaar. PAOK wist zowel Legia Warschau als Olympique Lyon te elimineren, waardoor de kwartfinaleplaats een feit was. AC Milan bleek in die fase een maatje te groot (2-5).

PAOK Saloniki is nooit een hoogvlieger geweest in Europees verband. De club mocht meermaals een poging ondernemen om de Champions League te bereiken, maar faalde steevast in de kwalificatiefase. In zowel de Europa League als Conference League was PAOK succesvoller. In het laatstgenoemde toernooi bereikten de manschappen uit Thessaloniki in 2022 nog de kwartfinales, waarin Olympique Marseille te sterk bleek.

Balans tegen Nederlandse clubs

In Europees verband speelde PAOK Saloniki vooralsnog achttien wedstrijden tegen Nederlandse clubs. De balans valt ruimschoots uit in het voordeel van de Eredivisie-clubs. Slechts twee wedstrijden werden in Grieks voordeel beslist, waar de Nederlandse clubs acht keer te sterk bleken. De overige acht krachtmetingen eindigden onbeslist.

Zowel Ajax als PSV speelde zes onderlinge wedstrijden tegen PAOK Saloniki. De twee overwinningen werden geboekt ten koste van de Eindhovenaren, die de overige krachtmetingen in eigen voordeel beslisten. De Amsterdammers speelden daarentegen viermaal gelijk en noteerden twee overwinningen. Ook AZ (twee overwinningen) en sc Heerenveen (tweemaal gelijk) bleven ongeslagen tegen PAOK.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van PAOK Saloniki gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Diego Biseswar (2016-2023)Hedwiges Maduro (2014-2015)
Maurice van Ham (1995-1996)Garry Mendes Rodrigues
Danny Hoesen (2014)Frans van Rooij (1994-1995)
Ruud Knol (2007-2008)

PAOK stond ook meermaals onder leiding van een Nederlandse trainer. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Arie Haan (1994-1995 en 1999)Thijs Libregts (1986-1987)
Rinus Israël (1988-1989)Huub Stevens (2013-2014)
Rob Jacobs (1989-1990)

Het stadion van PAOK Saloniki

PAOK Saloniki speelde aanvankelijk in het Syntrivanistadion, maar werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw genoodzaakt om te verhuizen. In 1959 maakte het team de overstap naar het Toumbastadion. Het sfeervolle onderkomen van de club telt een capaciteit van ruim 28.000 plaatsen.

Er zijn plannen om een nieuw stadion neer te zetten op de huidige locatie, omdat het Toumbastadion is verouderd. De capaciteit moet daarmee oplopen naar 33.500 plaatsen. PAOK zal gedurende de realisatie van dit project tijdelijk verhuizen naar het Kaftanzogliostadion.


Veelgestelde vragen over PAOK Saloniki

Wanneer is PAOK Saloniki opgericht?

Op 14 september 2001

Wat is het adres van het Toumbastadion?

Toumba Stadium
Mikras Asias, 54351 Thessaloniki
Griekenland

Wat is de capaciteit van het Toumbastadion?

28.703 plaatsen

Wat is de website van PAOK Saloniki?

Klik hier om PAOK Saloniki online te bezoeken

Waar kan ik PAOK Saloniki vinden op sociale media?

PAOK Saloniki is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 26 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie