AEK Athene

Athene

Prijzenkast AEK Athene

13x landskampioen

16x Griekse beker

2x Griekse Supercup

Het laatste nieuws over AEK Athene

AEK Athene is een Griekse voetbalclub uit de hoofdstad Athene. Thuiswedstrijden van De Tweekoppige worden afgewerkt in de OPAP Arena.

  • AEK Athene werd in 1924 opgericht
  • De club won dertien landstitels en zestien bekers
  • In 1977 bereikte het team de laatste vier in de Europacup I
  • AEK Athene speelt de thuiswedstrijden in de OPAP Arena

AEK Athene in nationaal clubverband

In april 1924 werd AEK Athene opgericht door Grieken die twee jaar eerder vanwege oorlogsperikelen vanuit Turkije naar Athene waren gevlucht. De afkorting AEK staat voor Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos. Het logo van de voetbalclub bestaat uit een tweekoppige arend met een gouden achtergrond. Eén kop kijkt naar het westen (Rome) en de andere kop naar het oosten (Constantinopel).

Eerste successen

In de jaren twintig van de 21ste eeuw bestonden er al verschillende voetbalclubs in Athene, maar desondanks groeide AEK Athene in rap tempo. Dat was extra knap vanwege het feit dat de club in die tijd nog geen eigen stadion had om de thuiswedstrijden af te werken. De formatie uit de Griekse hoofdstad speelde in die jaren op verschillende locaties, waaronder bij de Tempel van de Olympische Zeus.

AEK Athene wist in het seizoen 1938-1939 voor het eerst de Griekse titel te veroveren. Het elftal had de smaak te pakken en werd in 1940 nogmaals kampioen van Griekenland. In de jaren veertig werd ook de nationale beker voor het eerst veroverd (1949 en 1950).

Pieken en dalen

De sportieve geschiedenis van AEK Athene mag als wisselvallig worden betiteld. In totaal werd de club dertien keer kampioen van Griekenland, maar in tegenstelling tot een club als Olympiakos Piraeus kwam het succes vooral in fases. Het meest succesvolle tijdperk dateert van de seizoenen 1988-1989 tot en met 1993-1994 door vier van de vijf landstitels te veroveren.

Na het kampioenschap van 1994 droogde het succes van AEK Athene op. Sportieve en financiële problemen kregen de overhand. In 2013 stormden fans het veld op na de wedstrijd tegen Panthrakikos, waardoor AEK te maken kreeg met een reglementaire 0-3 nederlaag en een historische degradatie naar het tweede niveau van Griekenland. In de nasleep besloot AEK de professionele status in te leveren door vrijwillig een stap terug te doen naar de derde divisie.

Nordin Amrabat (AEK Athene)
Nordin Amrabat als speler van AEK Athene (Pro Shots)

In 2014 werd AEK Athene kampioen op het derde niveau van Griekenland. Een jaar later werd ook het kampioenschap op het tweede niveau een feit, waardoor het team na een afwezigheid van twee seizoenen terugkeerde in de hoogste divisie. AEK Athene maakte er een krachtige comeback van. In 2018 en 2023 kroonden de hoofdstedelingen zich opnieuw tot landskampioen. In het laatstgenoemde jaar werd men ook voor de zestiende keer bekerwinnaar.

Rivaliteit

Panathinaikos geldt als de aartsrivaal van AEK Athene. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de derby van Athene. Ook Olympiakos Piraeus, de grootmacht uit de aangrenzende havenstad Piraeus, zorgt voor extra sentiment bij De Tweekoppige.


AEK Athene in Europees clubverband

AEK Athene debuteerde in het seizoen 1963-1994 in het Europese clubvoetbal. In de Europacup I mocht de club aantreden tegen AS Monaco, maar over twee wedstrijden had de Griekse formatie niets te vertellen (3-8). Ook in de daaropvolgende deelnemende jaren werd de club in verschillende toernooien al na één ronde uitgeschakeld. Dinamo Zagreb en SC Braga bleken te sterk, maar in het seizoen 1968-1969 lukte het dan toch om de kwartfinales van de Europacup I te bereiken. Spartak Trnava dwarsboomde groter succes.

De meest succesvolle Europese campagne dateert uit het seizoen 1976-1977. In de UEFA Cup rekenden de Grieken achtereenvolgens af met Dinamo Moskou, Derby County, Rode Ster Belgrado en Queens Park Rangers. AEK Athene speelde in de halve finale een tweeluik tegen het Juventus van trainer Giovanni Trapattoni, maar de latere winnaar bleek een maatje te groot (1-5 over twee duels).

Na 1977 is AEK Athene er nooit meer in geslaagd om verder te komen dan de kwartfinales van een Europees clubtoernooi. In de 21ste eeuw reikte het team driemaal tot de achtste finales, maar zowel in 2001, 2002 als 2003 bleek dat het maximaal haalbare. AEK Athene overleefde nadien zelfs sporadisch de groepsfase.

Domagoj Vida viert een treffer tijdens AEK Athene - Ajax
Domagoj Vida viert een doelpunt tegen Ajax (Pro Shots)

Balans tegen Nederlandse clubs

AEK Athene speelt overduidelijk niet graag tegen Nederlandse clubs. Tussen september 1970 en december 2023 speelde de Griekse club in totaal veertien officiële wedstrijden tegen een Eredivisie-team, maar slechts één keer resulteerde dat in een overwinning. Op 21 oktober 1992 ging PSV over de knie in de hoofdstad van Griekenland. Gevolgen had dat overigens niet voor de Eindhovense formatie, dat de voorronde Champions League-return met duidelijke cijfers naar zich toe wist te trekken (3-0).

Ajax speelde het vaakst tegen AEK Athene. In 1994, 2018 en 2023 stonden zij tegenover elkaar, maar de balans valt uit in Amsterdams voordeel: vijf overwinningen en één gelijkspel. PSV trof de Grieken in totaal viermaal (drie overwinningen en één gelijkspel), waar FC Twente en Vitesse in hun tweeluik met AEK eveneens ongeslagen bleven. De Tukkers wonnen beide duels, waar de Arnhemmers een zege en een gelijkspel noteerde.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van AEK Athene gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Nordin Amrabat2021-heden
Youssouf Hersi2009-2010
Michel Kreek2002-2004
Tom van Weert2022-heden

Het stadion van AEK Athene

De OPAP Arena is sinds 2022 de thuishaven van AEK Athene. Met 32.500 plaatsen is dit het op twee na grootste stadion van Griekenland, na het Olympisch Stadion Spyridon Louis (Athene) en het Karaiskakis Stadium (Piraeus). Het nieuwe onderkomen van de club stond aanvankelijk bekend als het Agia Sofiastadion, maar draagt tegenwoordig een sponsornaam.

Voor de verhuizing naar de OPAP Arena speelde AEK Athene in het Nikos Goumasstadion (1930-2003) en het Spyridon Louis (2003-2022). Het allereerste stadion van de club raakte in 1999 beschadigd bij een aardbeving.


Veelgestelde vragen over Almere City FC

Wanneer is AEK Athene opgericht?

Op 13 april 1924

Wat is het adres van de OPAP Arena?

OPAP Arena
Fokon 11, Nea Filadelfia 143 41
Griekenland

Wat is de capaciteit van de OPAP Arena?

32.500 plaatsen

Wat is de website van AEK Athene?

Klik hier om AEK Athene online te bezoeken

Waar kan ik AEK Athene vinden op sociale media?

AEK Athene is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 5 april 2024

Populaire spelers AEK Athene

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie