Nordin Amrabat

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Nordin Amrabat

Nordin Amrabat is een Marokkanase aanvaller van Nederlandse komaf. In de zomer van 2021 maakte de international van Marokko de overstap van Al-Nassr naar AEK Athene.

  • Amrabat speelt momenteel voor AEK Athene
  • De aanvaller kwam in Nederland uit voor FC Omniworld, VVV-Venlo en PSV
  • In het buitenland speelde hij voor clubs als Galatasaray, Málaga, Watford en Al-Nassr
  • Amrabat won landstitels in Turkije, Saudi-Arabië en Griekenland
  • Hij speelde 64 interlands voor Marokko

Clubcarrière Nordin Amrabat

Noureddine (Nordin) Amrabat zag op 31 maart 1987 het levenslicht in het Nederlandse Naarden. Hij is de oudere broer van Sofyan Amrabat, die het eveneens tot profvoetballer heeft geschopt. Zijn eigen voetbalcarrière ging van start bij amateurclub HSV De Zuidvogels. In Huizen werd de aanvaller gescout door Ajax, maar door groei- en fysieke problemen besloot de Amsterdamse club afscheid van hem te nemen.

Amrabat besloot in 2002 terug te keren naar HSV De Zuidvogels. Na twee jaar stapte de rechtspoot over naar SV Huizen, waar hij zijn debuut maakte in de eerste selectie. Het vertrouwen van trainer Jurgen Kok wierp zijn vruchten af. De aanvaller demonstreerde opnieuw zijn potentie en verscheen daarmee op de radar van de jongste profclub van Nederland: FC Omniworld (nu Almere City FC).

Smaakmaker in Almere en Venlo

Als speler van FC Omniworld maakte Amrabat op 11 augustus 2006 alsnog zijn debuut in het betaald voetbal. In de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht (3-0 nederlaag) werd de vleugelaanvaller halverwege gewisseld. Met veertien doelpunten en menig assist werd hij in het seizoen 2006-2007 meteen uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Almere. Zijn prestaties vielen tevens op bij scouts van het gepromoveerde VVV-Venlo, dat hem medio 2007 oppikte.

Op 18 augustus 2007 maakte Amrabat zijn debuut voor VVV-Venlo, dat met 4-0 verloor van AZ. Een week later maakte de aanvaller zijn eerste Eredivisie-doelpunt tegen Excelsior (3-1 zege). Door toedoen van ADO Den Haag degradeerden de Venlonaren al na één seizoen, maar dat was niet of nauwelijks toe te schrijven aan de aanvaller. Met tien doelpunten en zeven assists maakte de Nederlandse Marokkaan een voortreffelijke indruk in De Koel.

Tweeënhalf jaar PSV

Amrabat vertrok ook bij VVV-Venlo al na één seizoen. In de zomer van 2008 ondertekende de aanvaller een vierjarig contract bij PSV, dat meer dan twee miljoen euro neertelde voor diens handtekening. Op 23 augustus 2008 debuteerde hij in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Feyenoord (2-0 zege) voor de Eindhovenaren. Een week later maakte hij zijn eerste treffer in PSV-tenue ten koste van FC Utrecht, dat met 1-5 opzij werd gezet in Stadion Galgenwaard. Amrabat maakte op 16 september ook zijn Champions League-debuut tegen Atlético Madrid (0-3 nederlaag).

Nordin Amrabat (PSV)
Amrabat met de Johan Cruijff Schaal van 2008 (Pro Shots)

In het seizoen 2008-2009 mocht Amrabat dertig keer aantreden voor PSV, waarin het gros als basisspeler. De aanvaller produceerde vijf doelpunten en vier assists. Met 32 officiële wedstrijden, vijf doelpunten en vijf assists verliep zijn tweede contractjaar nauwelijks beter. In de volgende seizoenen nam zijn perspectief verder af, waardoor de rechtspoot na tweeënhalf jaar eieren voor zijn geld koos. Zijn teller stokte bij 75 wedstrijden (tien doelpunten).

Turkse jaren

Tijdens de winterse transferperiode van 2010 maakte de PSV-aanvaller de overstap naar Kayserispor, de club van trainer Shota Arveladze. Beide partijen gingen een samenwerking voor vierenhalf jaar aan. In zijn debuutwedstrijd op 24 januari was hij meteen van grote waarde middels een doelpunt en een assist tegen Büyüksehir Belediyespor (3-2 overwinning). Daar voegde hij in het restant van het seizoen nog een handvol assists aan toe.

Met zes doelpunten en acht assists in 26 officiële wedstrijden beleefde Amrabat een sterk tweede seizoen bij Kayserispor. De aanvaller maakte in de zomer van 2012 zelfs de overstap naar topclub Galatasaray, dat ruim 8,5 miljoen euro voor hem betaalde. In de Turkse Supercup-wedstrijd tegen aartsrivaal Fenerbahçe (3-2 overwinning) maakte hij zijn eerste minuten voor Cim Bom Bom. Op 15 september maakte hij tegen Antalyaspor zijn eerste doelpunt. Met twee assists had Amrabat sowieso een groot aandeel in de 0-4 zege.

Amrabat won in het seizoen 2012-2013 de landstitel met Galatasaray. In het volgende seizoen voegde hij opnieuw de Turkse Supercup toe aan zijn erelijst. Zijn tweede contractjaar in Istanbul verliep echter moeizaam, mede door de limiet op het aantal buitenlanders. Dat leidde ertoe dat de clubleiding in januari 2014 instemde met een uitleenperiode aan Málaga.

Wesley Sneijder en Nordin Amrabat (Galatasaray)
Met Wesley Sneijder op de bank bij Galatasaray (Pro Shots)

Via LaLiga naar Premier League

Málaga liet Amrabat op 1 februari 2014 debuteren in de LaLiga-wedstrijd tegen Sevilla (3-2 overwinning). Zijn eerste treffer in Spaanse dienst maakte de aanvaller op 10 maart tegen Osasuna, dat met 0-2 werd verslagen. In het seizoen 2014-2015 besloot Galatasaray hem opnieuw te verhuren aan deze club. De Marokkaans international maakte een goede indruk en verdiende daarmee een permanente overstap. In totaliteit speelde hij 64 officiële duels voor Málaga (acht doelpunten, dertien assists).

In januari 2016 maakte Amrabat voor circa 8,4 miljoen euro de overstap van Málaga naar Watford. Op de 23ste van die maand maakte de aanvaller zijn debuut in de Premier League-wedstrijd tegen Newcastle United (2-1 overwinning). In een tijdsbestek van tweeënhalf jaar noteerde hij 48 wedstrijden voor The Hornets, waar hij drie assists liet aantekenen. Amrabat werd tijdens het seizoen 2017-2018 uitgeleend aan het Spaanse Léganes (35 duels, drie doelpunten).

Kampioen in Saudi-Arabië en Griekenland

Na het WK van 2018 maakte Amrabat voor 3,5 miljoen euro een lucratieve transfer naar Al-Nassr. In Saudi-Arabië debuteerde de aanvaller met een doelpunt tegen Ohod Club (1-2 overwinning). Zijn nieuwe werkgever won in het seizoen 2018-2019 meteen de landstitel. De geboren Nederlander speelde exact honderd wedstrijden voor Al-Alami, waar hij ook tweemaal de Saudische Supercup veroverde.

Nordin Amrabat (AEK Athene)
Nordin Amrabat als speler van AEK Athene (Pro Shots)

Amrabat verliet Al-Nassr na drie seizoenen voor AEK Athene. Ook hier maakte de Marokkaanse international een doelpunt in zijn debuutwedstrijd, tegen Ionikos Nikeas (3-0 zege). De club uit de Griekse hoofdstad bereikte in het seizoen 2021-2022 de play-offs om het kampioenschap, maar eindigde op ruime afstand van grootmacht Olympiakos Pireaus als vijfde. AEK wist in 2023 revanche te nemen door de landstitel binnen te slepen. Amrabat liet zich vooral gelden in de reguliere competitie door achtmaal te scoren en viermaal als aangever te fungeren.

In de zomer van 2023 flirtte Amrabat met een terugkeer naar Nederland. De aanvaller sprak met een aantal Eredivisie-clubs, maar besloot AEK Athene nog een jaar trouw te blijven. Hierdoor passeerde hij in het seizoen 2023-2024 de grens van honderd wedstrijden in Griekse dienst.


Interlandcarrière Nordin Amrabat

Amrabat speelde als jeugdinternational van Nederland. In 2008 behoorde hij tot de voorselectie van het Olympisch Team onder leiding van Foppe de Haan, maar een trip naar Peking werd hem niet gegund. Door de nieuwe FIFA-regelgeving mocht de aanvaller nadien alsnog switchen naar Marokko en die kans greep hij met beide handen aan. De rechtspoot maakte op 11 november 2011 zijn debuut in de oefeninterland tegen Oeganda (0-1 nederlaag). Enkele dagen later mocht hij opnieuw opdraven tegen Kameroen, met een eerste interlandtreffer als beloning.

Meermaals mocht Amrabat deelnemen aan de Afrika Cup, maar de gouden editie van 2018 ging aan zijn neus voorbij. Later dat jaar mocht de aanvaller wel zijn voetbalkunsten vertonen op het WK in Rusland. De Atlas Lions werden in een groep met Spanje, Portugal en Iran al in de groepsfase uitgeschakeld. Amrabat viel op middels stevige teksten richting de arbitrage en het feit dat hij wilde doorspelen met een hersenschudding. In 2019 speelde hij zijn 64ste en laatste A-interland voor Marokko.

Laatste update: 30 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie